Platform voor de bouw
Herbestemming volgens de regels van de kunst
Woluwe Valley is een complex project dat liefst 18.656 m² bestrijkt en de nodige uitdagingen met zich meebracht.

Herbestemming volgens de regels van de kunst

Woluwe Valley is een grootschalig renovatieproject in Sint-Lambrechts-Woluwe, in een buurt waar veel gebouwen een soortgelijke verbouwing ondergaan. Het voormalige kantoorcomplex dateert uit de jaren 90 en wordt op basis van een fraai ontwerp van DDS+ omgetoverd tot een hedendaags woongeheel met handelsfuncties op de benedenverdieping. Om de bestaande commerciële activiteit niet te verstoren, vond deze veelbelovende reconversie plaats in twee fases. Na de eerste fase is inmiddels ook de tweede fase van het project achter de rug. 

De opzet van Woluwe Valley is om kwalitatieve woonruimtes aan te bieden via ruime, lumineuze appartementen met uitzicht aan de voor- en achterzijde.

De opzet van Woluwe Valley is om kwalitatieve woonruimtes aan te bieden via ruime, lumineuze appartementen met uitzicht aan de voor- en achterzijde. De gevels werden uitgerust met ruime terrassen die zijn opgehangen aan de structuur van het gebouw, waardoor alle wooneenheden extra buitenruimte kregen. Dit is een grote uitdaging, waarvoor DDS+ in nauwe samenwerking met COBE ingenieurs (studiebureau stabiliteit) en Enjoy Concrete (leverancier architectonisch beton) T-vormige ‘ladders’ ontwierp. Deze ‘ladders’ dragen het gewicht van de geprefabriceerde balkons en brengen de lasten over op de structurele kolommen achter de gevel waaraan ze zijn verankerd. 

De gevels werden uitgerust met ruime terrassen die zijn opgehangen aan de structuur van het gebouw, waardoor alle wooneenheden extra buitenruimte kregen.

Monolithisch volume doorbroken

Naast de toevoeging van dit exoskelet onderging het gebouw nog enkele andere belangrijke wijzigingen. Op de plaats van het schuine dak kwamen twee extra woonlagen met een plat dak, die zo zijn gepositioneerd dat de bezonning van de binnentuin niet wordt belemmerd. Om de toegang tot de 121 woningen te vergemakkelijken, zijn er ook drie nieuwe circulatiekernen toegevoegd. De zuilen, balustrades, lineaire balkons en talloze texturen in monochrome tinten doorbreken het monolithische volume van het gebouw, waardoor het exoskelet lijkt te zweven. 

Deze subtiele ritmevariatie draagt bij aan de visuele identiteit van het gebouw en helpt de woonverdiepingen te onderscheiden van de onderliggende commerciële verdiepingen. 

T-vormige ‘ladders’ dragen het gewicht van de geprefabriceerde balkons en brengen de lasten over op de structurele kolommen achter de gevel waaraan ze zijn verankerd.

Oase van rust en gezelligheid

Woluwe Valley is een complex project dat liefst 18.656 m² bestrijkt en de nodige uitdagingen met zich meebracht. Het is een schoolvoorbeeld van een grootschalige renovatie waarbij creatieve oplossingen werden ingezet om een volumineus verlaten gebouw op te frissen en een nieuw leven te geven. DDS+ werkte niet enkel met oog voor detail en woonkwaliteit, maar ook met aandacht voor duurzaamheid. Zo bleef het gros van de dragende elementen behouden in functie van de nieuwe indeling. Sommige elementen werden volledig verwijderd en vervangen, andere zijn verstevigd door de betonsectie van het element te vergroten. De fundering is waar nodig versterkt met behulp van micropalen. In combinatie met de inrichting van comfortabele, energie-efficiënte wooneenheden resulteert dit alles in een oase van rust en gezelligheid.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details