Platform voor de bouw
Het belang van bouwakoestiek
Geluidsisolatie houdt in dat geluidstransmissie van de ene ruimte naar de andere wordt verminderd.

Het belang van bouwakoestiek

In de bouwsector is het creëren van comfortabele en geluidsarme ruimtes van essentieel belang. Daarom speelt bouwakoestiek een cruciale rol bij het ontwerp en de constructie van gebouwen. Het heeft namelijk niet alleen invloed op het comfort van de gebruikers, maar ook op hun gezondheid en productiviteit. Bouwteams houden dus best rekening met ‘bescherming’ tegen storende geluiden, van buitenaf én van binnenuit. En dat het liefst vanaf de planningsfase …

Bart Van de Velde, zaakvoerder bij studiebureau SonIQ: “Een van de belangrijkste doelen is geluidsisolatie. Dit houdt in dat geluidstransmissie van de ene ruimte naar de andere wordt verminderd. Het gaat hierbij niet alleen om het tegenhouden van geluiden van buitenaf, maar ook om het voorkomen van geluidsoverdracht tussen verschillende ruimtes binnen hetzelfde gebouw. Door gebruik te maken van geluidsisolerende materialen en constructietechnieken kan geluidshinder aanzienlijk verminderd worden. Daarnaast is ook het creëren van een goede akoestiek binnen een ruimte van belang. Een slechte akoestiek kan nadelige gevolgen hebben voor vergaderingen, presentaties, concerten … Dankzij de juiste combinatie van materialen, zoals geluidsabsorberende panelen en vloerbedekking, kan de akoestiek van een ruimte geoptimaliseerd worden.”

Comfortabele en rustige omgeving

“Het belang van bouwakoestiek wordt steeds meer erkend, zowel in de commerciële sector als in de woningbouw. Mensen verwachten een comfortabele en rustige omgeving waarin ze kunnen werken, studeren, wonen of ontspannen. De aanvragen voor akoestische studies en metingen stijgen dan ook gevoelig, mede door de steeds grotere bevolkingsdichtheid. De sector zet dus overduidelijk grote stappen voor dit essentiële comfort”, besluit Bart Van de Velde.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details