Platform voor de bouw
Jaarboek

Het nieuwe VRT-gebouw: flexibel, verbindend en groen 

VRTH_PT_Z_OFF_Beeld4
Het nieuwe omroepgebouw bestaat uit twee gestapelde horizontale volumes.

Tekst | Jaspers-Eyers Architects

Beeld | Jaspers-Eyers Architects

13 januari 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

In 2026 neemt de VRT haar intrek in een gloednieuw omroepgebouw. Het huidige gebouw aan de Reyerslaan, dat de VRT sinds 1974 deelt met de RTBF, zal worden afgebroken. Elders op dezelfde site komt een nieuw, veelzijdig ontwerp dat verschillende rollen vervult: het wordt niet alleen een ideale plek om mediacontent te maken, maar ook een (t)huis voor de medewerkers en een ontmoetingsplek voor de Vlaming. Het bouwteam achter dit ambitieuze project heeft zich verenigd onder de naam VRT Morgen en bestaat uit Jaspers-Eyers Architects, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Bureau Bas Smets, Willemen Construct, Jan De Nul Group, Tractebel, CES, EEG en Ideal Acoustics.

Er zullen veel meer mensen samenwerken op één verdieping, waardoor de VRT-medewerkers letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar zullen staan.

Het ontwerp is erop gericht om op elke kantoorvloer mediacontent te kunnen maken. Mediacontent maken betekent immers ook flexibel zijn, en die flexibiliteit komt tot uiting in het nieuwe gebouw. Jean-Michel Jaspers (Jaspers-Eyers Architects): “De
VRT staat al lang met beide voeten in de eenen-twintigste eeuw. Dankzij het nieuwe omroepgebouw wordt die positie nu ook weerspiegeld in de infrastructuur. Het ontwerp is volledig op maat van een modern mediabedrijf, met een centrale rol voor de mensen die er werken.”

Dichter bij elkaar

Dat laatste was een van de primaire uitgangspunten in het ontwerp, bevestigt David Van Severen (OFFICE Kersten Geers David Van Severen): “We hebben gekozen voor twee gestapelde horizontale volumes. Onderaan bevindt zich de lobby, met heel wat ontmoetingsplekken voor de medewerkers en drie televisiestudio’s. Het bovenliggende volume bestaat uit drie verdiepingen, die plaats bieden aan een ruime werkvloer van 87 x 87 meter waar mensen automatisch in verbinding staan met elkaar.”

De grote horizontale vlakken bevorderen een nieuwe manier van (samen)werken. Er zullen veel meer mensen samenwerken op één verdieping, waardoor de VRT-medewerkers letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar zullen staan. 

De nieuwbouw wordt optimaal geïntegreerd in zijn omgeving, met maximaal behoud van het bestaande groen op de site.

Aantrekkelijke ontmoetingsplekken

Niet alleen samenwerking staat centraal, maar ook ontmoeting in de bredere zin van het woord. De informele babbel, het vergaderen buiten de vergaderzaal, het ontspannen onder collega’s … Een aantrekkelijke centrale as verbindt de gemeenschappelijke delen, die op hun beurt naar de verschillende diensten leiden. En ook daar staat interactie centraal dankzij een variatie aan tuinen en aangename ontspanningsruimtes.

John Eyers (Jaspers-Eyers Architects): “De inkomhal en de centrale as ademen de sfeer van een levendig marktplein. Mensen komen er samen voordat ze elk hun eigen werkplek opzoeken. En ook  daar staat welzijn voorop, met veel aandacht voor groen en ademruimte. We hebben in het gebouw de sfeer van een ‘forest office’ gecreëerd.”

De inkomhal en de centrale as ademen de sfeer van een levendig marktplein.

Groen en compact

Dat laatste mogen we letterlijk nemen. De aandacht voor planten en bomen heeft mee de richting van het ontwerp bepaald. Kersten Geers: “De nieuwbouw  wordt optimaal geïntegreerd in zijn omgeving, met maximaal behoud van het bestaande groen op de site. We hebben vijf grote binnentuinen in het gebouw verwerkt, met aangrenzende terrassen. Daardoor, en door de combinatie met de bomen en het omliggende park, vergeet je de grens tussen binnen en buiten.” Die keuze voor groen is er niet alleen gekomen in functie van het welzijn van de werknemers, maar uiteraard ook uit ecologische overwegingen. Niet voor niets is er geopteerd voor een compact ontwerp, dat met een oppervlakte van 65.000 m² – waarvan 40.000 m² bovengronds – een stuk kleiner is dan de bijna 100.000 m² van het huidige gebouw. Een combinatie van goede isolatie, geothermie en zonnepanelen maakt fossiele brandstoffen overbodig. Het is de bedoeling dat de VRT in de zomer van 2026 haar intrek neemt in het nieuwe gebouw.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details