Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Hoge productiviteit in duurzame werkomgeving

Agristo-HQ

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | Agristo, Marc Wallican

8 augustus 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Op donderdag 21 april 2022 werd de nieuwe hoofdzetel van aardappelverwerkend bedrijf Agristo ingehuldigd. Zonder enige twijfel de kers op de taart van 35 jaar Agristo. “Het nieuwe gebouw is niet zomaar een werkplek. Elke laag ademt onze visie en dynamische werkcultuur uit. Esthetiek en eenvoud gaan hand in hand met duurzaamheid en samenwerking”, aldus co-CEO Filip Wallays.

Het atrium is het kloppend hart en de verbindende schakel tussen de verdiepingen.

De nieuwe vestiging was nodig, want Agristo kende de afgelopen jaren een sterke groei. Het bedrijf uit Wielsbeke ging van 460 medewerkers en een omzet van 292 miljoen euro in 2015 naar duizend medewerkers en 600 miljoen euro in 2022. En die groei zet zich in sneltempo voort. Het nieuwe gebouw moest dus klaar zijn voor de toekomst. Tegelijk was de ruimte om te bouwen beperkt. Een kolfje naar de hand van OYO Architects. “De uitdaging bestond erin om een kwalitatief antwoord te bieden op de vraag om een hoofdkantoor en een parking te voorzien, mét optimaal gebruik van de beschikbare ruimte”, aldus Nigel Jooren, Creative Director
bij OYO Architects.

Familiebedrijf bouwt familiebedrijf

Voor de realisatie ging OYO in zee met aannemer Alheembouw. Een geslaagde samenwerking, want de partners zaten meteen op dezelfde golflengte. “Het ontzorgen van de klant in alle opzichten staat bij Alheembouw op nummer 1”, zegt CEO Peter Temmerman. “Onze jarenlange ervaring, doelgerichte transparante aanpak en aanstekelijk enthousiasme typeren onze stijl. We zijn niet zomaar algemeen aannemer, maar nemen de projectregie kordaat in handen. Net als Agristo zijn we een familiebedrijf en dragen we waarden als ‘respect’ en ‘zorgdragen voor elkaar’ hoog in het vaandel.”

De uitdaging was om een hoofdkantoor en een parking te voorzien, mét optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.

Een levend gebouw

Het atrium is het kloppende hart en de verbindende schakel tussen de verdiepingen. Van hieruit vertrekt alles. Via de atriumtrap kan je naar de eerste verdieping met deels gemeenschappelijk functies en deels kantoorruimte, gaande van ‘concentratiebubbels’, brainstormkamers en overlegplekken tot vergaderzalen die zijn uitgerust met digitale tools.     

Als het atrium het kloppend hart is, dan vormt de cafetaria de long. De plek ademt sfeer en past zich aan naargelang de activiteiten. Met de laptop en een koffie aan een tafeltje, samen lunchen of vergaderen met collega’s of een aperitiefje na het werk: het kan allemaal. Achter de cafetaria bevindt zich de geheime parel van het gebouw: de Experience Room met aansluitend de R&D-keuken, waar klanten getrakteerd worden op een ware Agristo-ervaring.

De cafetaria ademt sfeer en past zich aan naargelang de activiteiten.

De overtreffende trap van duurzaamheid

Beleving en duurzaamheid gaan hand in hand. Voor dit nieuwe kantoor-gebouw is momenteel ook het BREEAM Excellent-certificaat in aanvraag. Bij het nieuwe gebouw zit het duurzaamheidsprincipe al vervat in het ontwerp. De parkeergarages zijn ondergebracht in de sokkel van het gebouw. Het volume op deze sokkel is 90° gedraaid en is zo volledig georiënteerd op de zon. Dit creëert een maximale natuurlijke lichtinval. De sokkel zelf heeft een open gevel, wat dan weer voor natuurlijke ventilatie zorgt. Verder gebeurt de koeling via het nabijgelegen vrieshuis en de verwarming via restwarmte uit het productieproces. Het regenwater wordt gerecupereerd voor alle toiletten. De 340 zonnepanelen zorgen samen met de betonkernactivering voor een hoog rendement.

Achter de cafetaria bevindt zich de geheime parel van het gebouw: de Experience Room met aansluitend de R&D-keuken, waar klanten getrakteerd worden op een ware Agristo-ervaring.

De duurzame principes zijn ook doorgetrokken naar de werkvloer. In een groene omgeving werken verhoogt nu eenmaal de productiviteit. Agristo moedigt medewerkers bovendien aan om met de fiets te komen en voorziet daarnaast een veertigtal laadpalen voor elektrische wagens. In het gebouw kunnen medewerkers een verkwikkende douche nemen voor ze aan de
slag gaan.    

NATUROOF – Daktuinen

Groendak- en daktuinspecialist NATUROOF stond in voor de aanleg van de daktuinen op en rond het gloednieuwe kantoorgebouw van aardappelverwerker Agristo. Op het gelijkvloers werden diverse daktuinzones voorzien op de parkeerkelder en op de eerste verdieping is een volledige daktuin van 2.200 m² aangelegd door middel van een retentiesysteem. In het ontwerp werd rekening gehouden met ecologische aspecten zoals het bufferen en vertraagd afvoeren van regenwater. Op de wortelwerende roofing is een absorberende en mechanisch-beschermende doek geplaatst met daarop retentie-boxen van 85 mm hoog. In deze boxen staat steeds een 80-tal liter water per vierkante meter, waardoor er in deze zones geen bijkomende irrigatievoorziening nodig is. De aanwezige verticale capillaire wieken zorgen voor het opwaartse watertransport in de richting van het capillair filtervlies, dat het water vervolgens horizontaal verdeelt. Kortom: slim watermanagement! In totaal werd er 1.500 m³ kwalitatief daktuinsubstraat aangeleverd.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Agristo (Wielsbeke)
  • Architect OYO Architects (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details