Platform voor de bouw
Intelligente buitenzonwering voor energiezuinig kantoorgebouw

Intelligente buitenzonwering voor energiezuinig kantoorgebouw

Europees marktleider De Ceuster Meststoffen (DCM) produceert organische meststoffen op basis van reststromen uit de voedingsindustrie. Deze duurzame aanpak draagt het bedrijf ook uit in zijn nieuwe energiezuinige hoofdkantoor in Grobbendonk. De doordachte combinatie van betonkernactivering, zonnepanelen, doorgedreven isolatie en architecturale zonwering resulteert in een ecologisch totaalplaatje. Aangezien ze functionaliteit en design op uitmuntende wijze verenigen, wisten de DucoSun Wing-lamellen zowel de bouwheer als Schellen Architecten te overtuigen.

Dynamiek qua vormgeving en afwerking; dat ademt het hoofdkantoor van DCM uit. Het driehoekige gebouw met een oppervlakte van 2.800 m² benut de vorm van het perceel maximaal. Daarnaast speelt het ontwerp in op de zuidwestelijke oriëntatie en het aanwezige reliëf. Het gebouw is als het ware ingebed in een helling en daardoor verankerd in zijn omgeving. De hoofdrol in dit verhaal is weggelegd voor de intense relatie tussen de binnen- en buitenomgeving, met veel aandacht voor planten en de natuur op zich. Logisch, aangezien DCM actief is in de tuinbouwsector. Het complex huisvest niet alleen de centrale diensten, maar fungeert ook als congrescentrum. Een opdracht waar architect Reginald Schellen met genoegen op terugkijkt: “De ideale symbiose tussen het gebouw en zijn omgeving maakt dit project werkelijk uniek. Het is optimaal ingebed in de natuur, waardoor het de groene filosofie van het bedrijf weerspiegelt.”

Dynamiek qua vormgeving en afwerking; dat ademt het hoofdkantoor van DCM uit.

 

Hitte buitenhouden

“De glazen gevel aan de zuidkant en het centraal gelegen terras laten een zee van licht toe in het gebouw”, gaat Schellen verder. “De glaspartijen vormen ook de verbinding met het groen, de heuvels, de waterpartij en de beplanting. Glazen gevels die veelvuldig in contact komen met de zon kunnen in warme, zonnige periodes leiden tot oververhitting van de binnenruimte. In een energiezuinig kantoorgebouw is het de kunst om tijdens de winter veel licht binnen te laten en enkele maanden later de zomerse hitte buiten te houden.”

Structurele zonwering

“Om te vermijden dat de zomerzon de vijand van het wooncomfort wordt, is structurele buitenzonwering onmisbaar”, benadrukt Schellen. “Vandaar de keuze voor de uniek gevormde DucoSun Wing-lamellen. Uit ervaring weten we dat we de lamellen op een zuidgevel best horizontaal plaatsen omdat de zon hoog staat. De architecturale meerwaarde van de lamellen op de riante zuidgevel is niet te onderschatten. Zowel financieel als technisch kwam Duco als beste uit de vergelijking. Denk maar aan de specifieke vorm en de ophanging van de lamellen. Samen hebben we gezocht naar de ideale warme kleur.”

De stand van de lamellen kan vrijwel traploos geregeld worden. Op die manier is er geen sprake van hinderlijke lichtinval op de werkvloer, hoe de zon ook naar binnen schijnt.

Beweegbaar systeem 

“De DucoSun Wing is geperforeerd en zorgt zo voor een perfecte harmonie tussen zonwering en beschaduwing”, vertelt Pieter Decat, technisch-
commercieel adviseur bij Duco. “De vleugelvormige lamel heeft een urban
design en kan met de zon meedraaien, waardoor de lichtinval gestuurd kan worden. Dat biedt de mogelijkheid om meer sfeer te creëren in de achter­liggende ruimte. De stand van de lamellen kan vrijwel traploos geregeld worden. Op die manier is er geen sprake van hinderlijke lichtinval op de werkvloer, hoe de zon ook naar binnen schijnt. De structurele zonwering bij DCM zorgt niet alleen voor een efficiënte afscherming van de zonnestralen, ze garandeert ook een daling van de gemiddelde binnentemperatuur (tot 12 %) – een mooie troef in de strijd tegen oververhitting.” Schellen besluit: “Dit is een project waar we terecht trots op mogen zijn.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details