Platform voor de bouw
Kinrooi, Agropolis | Loodsbouwers bij de landbouwers

Kinrooi, Agropolis | Loodsbouwers bij de landbouwers

De gemeente Kinrooi, in het uiterste noordoosten van Limburg, kent een lange traditie van samenwerking tussen de lokale landbouwers. Het meest recente én modernste voorbeeld daarvan is Agropolis.

Kinrooi Agropolis

De staalstructuur is afgewerkt met silexpanelen.

 

Behalve voor de plaatselijke landbouwactiviteiten staat Kinrooi ook bekend om de eeuwenlange grindwinning langs de Maas. Blijvende getuigen daarvan zijn de grote watervlakken. “Al jaren groeide in Kinrooi het idee om op een voormalig grindwinningsgebied volop de kaart van innovatieve land- en tuinbouw te trekken, meer bepaald via het project Agropolis”, zegt architect Jean Verlaak. Hiervoor is ongeveer 40 hectare van een 500 hectare grote grindplas omgevormd tot een gemakkelijk bereikbaar agrarisch bedrijventerrein. “Het doel is om van Agropolis een duurzame agrarische bedrijfsontwikkeling aan de Maas te maken, waarbij sterk wordt ingezet op innovatieve land- en tuinbouw, gelinkt aan clean tech en energie uit hernieuwbare bronnen. Nieuwe bedrijven en functies op dit terrein moeten als locomotief voor de verdere ontplooiing van de lokale en regionale economie fungeren.”

Kinrooi Agropolis

De open loodsen zijn opgesteld in U-vorm.

 

Samenwerking

Twee bestaande agrarische samenwerkingsverbanden sloegen de handen in elkaar. “In het kader van een verder doorgedreven samenwerking besloten ze op Agropolis hun gezamenlijke Kinrooise Machinecoöperatie onder te brengen. Die staat in voor de aankoop en het beheer van landbouwmachines, die ter beschikking staan van de ongeveer zeventig leden. Het gaat om machines die ze elk afzonderlijk te zelden moeten gebruiken om een individuele aankoop zinvol te maken. Bij dit project sloten zich ook nog enkele andere partners aan, die op zoek waren naar opslagruimte en/of onderhoudswerkplaatsen”, verklaart de architect.

Kinrooi Agropolis

Het complex omvat ook een klein kantoorvolume.

 

Verlaak ontwierp de machineloods volgens het principe van een traditionele vierkantshoeve. “Zo komt er een centrale binnenplaats tot stand, waardoor alle functies op elkaar uitgeven en er een volledig overzicht op heel het beschikbare machinepark ontstaat. Gebruiksvriendelijkheid voor alle leden van de machinecoöperatie stond hierbij voorop.” Daarnaast is de machineloods ook budgetvriendelijk opgebouwd en ingericht, zonder in te boeten aan kwaliteit en comfort. “De coöperatie wil immers op een efficiënte en kostenvriendelijke manier landbouwwerktuigen ter beschikking te stellen aan haar leden. Vandaar dat de loods altijd toegankelijk moet zijn, zodat de leden de machines op elk moment kunnen ophalen.”

Staalstructuren en silexpanelen

Het ‘vierkant’ bestaat uit een gesloten machineloods van 1.300 vierkante meter, open loodsen van samen 1.900 vierkante meter en 160 vierkante meter kantoorruimte. “De loodsen zijn opgebouwd uit staalstructuren, die voorzien zijn van een betonplint in silex – uitgewassen grindpanelen van LG Beton, een onderdeel van de groep Altez – en een gevelbekleding van binnendozen, isolatie en een metaalplaat”, verklaart Stefan Coolen, bouwconsulent bij hoofdaannemer Altez, die de constructies ‘sleutel-op-de-deur’ opleverde.     } Naast de betonpanelen is ook de straalstructuur een eigen product van de groep Altez – meer bepaald van Meco Metal – net als de speciale gegalvaniseerde dakgoot. “Die goot is al voorzien van een systeem om er desgewenst altijd op een zeer eenvoudige manier een randbeveiliging te plaatsen – nuttig bij eventueel onderhoud van het dak en/of zonnepanelen.”

Kinrooi Agropolis

Toegankelijkheid primeert in Agropolis.

 

Van de gesloten ruimte is 400 vierkante meter voorbehouden voor de coöperanten, van de open ruimte 1.800 vierkante meter. De open zijde van de in U-vorm opgestelde open loodsen is op de binnenplaats gericht. In de gesloten ruimte is een door het lokale warmtenet verwarmde werkplaats voor onderhoud en herstellingen ingericht. Bijkomende voorzieningen zijn een reinigingszone, een laadkade en een weegbrug voor vrachtwagens en landbouwvoertuigen tot 40 ton.

Kinrooi Agropolis

Beveiliging weegt hier zwaar door.

 

Automatisering

Een dergelijke verzameling werktuigen vertegenwoordigt een aanzienlijk kapitaal. “Daarom zijn inbraak- en brandbeveiliging hier essentieel, ook al ligt de nadruk op openheid en toegankelijkheid. Een registratiesysteem voor het gebruik van de machines, toegangsregistratie en -automatisering verzoenen beide doelstellingen. Dankzij de automatisering zijn de gebruikers niet gebonden aan de kantooruren”, aldus de architect.  


Over MCA

Machinecoöperatie Agropolis (MCA) is een coöperatie van landbouwers die gezamenlijk machines aankopen, gebruiken en onderhouden. MCA verhuurt haar machines aan haar leden, die zelf instaan voor de uitvoering van de werken binnen het eigen landbouwbedrijf. Daarnaast zijn er groepsaankopen van onder meer siloplastic, zaden, kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en samenwerking met andere coöperaties (zoals voor irrigatie) mogelijk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details