Platform voor de bouw
Kwaliteitsattesten maken weg vrijvoor circulair bouwen
Voor de renovatie van Design Museum Gent gaf SECO advies inzake circulair bouwen. De gevelsteen is gemaakt van gerecycleerd afvalmateriaal.

Kwaliteitsattesten maken weg vrijvoor circulair bouwen

Van technische kwaliteitscontroles over veiligheidsinspecties en energieanalyses tot duurzaamheidscertificering. Al negentig jaar helpt SECO Group als onafhankelijk bouwtechnisch controlebureau bedrijven om in orde te zijn met kwaliteitseisen en regelgeving. Twee van hun expertisedomeinen: circulariteit en duurzaamheid.

Wil je met een bouwproject een duurzaamheidscertificaat behalen van BREEAM, DGNB, EDGE of WELL? Wil je weten hoe een gebouw of gebouwenportefeuille scoort volgens de recente EU-taxonomie? Of wil je materialen hergebruiken in een circulair project en laten attesteren? Voor dat alles kun je bij SECO terecht.

Attesten voor circulaire materialen

Timothy Bourgois, business unit manager Sustainability bij SECO: “Vanuit overheden is er een toenemende en terechte ambitie om circulair te bouwen. Maar er zit een rem op die transitie door onder andere het gebrek aan betrouwbare informatie. Bij nieuwe bouwmaterialen horen gedetailleerde productfiches. Maar wie staat garant voor de kwaliteit van bouwmaterialen die je wilt hergebruiken en waarvan je de exacte herkomst en kwaliteit niet altijd kent? Daar spelen we als SECO een belangrijke rol in. We adviseren bij potentieel hergebruik van materialen hoe er getest moet worden en analyseren de resultaten van het lab om tot een attest te komen voor de specifieke nieuwe functionaliteit. Daarmee heb je als producent, bouwbedrijf of bouwheer een betrouwbare en onafhankelijke beoordeling in handen.”

SECO heeft het bouwteam bijgestaan bij de besluitvorming over de renovatie of vervanging van gebouwen, vanuit een risicogebaseerd en technisch oogpunt.

EU-taxonomie

Hoe duurzaam moet je zijn om in de toekomst nog interessante leningen te krijgen of überhaupt te kunnen lenen? Dat is de hamvraag die de bouw- en vastgoedsector wakker houdt. Timothy Bourgois: “Sinds de invoering van de Europese taxonomieverordening in 2020 is er een verschuiving in het financieringslandschap, met een bijzondere focus op duurzaamheid. Een belangrijk aspect van die verordening is de rapportage over het niveau van duurzaamheid van de activiteiten, wat binnenkort een cruciaal criterium zal worden bij financiële transacties. We ondersteunen bedrijven om de EU-taxonomie te vertalen naar behapbare technische taal. Zo gaan we na of een gebouw of portefeuille in lijn is met de verordening. We monitoren ook je project om de slaagkans te verhogen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details