Platform voor de bouw
LENCO®-LAMELLEN EN GEVLOCHTEN INOXGORDIJNEN VORMEN BEELDBEPALENDE ZONWERING
De basis van de inoxgordijnen wordt gevormd door een gewoven en gelaste spiraaldraad.

LENCO®-LAMELLEN EN GEVLOCHTEN INOXGORDIJNEN VORMEN BEELDBEPALENDE ZONWERING

De beeldbepalende zonweringsconcepten van Lenco bezorgen het moderne kantoorgebouw twee gezichten. Bovendien is het project goed voor een primeur, want de forse lamellen en inoxgordijnen zijn voor het eerst op deze manier uitgevoerd. 

De gevels van Quartz zijn uitgerust met genereuze, verdiepingshoge glaspartijen. Het karakterverschil van de omliggende straten en de oriëntatie van de gevels zijn volgens POLO Architects bepalend voor het gevelontwerp. Het gebouw, dat door aannemer BPC gerealiseerd is in opdracht van Cofinimmo, heeft dan ook twee gezichten. Aan de zuidkant, langs de smalle Jozef II-straat, houden grote horizontale lamellen de hoge zomerzon buiten. Aan de westzijde staat de zon lager en zouden horizontale lamellen dus weinig effect hebben. Deze gevel heeft dan ook een extravertere uitstraling. Gevlochten inoxgordijnen kunnen naargelang de stand van de zon elektrisch geopend of gesloten worden.

Gevlochten inoxgordijnen kunnen naargelang de stand van de zon elektrisch geopend of gesloten worden.

Grote lamellen

Lenco® is in Nederland al heel lang bekend bij architecten dankzij zijn specialisme in de ontwikkeling van structurele beeldbepalende zonwering. “We krijgen veel aanvragen, en steeds vaker ook vanuit België”, zegt directeur Tonnie van Hooijdonk. “Vandaar dat ook Quartz ons pad is gekruist. De architect had een bepaald beeld voor ogen, dat allesbehalve standaard was en ook niet eerder op deze manier was uitgevoerd. We nemen zo’n project telkens van a tot z voor onze rekening en werken steevast een compleet concept uit. We hebben de ontwerpvisie van POLO Architects vertaald naar een aluminium lamellenzonwering en een concept met inoxgordijnen. Het idee achter de grote lamellen is dat het open karakter van de gevel behouden blijft. Want hoe kleiner de lamellen, hoe meer glasoppervlakte bedekt wordt. De lamellen zijn driehoekig van vorm, 700 millimeter diep en volledig op maat ontworpen en geëxtrudeerd. Ze worden automatisch aangestuurd en kunnen de gevel desgewenst volledig afsluiten.”

De forse lamellen en inoxgordijnen zijn voor het eerst op deze manier uitgevoerd.

Gevlochten inoxgordijnen

Met de inoxgordijnen verwijst POLO Architects expliciet naar het idee van een ‘open huis’. Van Hooijdonk: “We hadden die gevlochten gaaszonwering in het verleden al uitgevoerd als screentoepassing, maar nog niet als horizontaal vouwende zonwering. De basis is een gewoven en gelaste spiraaldraad, geproduceerd door Twentinox. Er zijn spectraaltesten uitgevoerd om de mate van zonwerendheid aan te tonen. Om het golvende patroon van de gordijnen nog beter tot zijn recht te laten komen, zijn de rails waaraan de gordijnen zijn opgehangen niet evenwijdig met de gevel geplaatst. De aandrijving is op maat van dit project aangepast en geprogrammeerd. Elk gordijnelement beschikt over een eigen motor, die gekoppeld is aan een centraal besturingssysteem. In een testopstelling is op voorhand een duurtest uitgevoerd en zijn de gordijnen vijftienduizend keer open- en dichtgevouwen.”

In totaal produceerde Lenco voor Quartz 1000 lopende meter lamellen en 138 inoxgordijnen in verschillende afmetingen. “De gaasgordijnen zijn uitgevoerd in inox, maar kunnen ook vervaardigd worden uit aluminium of een ander metaal”, voegt Van Hooijdonk nog toe. “Quartz is een mooi voorbeeld van een project waarbij we onze meerwaarde hebben kunnen bewijzen. We ontwikkelen overigens niet alleen vooruitstrevende zonweringsconcepten in aluminium, maar werken ook graag met andere materialen en zijn eveneens sterk in houten lamellen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details