Renson

Net zoals zijn voorganger is Leopold Views een ware eyecatcher.

02:36
14-02-2019

Leopold Views | Evere

Dynamische gevel met schuifpanelen garandeert unieke aanblik

De rode Leopoldtoren in Evere, een kantoorgebouw dat dateert uit 1976, werd ruim veertig jaar na zijn realisatie omgetoverd tot een woontoren met 201 appartementen. ‘Leopold Views’ eist al even prominent zijn plek op in de omgeving. Dit keer is het de strakke witte gebouwschil met ruime terrassen die de aandacht trekt, afgewerkt met opvallende geperforeerde (schuif)panelen. Die laatste werden op maat uitgewerkt op basis van de wensen van de architect.

Renson

De privéterrassen zijn afgewerkt met een aantal decoratieve geperforeerde schuifpanelen, zodat de bewoners hun eigen stukje gevel naar wens kunnen moduleren.

 

Sébastien Zigrand, projectarchitect bij architectesassoc.: “Wij wonnen de architectenwedstrijd die voor dit project uitgeschreven was en gingen de uitdaging aan om het kantoorgebouw om te vormen tot een moderne woontoren. We zagen dit als een mogelijkheid om uit te pakken met een nieuwe manier van leven in de stad, die collectief wonen rijmt met individuele keuzes. Dat uit zich duidelijk in de privéterrassen, die afgewerkt zijn met een aantal decoratieve geperforeerde schuifpanelen, zodat de bewoners hun eigen stukje gevel naar wens kunnen moduleren.”

Quasi dagelijks een ander uitzicht
Geen sprake dus van een onpersoonlijke woontoren, want dankzij de Loggia-schuifpanelen ziet Leopold Views er op elk moment van de dag anders uit. “Ze doen niet alleen dienst als zonwering, maar bepalen ook mee de aanblik van de buitenschil. Vermits iedere bewoner de panelen willekeurig kan positioneren, krijgt de gevel quasi dagelijks een ander uitzicht. De terrassen worden onderling van elkaar gescheiden door een vast paneel. Dit creëert verticale lijnen in de façade, waartussen de schuifpanelen dan naar hartenlust verplaatst kunnen worden (voor de balustrades van de terrassen, inclusief een geïntegreerd mechanisch remsysteem dat toelaat om de panelen iedere 300mm te blokkeren in de bovenrail). Ook de gebogen panelen op de vier hoeken van het gebouw zijn opgevat als vaste elementen”, weet Davy De Vetter, project engineer bij de afdeling Customized Solutions van Renson.

Renson

Vermits iedere bewoner de panelen willekeurig kan positioneren, krijgt de gevel quasi dagelijks een ander uitzicht.

 

Schuifpanelen op maat: een huzarenstukje
De architect werkte in het verleden al een paar keer met schuifpanelen en was dus niet aan zijn proefstuk toe. “Maar nooit eerder maakten ze zo’n omvangrijk deel van de gevel uit”, zegt Sébastien Zigrand. “Renson stelde zich heel flexibel op en wist het vooropgestelde idee perfect naar de praktijk te vertalen. Zij handelden uiterst proactief in functie van kwaliteit en technische vereisten, waardoor het specifieke ontwerp vlot ontwikkeld en geïnstalleerd kon worden.” Koen Vercaempt van Sibomat beaamt: “De technische aanpak, het oplossingsgerichte denken en de handelingssnelheid hebben een cruciale rol gespeeld in de beslissing om deze opdracht toe te wijzen aan Renson.” De West-Vlaamse trendsetter op het vlak van ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’ verfijnde zijn technieken en bood mogelijkheden om het plaatwerk te personaliseren. “Uiteindelijk hebben we voor geplooid plaatwerk met perforaties tot haast tegen de rand geopteerd, specifiek ontworpen voor dit project volgens een horizontale variatie die het licht filtert op het terras en die het gebouw tegelijk een gedrapeerd effect geeft. Bovendien slaagden de projectingenieurs van Renson erin om te vermijden dat er rond elk paneel een kader te zien was (onder meer door ook de breedste panelen in één stuk te vervaardigen, inclusief een onzichtbare horizontale versteviging ter hoogte van de balustrades om de stevigheid en stabiliteit te garanderen) en werd er een speciale ponsmatrijs ontworpen om de gewenste perforaties te kunnen creëren, exact zoals gewenst.”

Mock-ups
Op basis van de verschillende diameters van de gatenpatronen die de architect voor de schuifpanelen in gedachten had, maakte de projectafdeling van Renson in een eerste fase vier mock-ups. Uit deze vier testpanelen werd het definitieve ponspatroon gekozen, waarna alle 1530 panelen geproduceerd werden. “De diepte van de panelen (90 mm) is bepaald op basis van de voorgeschreven windlast voor een gebouwhoogte van 53 meter in de Brusselse rand”, vertelt Davy De Vetter. “Een bijkomend aandachtspunt was de akoestiek, want het was natuurlijk uit den boze dat de panelen zouden beginnen ‘fluiten’ ten gevolge van de wind die doorheen de gaten in het paneel blaast”, vult Sébastien Zigrand aan. “De ondergeleidingsprofielen voor de panelen zijn bovendien op maat geëxtrudeerd en uitgerust met een geïntegreerde sierlijst, die niet alleen de ondergeleidingsassen verbergt, maar die ook fungeert als visuele scheidingslijn tussen de verschillende niveaus. Dit alles voor het strakst mogelijke resultaat. Een bijkomende uitdaging was het rollen van deze onderprofielen voor de verwezenlijking van de afgeronde hoeken van het gebouw. Iets waar we eveneens met glans in geslaagd zijn”, besluit Davy De Vetter.

Tekst: Renson
Beeld: Renson

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Matexi (Waregem) –
Sibomat (Zulte-Zandhoven)

Architect
architectesassoc. (Ukkel)

Gevelbouwer
Habemo (As)

Leverancier geperforeerde (schuif)panelen
Renson, afdeling Customized Solutions (Waregem)

GevelsteencollectiesDe Brouckèretoren Brussel