Platform voor de bouw
Machinehal met bijzondere uitdagingen
De langgerekte machinehal met torenvolume bestaat uit een brandwerend geschilderde staalstructuur.

Machinehal met bijzondere uitdagingen

Kuraray EVAL Europe is een grote naam in de petrochemische industrie. De onderneming is actief in de voedings-, bouw- en automobielsector en is onderdeel van de Japanse Kuraray Group, die wereldwijd meer dan tachtig bedrijven en zevenduizend werknemers telt. Met een jaarlijkse capaciteit van 24.000 ton EVOH-hars is de vestiging in Zwijndrecht de grootste productie-eenheid in Europa. Dankzij de bouw van een nieuwe machinehal, een uitdagend staalbouwproject dat volledig gerealiseerd werd door ASK Romein, versterkt de Antwerpse haven haar koppositie als mondiaal EVAL-epicentrum.

Bij het grote publiek doen Kuraray EVAL Europe en EVOH-hars – een gasbarrièremateriaal van 1 micrometer – allicht geen belletje rinkelen, maar in de petrochemie zijn het wereldwijde begrippen. Zo blijven voedingswaren langer vers en behouden cosmetische producten langer hun geur dankzij EVAL-verpakking, maar zijn ook benzinetanks van wagens vaak bedekt met een laagje EVAL. Het is de productie-eenheid in Zwijndrecht die de markten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten bevoorraadt. Dankzij de nieuwe machinehal, die dit jaar in gebruik genomen wordt, zal dat in de toekomst nog vlotter verlopen.

Het gebouw is wind- en waterdicht gemaakt met behulp van sandwichpanelen en steeldeck.

Wind-, water- en luchtdicht

Voor de bouw van de nieuwe machinehal deed Kuraray EVAL Europe een beroep op ASK Romein. De ervaren industriebouwer uit Malle werd in het verleden al enkele keren ingeschakeld voor de realisatie van piperacks en mocht ook dit keer een volwaardig bouwproject uitvoeren in de Petro-chemische sector. “We kregen de opdracht om een wind- en waterdicht geheel af te leveren. Dit houdt in dat wij alle nodige voorzieningen troffen om het gebouw reglementair klaar te maken voor de beoogde machines, die geplaatst werden door onze nevenaannemers”, verduidelijkt Tom Vroon, projectleider bij ASK Romein. “De langgerekte hal met torenvolume bestaat uit een brandwerend geschilderde staalstructuur. Een gedeelte van het staal is uitgerust met een brandwerende coating van 120 minuten en de rest met een coating van 30 minuten. Om het gebouw wind- en waterdicht te maken, hebben we gebruikgemaakt van sandwichpanelen en steeldeck. Bovendien waren er een aantal zones waarvoor specifieke luchtdichtheids-eisen golden. Daar moesten we de naden van de verdiepingsvloeren (bestaande uit platen van 10 mm dik) zeer nauwkeurig afkitten, zodat er geen gassen kunnen ontsnappen naar andere ruimtes.” 

“We hadden een grote hand in het engineeringproces en het oplossen van onvoorziene problemen”, zegt Tom Vroon.

Geen gemakkelijk project

Dit alles was makkelijker gezegd dan gedaan, want het EVAL-project bracht enkele bijzondere uitdagingen met zich mee voor ASK Romein. “We moesten onze strikte planning maximaal afstemmen op die van de machinebouwer, zodat elke partij in optimale omstandigheden de benodigde werkzaamheden kon uitvoeren. In juli 2021 zijn we gestart en begin maart 2022 waren we klaar. De realisatie van het gebouw heeft dus amper negen maanden in beslag genomen”, vertelt Tom Vroon. “Uiteraard hebben we ook de coronaregels in acht genomen, wat een forse impact had op het werfbeheer: het anders indelen van schafttijden, afstand houden op de werkplaats, specifieke beschermingsmiddelen toepassen bij werken waar er minder dan 1,5 meter afstand kon worden gehouden … Het was dus geen gemakkelijk project, zeker omdat we eveneens te kampen kregen met hoge prijsstijgingen van het staal. Gelukkig heeft dat geen weerslag op het eindresultaat. We hadden een grote hand in het engineeringproces en het oplossen van onvoorziene problemen. Snel schakelen is dus een cruciale troef van ASK Romein!”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Kuraray EVAL Europe (Zwijndrecht)
  • Hoofdaannemer(s) ASK Romein (Malle)
  • Studiebureau Sweco Belgium

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details