Platform voor de bouw
Nieuws

“Mensen aantrekken om continuïteit te garanderen”

CF053659

29 maart 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Na 35 jaar zet Michel Pauwels, de oprichter van het Ontwerpbureau Pauwels een stap opzij. Hij geeft de fakkel door aan Heidi Heijens, die al meer dan 25 jaar als landschapsarchitecte in het kantoor actief is. Zij staat voor de uitdaging de groei verder te zetten. “Michel heeft de basis voor ons succes gelegd. We hebben samen prachtige projecten verwezenlijkt. Als we op dat elan willen verdergaan, moeten we nog meer expertise in huis halen”, stelt Heidi Heijens. 

Ontwerpbureau Pauwels werd in 1987 opgericht door Michel Pauwels. Het Leuvense kantoor telt 6 landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen en heeft doorheen de jaren een specifieke expertise in landschapsarchitectuur opgebouwd. “Onze ontwerpen vinden het evenwicht tussen creativiteit en functionaliteit. Ons basisprincipe in elk ontwerp is de subtiele, harmonieuze integratie van groen, vaak in een stedelijke context. Dat resulteert steevast in fascinerend landschap”, stelt Heidi Heijens. 

Die stedelijke omgeving wordt almaar klimaatbestendiger ingericht. “Het is een van de grote uitdagingen waar we in Vlaanderen voor staan. En op die blauwgroene evolutie willen we inspelen door het publieke domein slim te ontwerpen en beter te wapenen tegen bijvoorbeeld hevige regenval en droogte. De openlegging van de Dijle, waarbij we ter hoogte van het Sluispark een grastalud als groene oever en overstromingsgebied bij hoge waterstanden hebben gecreëerd, is hiervan een goed voorbeeld.”

Technische versterking

In dergelijke landschapsprojecten heeft het Ontwerpbureau Pauwels een uitstekende reputatie en wil het zich verder specialiseren. “Daarvoor hebben we externe expertise in huis gehaald. Zo zullen we intensief met Studiebureau Jonckheere, dat een kantoor in Brugge en Leuven heeft, samenwerken. Dit bureau hecht veel belang aan duurzaam bouwen en verantwoord ondernemen. Zij trekken tegelijk volop de kaart van innovatie en digitalisatie. Met hun technische knowhow zullen we nog sterker voor de dag komen.” 

Studiebureau Jonckheere is tevens meerderheidsaandeelhouder van Ontwerpbureau Pauwels en kiest er heel bewust voor om de eigenheid van het landschapskantoor te respecteren, zodat creativiteit maximaal aan bod blijft komen. Ook Michel blijft nog enkele jaren aan boord om Heidi en haar team te adviseren en bij te staan met zijn knowhow en enthousiaste creativiteit. Heidi zelf is alvast ambitieus en is ook niet aan haar proefstuk toe. 

Heide Heijens: “Ik heb de voorbije 25 jaar mijn strepen verdiend met het onder controle houden van de budgetten en de opmaak en planning van uitvoeringsdossiers. Ik was ook geruime tijd eindverantwoordelijke voor een aantal dossiers, waarbij ik ons team van bij de opstart tot de oplevering van een project mocht aansturen. Ons team is dan wel klein, er huist hier veel expertise. Tegelijk kunnen we snel en flexibel op vragen inspelen. Wie met ons samenwerkt heeft van begin tot einde eenzelfde aanspreekpunt.”

Twee openstaande vacatures

Die persoonlijke service wil ontwerpbureau Pauwels ook in de toekomst garanderen. “Doordat steeds meer besturen inzetten op de verbetering van de leef-kwaliteit van hun stad, zien we het aantal projectaanvragen toenemen. Dus hebben we mensen nodig. Concreet zijn we op zoek naar een junior en een senior landschapsarchitect. Met die extra krachten krijgen we meer ademruimte en kunnen we meer projecten tot een goed einde kunnen brengen. Op die manier dragen wij ons steentje bij aan een leefbaar Vlaanderen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details