2020_wzc_de-zonnewende_meulebeke-c-klaas-verdru_12ent_id306-kopieren

​De architecten werkten met het kleurenpalet van Le Corbusier, een zacht kleurenschema dat perfect past bij het helende karakter van het zorgcentrum.

01:58
21-05-2020

Natuurlijk kleurenpalet voor woonzorgcentrum

Met De Zonnewende heeft het West-Vlaamse Meulebeke er een warme thuis voor dementerende en zorgbehoevende ouderen bij. Rustige, natuurlijke tinten domineren de architectuur. In samenspraak met de bouwheer creëerden de architecten op die manier een ‘healing environment’ voor de bewoners.

Een groot en complex programma omzetten in een resultaat dat elke betrokkene kan smaken? Dat doet B2Ai met zijn multidisciplinaire aanpak. Van bij de start van het ontwerpproces worden architectuur, interieur, stabiliteit en technieken door specialisten uit eigen huis bekeken. “Stabiliteit en technieken
zijn heel belangrijk, ook al zie je dat niet meteen. Tegelijk bepalen ze mee de mogelijkheden van de zichtbare architectuur en het interieur. Enkel door alle aspecten voldoende te onderzoeken, krijg je een totaalplaatje dat volledig klopt”, vertelt Dieter Haemers, ontwerparchitect bij B2Ai.

2020_wzc_de-zonnewende_meulebeke-c-klaas-verdru_59ent_id306-kopieren

Het sobere materiaalgebruik kenmerkt zich door beton, crème-witte genuanceerde keramische gevelsteen (Terca), zachte geanodiseerde aluminium ramen en cederhouten zonwering.

 

‘Healing environment’

Uiteraard vormden de noden en wensen van de bouwheer de basis voor het ontwerp van De Zonnewende. Uitnodigen tot ontmoeting en sociale contacten was er één van. Net als een rustige setting. De overkoepelende term voor het concept was vanaf het prille begin ‘healing environment’. Een plek waar de bewoners in alle rust kunnen herbronnen, zeg maar. Dieter Haemers: “Wie daar verblijft, moet ruimte krijgen om zich gezond te voelen. Dat vertalen naar de indeling en de architectuur van een groot wooncomplex was een moeilijke puzzel. Er kwam veel overleg aan te pas. Na de stabiliteitsstudie en het bepalen en inplannen van de technieken was het invullen van de architectuur en het interieur een belangrijke pijler om die ‘healing environment’ te realiseren.”

foto-quadro-hout-en-perfo2-kopieren

Fietsparking en bergplaats op maat. (Beeld: Koppen)

 

Dieter Haemers werkte nauw samen met interieurarchitect Joost Claeys van B2Ai. Zo ontstond er een aangename symbiose tussen de architectuur en het interieur van de woonhuizen. Het sobere materiaalgebruik kenmerkt zich door beton, crème-witte genuanceerde keramische gevelsteen (Terca), zachte geanodiseerde aluminium ramen en cederhouten zonwering. Het hout wordt ook binnen toegepast voor een warm, huiselijk gevoel. De buiten-omgeving van De Zonnewende is volledig aangelegd door de landschaps- en tuinarchitecten van burO Groen. Zo vindt het project aansluiting met de
omgeving en bij uitbreiding met de ganse gemeente.    

2020_wzc_de-zonnewende_meulebeke-c-klaas-verdru_33ent_id326-kopieren

Rustige, natuurlijke tinten domineren de architectuur.

 

Kleuren geven identiteit

De Zonnewende omvat vijf woonhuizen voor dertig personen. Per woongroep van vijftien is er een gemeenschappelijke ruimte voorzien. De gangen zijn naar de patio gericht met het oog op een maximale lichtinval. Tegelijk heeft elke kamer binnen het woonproject een eigen identiteit. De specifieke kleuren van de kamers hebben daar een groot aandeel in. De architecten werkten met ‘Ciel’ van Le Corbusier. “Een zacht kleurenschema dat perfect past bij het helende karakter van het zorgcentrum”, verduidelijk Joost Claeys de keuze. “Net zoals de materiaalkeuze en de vormentaal is het absoluut geen ‘poeha’-architectuur. We hebben een prikkelarme omgeving gerealiseerd.”

Wie door de woonhuizen wandelt, waant zich in een dorpsstraat. Een plek waar sociaal contact centraal staat. Aan de uitnodigende cafetaria is een polyvalente, stille ruimte gekoppeld. De gangen zijn breed genoeg om onderweg comfortabel een praatje te kunnen slaan. En de vijf woonhuizen zijn op het gelijkvloers met elkaar verbonden door een ‘ramblas’, een brede doorloop waar publieke functies op geënt worden. Van de kapper en de administratie (er is geen wasruimte) tot plaats voor werk van een lokale kunstenaar. Er is altijd iets te beleven. Voor bewoners en voor bezoekers.     

Tekst Stephanie Demasure    |    Beeld Klaas Verdru

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Koppen.be – Fietsparkings en prefab bergplaatsen

Koppen.be bouwde voor het nieuwe zorgcentrum De Zonnewende
een compacte bergplaats op maat: 50 procent werd ingericht als fietsstalling, 50 procent als afsluitbare berging. In het midden zorgt een gemetste muur voor een interne scheiding. De afsluitbare
fietsenberging kreeg vlakke wanden en een handige schuifpoort in geperforeerd plaatstaal. De berging is uitgerust met een strakke wandbekleding in tropisch hardhout, met draaipoorten in dezelfde houtsoort in duurzaamheidsklasse 1. De horizontale dakrand en de semitransparante wanden zijn in dezelfde kleur gepoedercoat. De fietsrekken profiteren van een plaatsbesparende oplossing. Koppen.be levert ook prefab recreatie- en rookruimtes, overdekte wandelgangen, vestiairemeubilair, brievenbussen en aangepast tuinmeubilair voor ziekenhuizen en zorgcentra.


B2Ai – Gespecialiseerde partner voor de zorgsector

Er is al veel inkt gevloeid over de uitdagingen voor kwalitatieve zorg. Bij B2Ai (Brussel – Gent – Roeselare) geloven ze dat die begint bij de juiste architecturale visie. Als partner bij B2Ai volgt ingenieur-architect Heidi Vandeur de zorgsector op de voet. Zij ziet de invulling van zorgprojecten heel breed. “In elke fase van het leven is kwalitatieve zorg een prioriteit – van kinderdagverblijven tot woonzorgcentra”, vertelt ze. “B2Ai heeft heel wat ervaring in de sector, met een grote verscheidenheid aan projecten in het portfolio. Het gaat altijd over zorg, maar er is geen standaardaanpak. Elke ontwikkeling is helemaal op maat van de klant en de specifieke site. We gaan zeer ver mee in het verhaal van de opdrachtgever. Het bepalen van zijn precieze zorgaanbod in relatie met de ingeschatte actuele en toekomstige zorgvraag is een onderdeel van dat gesprek.”

heidi-kopieren

Heidi Vandeur

 

Dat de zorgsector niet de meest evidente omgeving is voor een architect, weet Heidi Vandeur uit ervaring. Eens de eigenlijke bouw van dit soort grote, vaak complexe projecten start, ben je al snel enkele jaren verder. Tegelijk evolueert de sector razendsnel. “Je moet dus vooruitdenken en de toekomstige trends goed aanvoelen. De overheid organiseert kennissessies en er zijn onderzoekscentra die bepaalde tendensen aangeven. We houden de vinger aan de pols en denken proactief mee met onze klanten. Zo maken we het verschil”, besluit ze.


STONE – Keramische tegels

De Zonnewende is een project dat kwaliteit uitstraalt. Qua
materiaalgebruik is niets aan het toeval overgelaten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat STONE de keramische betegeling voor zijn rekening nam. “We hebben bij onze leveranciers tegels
gesourced die niet alleen in de gemeenschappelijke delen en de kamers, maar ook in de technische ruimtes en de natte zones (lees: met verhoogde antislipgraad) konden worden toegepast. Op die manier hebben we een totaalpakket samengesteld op basis van ons zelfontwikkelde private label ‘Tech’, met een brede waaier van kleurtinten, formaten en afwerkingsmogelijkheden”, vertelt Kristof T’Sjoen, salesmanager bij STONE. “De voorbije jaren hebben
we heel wat woonzorgcentra en andere zorggebouwen van vloer- en wandtegels voorzien, waarbij het steevast de bedoeling is om materialen toe te passen die een huiselijkere uitstraling en een
warmer kleurenpalet koppelen aan specifieke technische eisen (bijvoorbeeld op het vlak van antislip) en die bovendien verkrijgbaar zijn in verschillende formaten. De Zonnewende was in zekere zin een cross-over tussen ons residentiële portfolio en ons ‘healthcare’-
gamma – weg van de zuivere, klinische uitstraling en met een
grotere focus op ‘woonbeleving’. Het was fijn dat we hiervoor
konden putten uit een eigen tegelreeks. Dat doen we overigens wel vaker: niet louter bestaande producten aanbrengen, maar ook zelf ontwikkelen op basis van de noden in de projectmarkt en meedenken op conceptueel vlak. Dit laat ons toe om verder te kijken dan de vele generalistische oplossingen op de markt, wat in dit project zeker zijn vruchten heeft afgeworpen!”

STONE legde zijn eerste steen in 1923, toen terrazzospecialist Bomarbre het levenslicht zag. Later werden ook Stone nv, Stone West en Cerabos toegevoegd aan de portefeuille van eigenaar Rinaldo Castelli. Deze vier ondernemingen groeiden uit tot referenties in de wereld van de harde bevloeringen en smolten op 1 juli 2018 samen tot één bedrijf. “Waar STONE voordien een pure natuursteenhandelaar was, is het nu een totaalaanbieder van harde bevloeringen in terrazzo, keramiek en natuursteen, inclusief maatwerk in deze drie materialen. Dit geeft ons veel meer mogelijkheden, want we zijn niet langer gebonden aan één materiaal
en kunnen dus meer dan ooit de producten toepassen die bij
uitstek geschikt zijn voor een bepaald gebouw of een specifieke omgeving. Het is niet langer een of-of-, maar een en-enverhaal”, legt Kristof T’Sjoen uit.

Lees meer over: De Zonnewende

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer De Zonnewende (Woonzorggroep GVO, Kortrijk)

Architect B2Ai (Brussel, Gent, Roeselare)

Hoofdaannemer(s) STRABAG Belgium (Antwerpen)

G1018002 Camilo Torres - foto’svue-generale-ext-2126_116-md-kopieren