Platform voor de bouw
Zorg

Natuurlijk kleurenpalet voor woonzorgcentrum

21 mei 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Met De Zonnewende heeft het West-Vlaamse Meulebeke er een warme thuis voor dementerende en zorgbehoevende ouderen bij. Rustige, natuurlijke tinten domineren de architectuur. In samenspraak met de bouwheer creëerden de architecten op die manier een ‘healing environment’ voor de bewoners.

Een groot en complex programma omzetten in een resultaat dat elke betrokkene kan smaken? Dat doet B2Ai met zijn multidisciplinaire aanpak. Van bij de start van het ontwerpproces worden architectuur, interieur, stabiliteit en technieken door specialisten uit eigen huis bekeken. “Stabiliteit en technieken
zijn heel belangrijk, ook al zie je dat niet meteen. Tegelijk bepalen ze mee de mogelijkheden van de zichtbare architectuur en het interieur. Enkel door alle aspecten voldoende te onderzoeken, krijg je een totaalplaatje dat volledig klopt”, vertelt Dieter Haemers, ontwerparchitect bij B2Ai.

2020_wzc_de-zonnewende_meulebeke-c-klaas-verdru_59ent_id306-kopieren

Het sobere materiaalgebruik kenmerkt zich door beton, crème-witte genuanceerde keramische gevelsteen (Terca), zachte geanodiseerde aluminium ramen en cederhouten zonwering.

 

‘Healing environment’

Uiteraard vormden de noden en wensen van de bouwheer de basis voor het ontwerp van De Zonnewende. Uitnodigen tot ontmoeting en sociale contacten was er één van. Net als een rustige setting. De overkoepelende term voor het concept was vanaf het prille begin ‘healing environment’. Een plek waar de bewoners in alle rust kunnen herbronnen, zeg maar. Dieter Haemers: “Wie daar verblijft, moet ruimte krijgen om zich gezond te voelen. Dat vertalen naar de indeling en de architectuur van een groot wooncomplex was een moeilijke puzzel. Er kwam veel overleg aan te pas. Na de stabiliteitsstudie en het bepalen en inplannen van de technieken was het invullen van de architectuur en het interieur een belangrijke pijler om die ‘healing environment’ te realiseren.”

foto-quadro-hout-en-perfo2-kopieren

Fietsparking en bergplaats op maat. (Beeld: Koppen)

 

Dieter Haemers werkte nauw samen met interieurarchitect Joost Claeys van B2Ai. Zo ontstond er een aangename symbiose tussen de architectuur en het interieur van de woonhuizen. Het sobere materiaalgebruik kenmerkt zich door beton, crème-witte genuanceerde keramische gevelsteen (Terca), zachte geanodiseerde aluminium ramen en cederhouten zonwering. Het hout wordt ook binnen toegepast voor een warm, huiselijk gevoel. De buiten-omgeving van De Zonnewende is volledig aangelegd door de landschaps- en tuinarchitecten van burO Groen. Zo vindt het project aansluiting met de
omgeving en bij uitbreiding met de ganse gemeente.    

2020_wzc_de-zonnewende_meulebeke-c-klaas-verdru_33ent_id326-kopieren

Rustige, natuurlijke tinten domineren de architectuur.

 

Kleuren geven identiteit

De Zonnewende omvat vijf woonhuizen voor dertig personen. Per woongroep van vijftien is er een gemeenschappelijke ruimte voorzien. De gangen zijn naar de patio gericht met het oog op een maximale lichtinval. Tegelijk heeft elke kamer binnen het woonproject een eigen identiteit. De specifieke kleuren van de kamers hebben daar een groot aandeel in. De architecten werkten met ‘Ciel’ van Le Corbusier. “Een zacht kleurenschema dat perfect past bij het helende karakter van het zorgcentrum”, verduidelijk Joost Claeys de keuze. “Net zoals de materiaalkeuze en de vormentaal is het absoluut geen ‘poeha’-architectuur. We hebben een prikkelarme omgeving gerealiseerd.”

Wie door de woonhuizen wandelt, waant zich in een dorpsstraat. Een plek waar sociaal contact centraal staat. Aan de uitnodigende cafetaria is een polyvalente, stille ruimte gekoppeld. De gangen zijn breed genoeg om onderweg comfortabel een praatje te kunnen slaan. En de vijf woonhuizen zijn op het gelijkvloers met elkaar verbonden door een ‘ramblas’, een brede doorloop waar publieke functies op geënt worden. Van de kapper en de administratie (er is geen wasruimte) tot plaats voor werk van een lokale kunstenaar. Er is altijd iets te beleven. Voor bewoners en voor bezoekers.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details