Platform voor de bouw
Nieuw leven voor iconische site

Nieuw leven voor iconische site

In Hasselt wordt de voormalige Recor-site omgebouwd tot een veelzijdig industrieterrein. De eerste ondernemingen kunnen er vanaf eind 2023 terecht. De ambitie is klaar en duidelijk: de duurzaamste bedrijvencampus in Vlaanderen worden, met aandacht voor mens en milieu in een rendabele bedrijfseconomische context.

Veel Hasselaren dragen het oude meubelbedrijf Recor in hun hart. De iconische rode neonverlichting vormde het vertrekpunt bij de herontwikkeling van de site. Deze wordt in goede banen geleid door projectontwikkelaar Futurn, die zich toespitst op de duurzame herontwikkeling van bedrijfsvastgoed. Op de ruim 90.000 m² oppervlakte komen zowel grote als kleine kmo-units, opslagloodsen, ateliers, kantoren, sport- en belevingszalen en parkeerinfrastructuur. Behalve heel wat gebouwen wordt er vooral ook open ruimte voorzien voor groen, rust en natuur. “Een logische keuze”, zegt bestuurder Herman Verwimp van bouwbedrijf Mathieu Gijbels, dat een thuismatch speelt. “We hadden jaren geleden al ons oog laten vallen op deze site, dus bij de verkoop ervan in 2021 grepen we onze kans om deze toplocatie optimaal te benutten. Samen met Futurn, UAU collectiv en diverse studiebureaus werkten we het RE|CORE-masterplan uit. Onze ambitie is om van deze plek de duurzaamste bedrijvencampus in Vlaanderen te maken, met aandacht voor mens en milieu in een rendabele bedrijfseconomische context.”

Op de innovatieve bedrijvencampus is het aangenaam toeven, zeker op een van de vele groenzones op het domein.

Meer dan goed isoleren

Futurn is een expert op het vlak van herontwikkeling en opwaardering van bedrijfsvastgoed. Via sanering, afbraak, renovatie en nieuwbouw frist de projectontwikkelaar oude panden en terreinen op in plaats van nieuwe ruimte in te nemen. Zo realiseren ze moderne, polyvalente, duurzame en maatschappelijk verantwoorde bedrijvenparken met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. “Duurzaam ontwikkelen is niet alleen wat extra isoleren”, benadrukt Clémence Corthouts, projectontwikkelaar bij Futurn. “Het gaat over energie, bouwstijlen en -materialen, mobiliteit, groenzones, vrije ruimte, menselijk welzijn en zoveel meer. Hiervoor ontwikkelden we een charter dat we met alle partijen naleven, vanaf de ontwerpfase tot de volledige oplevering binnen enkele jaren, maar ook daarna. We willen dat de ondernemingen die op de site zullen huizen deze visie verder uitdragen, zelfs nadat we dit project hebben afgerond.” 

Het charter bestaat uit zes domeinen voor duurzaam ondernemen: energie, fysiek en mentaal welzijn, levenslang leren en maatschappelijke initiatieven binnen en buiten de campus. Een parkmanager en communitymanager zullen op termijn de concrete uitvoering van dit duurzaamheidscharter ondersteunen en begeleiden. Op die manier worden alle partijen aangemoedigd om een actieve rol op te nemen in dit beleid en een onderlinge samenhang na te streven.

RE|CORE wordt het schoolvoorbeeld voor duurzaam ondernemen op verschillende domeinen: energie, fysiek en mentaal welzijn, levenslang leren, maatschappelijke initiatieven en community.

Een nieuw stadsdeel

Bij de realisatie van RE|CORE wordt volop aandacht besteed aan beleving. Zowel voor de medewerkers in de bedrijven als voor de inwoners van de stad zal het een aangename plek zijn. “RE|CORE is geen eiland. Integendeel. Het is een gloednieuw district dat voor iedereen toegankelijk is”, vult Lize Gielkens, architecte bij UAU collectiv, aan. “We kiezen bewust voor een fietspad dat de site doorkruist en voor gemeenschappelijke sport- en belevingsfaciliteiten. Dit is een plek waar je wil zijn. Wij noemen het een five-to-ninecultuur. Dit moedigt verbinding en inclusie aan over de bedrijfsgrenzen heen, wat de innovatiedrang, het welbevinden en de betrokkenheid verhoogt. Ook dat is duurzaam ondernemen.”

RE|CORE is een gloednieuw district in Hasselt waar zowel medewerkers als inwoners graag zullen vertoeven.

Geen losse eindjes

De werken aan RE|CORE zijn ondertussen een tweetal jaar aan de gang en zullen nog zeker drie jaar duren. Toch kunnen vanaf eind 2023 de eerste bedrijven hun intrek nemen in de kantoren en kleine kmo-units. “Al voor de start van de werken was er een grote interesse in het project”, besluit Clémence Corthouts. “Onze goede voorbereiding en glasheldere
communicatie missen hun doel niet. Het is een masterplan dat van a tot z klopt, zonder losse eindjes.”

Bedrijven met interesse om kantoren, loodsen of kmo-units te kopen vinden alle informatie over het project op de website van RE|CORE Hasselt.   

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Futurn (Kortrijk)
  • Architect UAU collectiv (Hasselt)
  • Hoofdaannemer(s) Mathieu Gijbels (Oudsbergen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details