Platform voor de bouw
Nieuwe blikvanger aan de Noordzee
Het dak van 650 m² was een moeilijke constructie met inwendige terrassen en zinken afwerkstukken.

Nieuwe blikvanger aan de Noordzee

Dunehotel is een nieuw ecohotel op een toplocatie. Het ligt in het uitgestrekte duinengebied van Nieuwpoort-Bad, op 150 meter van het strand. Gasten worden er ondergedompeld in een sfeer van gezelligheid, comfort en luxe. Het mag duidelijk zijn: dit is een nieuwe parel aan de Belgische kust.

CIT Blaton is een familiebedrijf met 155 jaar ervaring dat al heel wat mooie projecten op zijn naam heeft staan. “We bouwden in België al veel hotels. Vandaar dat de bouwheer ons inschakelde voor de realisatie van Dunehotel”, vertelt Jan Heyde, projectleider bij CIT Blaton. “DUNEHOTEL nv had mooie digitale afbeeldingen gemaakt. Onze taak is om ze op een technische en hoogstaande manier om te zetten naar de werkelijkheid.” Bij de uitwerking van het project moest rekening gehouden worden met het ruimtelijk uitvoeringsplan. Niet enkel de maximale bouwhoogte, maar ook de look van het gebouw – een witte gevel en hellende daken met rode dakpannen – waren vastgelegd in het RUP. “Het dak van 650 m² was een moeilijke constructie met inwendige terrassen en zinken afwerkstukken. Een technische uitdaging waarbij we eveneens rekening moesten houden met de brandoverslag.”

Bij de bouw van het hotel moest CIT Blaton ook aan de bemaling denken. In het aanpalende duingebied mag het grondwater immers niet meer dan 10 centimeter zakken of stijgen. “Om de invloed van de grondwaterdaling buiten de bouwput te beperken, opteerden we voor een gesloten bouwkuip met soilmixwand. We plaatsten CSM-wanden tot een maximale diepte van 19,5 meter om in de natuurlijke waterremmende laag te zitten. Gedurende het project voerden we constructieve gesprekken met het Agentschap voor Natuur en Bos. We stuurden wekelijks een verslag van het project. Een eerlijke en directe communicatie vergemakkelijkt de uitvoering.”

Door het windgevaar was de torenkraan van de ondergrondse parking 60 meter hoog.

Windtunnelanalyse

Bij hoge gebouwen of gebouwen die gelegen zijn in windrijke gebieden, zoals de kust, is het aangewezen om een gespecialiseerde windtunnelanalyse te laten uitvoeren. Dit om windhinder of zelfs windgevaar te vermijden. Het is belangrijk om hier tijdens het bouwen rekening mee te houden, benadrukt Jan Heyde: “Op het dak staan technische installaties die extra verankerd zijn. Alles is luchtdicht en in alle afvoeren zitten grote zandvangers. Uit het verslag van de windstudie bleek dat de omliggende gebouwen wervelwinden konden veroorzaken. Om die reden was onze torenkraan van de ondergrondse parking 60 meter hoog, wat uitzonderlijk is. De kraan van het hotel zelf was 43 meter hoog. Al onze kranen tillen op een afstand van 40 meter nog 7.000 kilogram.”      

Dunehotel ligt midden in de duinen van Nieuwpoort.

Investeren aan de Belgische kust

Dunehotel, dat een totale oppervlakte van 9.800 m² heeft, telt 88 kamers en biedt de luxe van een viersterrenhotel. De kamers aan de achterzijde hebben een prachtig zicht op de duinen. De kamers aan de voorzijde kijken uit op een fraai groen park dat opnieuw wordt aangelegd door de stad Nieuwpoort. Elke kamer wordt, vanaf 175.000 euro, verkocht aan investeerders. Deze investering garandeert een opbrengst van 3,25 procent gedurende dertig jaar. Bovendien hebben de investeerders geen herstellings- of onderhoudskosten en kunnen ze twee weken in hun eigen hotelkamer verblijven.

Voor de twee onderliggende etages van het Dunehotel wordt de invulling nog op punt gesteld. “Het staat vast dat ze aan de voorzijde zullen dienstdoen als ondergrondse parking”, vertelt Jan Heyde. “Aan de achterzijde hebben deze verdiepingen eveneens zicht op de duinen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt niveau -1 het restaurantgedeelte (met mogelijkheid tot vergader- of expeditieruimte) en wordt niveau -2 een multifunctionele vergaderruimte.” In het nieuwe hotel zijn niet enkel zakenmensen welkom, maar ook toeristen die in alle luxe willen genieten van de diversiteit die de Belgische kust hen te bieden heeft.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer DUNEHOTEL nv (Langemark)
  • Architect CIT Blaton (Brussel)
  • Hoofdaannemer(s) Vauterin – Thirry & partners (Nieuwpoort)

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details