Platform voor de bouw
Nieuwe normen voor binnendeuren professioneel toegelicht
Marketing manager Gilles Van Schoorisse.

Nieuwe normen voor binnendeuren professioneel toegelicht

Internationaal binnendeurenspecialist Solid organiseerde zijn recentste netwerkevent op een historische locatie, het Jordaenshuis in hartje Antwerpen. De barokke gevels langs de stemmige binnenplaats werden door Jacob Jordaens zelf ontworpen, nadat hij het pand kocht in 1638.

Het Jordaenshuis is een locatie met een rijke geschiedenis.

De thematiek van het Solid-event was niét historisch, maar sterk op de actualiteit gericht, meer bepaald op de impact en de gevolgen van de nieuwe EI1-normering voor brandpreventie. Na een intro door marketing manager Gilles Van Schoorisse schetste general manager Thomas Gheyle uitvoerig de geschiedenis van Solid.

De onderneming ging in 1998 van start als agent voor de handel in gezaagd hout en ging nauwelijks twee jaar zelf stammen exporteren. Niet veel later volgden de verkoop van multiplex in Europa, de verkoop van parket – onder de naam Solid Brosco – en, in 2006, de productie van binnendeuren. De financiële crisis van 2008 was een moeilijke periode, waardoor de productie van parket moest worden stopgezet. Maar in 2010 was er een stevige opsteker, toen Solid deuren mocht leveren voor de wereldtentoonstelling in Sjanghai.

General manager Thomas Gheyle.

DHZ en professionele markt

Sinds 2014 werkt Solid samen met de belangrijkste doe-het-zelfketens. Sinds 2016 biedt de onderneming ook een assortiment aan voor de professionele sector. In 2018 behaalde Solid het Benor RF30-certificaat en in 2019 voerde Solid zijn eerste geslaagde EI1-brandproef uit. De eerste eigen EI1-branddeuren kwamen in 2022 op de markt. 

Guillaume de Potter, projectleider onderzoek en ontwikkeling, deed de overgang van RF naar EI uit de doeken en stelde de EI-deur van Solid voor. “Voor aanvragen tot bouwvergunning ingediend vanaf 1 juli 2022 is de EI1-norm wettelijk verplicht. Voor oudere aanvragen blijft RF van kracht, al is EI1 ook toegelaten.”

Impact

“In vergelijking met de oude wetgeving heeft de manier van testen het meeste impact,” aldus nog De Potter, die het aandachtige publiek ook alle details terzake meegaf. “In feite is vooral de manier waarop de testen moeten worden uitgevoerd veranderd. Zo gaat de scharnierzijde nu mee in de oven. In de waarden die moeten worden behaald, zit weinig verschil met de vroegere regeling.”

De aanwezigen luisterden geboeid naar de presentaties.

Toekomst

Solid heeft grafietstrips aangebracht aan de boven- en onderkant van zijn nieuwe deur. “Wij hebben daarmee een speling van 13 mm behaald.”

De Solid-managers keken ook naar de verdere toekomst. Op de agenda staat de introductie van een deurgeheel met boven- en zijlichten, met uiteenlopende opstellingsmogelijkheden, een deur met elektrisch slot met kabelovergang en ingebouwde deurpomp en een deur met metalen kozijnen.

Na dit stevige technische deel van het event konden de genodigden dankzij het mooie weer nog aangenaam nagenieten op de binnenplaats, met een receptie vergezeld van een vleugje muziek.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details