Platform voor de bouw
Jaarboek

Nieuwe spuitpleister combineert akoestisch comfort met onbrandbaarheid

PIM-cvgs-Melle-20191106-hr-032
De naadloze akoestische en brandwerende systemen worden aangebracht als spuitlaag. (Beeld: Patrick Vande Ven)

Tekst | Wouter Polspoel

Beeld | Icoustic

5 januari 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Het wordt misschien niet de nieuwe norm, maar er zal in de toekomst zo goed als zeker meer aan telewerk worden gedaan. Heel wat bedrijven hebben er tijdens de coronacrisis immers de voordelen van ontdekt. Niet elke woning biedt echter de perfecte akoestische omstandigheden voor telefonisch overleg en videomeetings. Met zijn oplossingen om nagalm te reduceren, kan Icoustic daar wat aan doen. Maar ook voor brandwerende oplossingen kunnen klanten terecht bij het bedrijf met Belgische vestiging in Merksem. “Onze nieuwste spuitpleister icofloc combineert die twee focusdomeinen in één product en is zelfs helemaal onbrandbaar”, vertelt Theo De Moor, Manging Director bij Icoustic.

Icoustic, opgericht in 2014, is gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van naadloze akoestische en brandwerende systemen, aangebracht als spuitlaag. Het bedrijf heeft filialen in België, Nederland en Frankrijk, is VCA-gecertificeerd en een geregistreerd aannemer klasse 3D4, wat betekent dat het ook overheidsopdrachten mag uitvoeren. 

“De eisen op het vlak van brandveiligheid en akoestiek worden steeds strenger, zowel in renovatie- als in nieuwbouwprojecten. Wij bieden unieke systemen die aan die strikte normering voldoen”, vertelt Theo De Moor, Managing Director bij Icoustic. “Wat ons voornamelijk onderscheidt van onze concullega’s is het feit dat wij vooral met eigen mensen werken in plaats van met onderaannemers. Daardoor kunnen we korter op de bal spelen en topkwaliteit garanderen.”

“Dat de producten die wij leveren en plaatsen steevast milieuvriendelijk zijn, is een belangrijk punt waarmee wij ons onderscheiden”, benadrukt Theo De Moor.

Aandacht voor milieu

“Dat de producten die wij leveren en plaatsen steevast milieuvriendelijk zijn, is een ander punt waarmee wij ons onderscheiden. Zo zijn we onder meer licentienemer van icoustic ThermoCon®, dat akoestische spuitpleister op basis van cellulosevezels maakt, een product dat over een Cradle to Cradle-certificaat beschikt. We hebben voor icoustic ThermoCon® trouwens een brandtest voor elke gespoten dikte en daar zijn wij uniek in.”

“Daarnaast hebben we ook de hoogwaardige, ultrastrakke akoestische plafondsystemen van icoustic Fade®, die eveneens Cradle to Cradle-gecertificeerd zijn, en de brandwerende mortel Protherm Light in ons gamma”, gaat De Moor voort. “Ons nieuwste systeem, icofloc, combineert net als icoustic Fade® akoestisch comfort en onbrandbaarheid (of brandklasse A1) in één product.
Het gaat om vlokkenisolatie die qua uitzicht erg op icoustic ThermoCon® lijkt en naadloos gespoten kan worden op quasi elk materiaal – beton, metaal, hout, gipsplaten … Het materiaal kan afgewerkt worden in elke gewenste RAL- of NCS-kleur en kan na het spuiten ook nagespaand worden, zodat het een vlakker uitzicht heeft. Vooral in de renovatiemarkt van bijvoorbeeld kantoren is icofloc daardoor een heel interessante oplossing.”

“Wat ons voornamelijk onderscheidt van onze concullega’s is het feit dat wij vooral met eigen mensen werken in plaats van met onderaannemers”, zegt Theo De Moor.

Groeiende markt

“De markt van de akoestische en brandveilige oplossingen zal de volgende jaren blijven groeien. Voor die eerste productgroep spelen de coronacrisis en haar invloed op (blijvend) telewerken zeker een rol”, kijkt De Moor vooruit. “Wij zijn vast van plan om mee te groeien met de markt door ons eraan aan te passen met nieuwe producten van topkwaliteit, steeds met aandacht voor een goede service en competitieve prijzen die zijn aangepast aan ieders budget.”

Aan referentieprojecten heeft Icoustic alvast geen gebrek. Een van de allereerste projecten van het bedrijf was meteen Paleis 12 op de Heizel. Ook in het meermaals bekroonde crematorium Siesegem in Aalst, het James Ensorhuis in Oostende en Nespresso-boetieks in België, Frankrijk, Nederland en Bulgarije plaatste Icoustic zijn systemen. “Momenteel zijn we aan de slag in het oude gerechtsgebouw van Antwerpen, waar we het icoustic Fade®-systeem plaatsen. De nieuw gevangenis in Haren – de grootste van België – die volgend jaar opent, zullen we dan weer uitrusten met icoustic ThermoCon®”, besluit De Moor fier.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details