Platform voor de bouw
Performante sturingen garanderen optimaal binnenklimaat in Forum-gebouwen
Forum groepeert zeven bedrijfsgebouwen, die onder meer uitblinken op het vlak van duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Performante sturingen garanderen optimaal binnenklimaat in Forum-gebouwen

Een aangename temperatuur en uitstekende binnenluchtkwaliteit zijn onontbeerlijk in hedendaagse kantoorgebouwen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Alides niets aan het toeval wilde overlaten bij de realisatie van het prestigieuze Forum-project in Gent. Installateur Lieven Deneckere ging aankloppen bij regel- en sturingsspecialist Delektro, dat op zijn beurt een beroep deed op de kwalitatieve hard- en software van Priva. Het resultaat: zeven kantoorvolumes met een efficiënte en energiezuinige HVAC-installatie, die tot in detail gemonitord wordt via een cloud-based gebouwbeheersysteem met een uiterst gebruiksvriendelijke interface.

De voormalige betonsite van Algemene Bouwwerken Maes in Gent wordt deze dagen volop omgetoverd tot een nieuwe levendige wijk waarin wonen en werken centraal staan. De eerste ontwikkeling die het levenslicht zag, is Forum. Dit prestigieuze
kantoorcomplex profiteert van een gunstige ligging langs de Schelde, op een boogscheut van het station Gent Sint-Pieters en de op- en afrit aan UZ Gent. De zeven bedrijfsgebouwen, die onder meer uitblinken op het vlak van duurzaamheid en ruimtelijke flexibiliteit, zijn gegroepeerd rond een aangenaam binnenplein en zijn goed voor een nuttige oppervlakte van 20.000 m². 

Het binnenklimaat wordt gestuurd op basis van CO2- en temperatuurmeting en kan ter plaatse worden bijgeregeld via Touchpoint One-ruimtebediening.

Efficiënt én energiezuinig

Dat bouwheer Alides zelf zijn intrek nam in het hoofdgebouw spreekt boekdelen. De lat lag erg hoog, zeker ook op technisch vlak. “De kantoorvolumes zijn uitgerust met een quasi identieke HVAC-installatie: gascondensatieketels, koelunits, klimaatplafonds, ventilatie met warmterecuperatie via een hygroscopisch warmtewiel …”, zegt Boris Sabbe van installateur Lieven Deneckere. Dat deze HVAC-installatie erg efficiënt en energiezuinig functioneert, is te danken aan de performante achterliggende sturingen. Het was Delektro dat instond voor dit regeltechnische luik, inclusief alle benodigde engineering, programmatie, integratie
en de plaatsing van de elektrische stuur- en verdeelborden. “Het hoofdgebouw zet in dit opzicht de toon. Het binnenklimaat wordt er gestuurd op basis van CO2- en temperatuurmeting en kan ter plaatse worden bijgeregeld via Touchpoint One-ruimtebediening van Priva. Voorts is er sprake van VAV-sturingen, die op basis van het CO2-gehalte in bepaalde zones meer of minder verse ventilatielucht inblazen – bijvoorbeeld in de vergaderzalen. Bovendien kunnen het elektriciteitsverbruik, koel-
en warmtevermogen en waterverbruik per verdieping opgevolgd worden”, vertellen Stijn Spaens en Levi Strynckx van Delektro. 

Cloud-based gebouwbeheersysteem

Alle technische parameters worden gemonitord met behulp van een performant gebouwbeheersysteem van Priva, dat de benodigde soft- en hardware leverde aan vaste partner Delektro. Dankzij de gebruiksvriendelijke visuele interface kunnen Alides en alle andere eindgebruikers hun installatie op eigen houtje beheren en zelfs eventuele problemen of storingen oplossen. Als er toch deskundig advies nodig is, staan Deneckere en Delektro paraat om een handje te helpen. “We hoeven overigens niet ter plaatse te gaan voor een interventie. Aangezien alle data te raadplegen is in de cloud, kunnen we het gros van de eventuele euvels vanop afstand verhelpen”, benadrukken Stijn Spaens en Levi Strynckx. “Ook op het vlak van IT-voorzieningen is dat een zegen. Eén beveiligde verbinding naar een Microsoft-server en een persoonlijke login volstaan om in een handomdraai alle installaties te programmeren, in dienst te stellen, aan te passen enzo-voort. Zo kunnen we tevens veel korter op de bal spelen in onze communicatie met klanten.” Ook installateur Deneckere plukt de vruchten van het cloud-based gebouwbeheersysteem: “Problemen kunnen veel sneller gedetecteerd en opgelost worden. Niet enkel wij, maar ook eindgebruikers krijgen zo een veel beter inzicht in de werking van hun HVAC-installatie, zodat ze ook meteen de juiste partijen kunnen aansturen. Hapert de hardware, dan kloppen ze aan bij ons. Wringt het schoentje aan de softwarezijde, dan doen ze een beroep op Delektro. En dat we niet meer in onze auto moeten springen om aan de andere kant van het land een verwarmingsketel te gaan resetten, is uiteraard ook een voordeel”, knipoogt Boris Sabbe.

Het cloud-based karakter van het gebouwbeheersysteem is een cruciale troef.

Technisch concept op maat

Kortom: het cloud-based karakter van het Forum-gebouwbeheersysteem is een cruciale troef. Niet toevallig een stokpaardje van Priva. “Priva was oorspronkelijk voornamelijk actief in tuinbouw, maar rolde via de klimatisatie van het RAI-gebouw in Amsterdam ook in het gebouwsegment. In Nederland zijn we al meer dan zestig jaar alom-tegenwoordig en ook in België zijn we stilaan een vaste waarde. Belangrijk om weten is dat we merkonafhankelijk zijn, wat maakt dat onze systemen ook in bestaande gebouwen kunnen worden toegepast”, legt accountmanager Patrick Maes uit. “Eveneens het vermelden waard is dat de cloud-based toepassingen van Priva niet enkel draaien op standaardapplicaties, maar dat ze uitbreidbaar zijn naargelang de bestaande wensen en behoeften (automatische rapportage, energie-monitoring, alarmcentrale …). Zo kunnen we voor elke klant een technisch concept op maat uit-werken. Het Forum-project is daar het beste bewijs van …”, besluit Levi Strynckx.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details