Platform voor de bouw
Prestigieus paradepaardje maakt plaatje compleet
De mooi aangelegde binnentuin laat alle bewoners genieten van rust en natuur.

Prestigieus paradepaardje maakt plaatje compleet

Aan het Duinenwatermeer in Knokke-Heist verrijst een imposant appartementencomplex. Residentie Meerzicht is het paradepaardje van Duinenwater, een indrukwekkend nieuwbouwproject met stijlvolle woonvolumes. Dit laatste bouwwerk is zonder twijfel de kers op de taart.

Residentie Meerzicht kreeg van projectontwikkelaar Triple Living de prominentste locatie aan het meer van Duinenwater en dat verdient een vooraanstaand gebouw. Niet enkel qua schaal, maar ook qua grandeur en elegantie. Het ontwerp van architectenbureau ARCAS integreert de architecturale elementen van de hedendaagse klokgevel, uitpandige terrassen en houten schrijnwerk die op de Duinenwatersite voorkomen. Het ornament en de traditionele referenties beogen een intieme residentiële sfeer. 

De op maat ontworpen balustrades geven Meerzicht een extra elegante toets die perfect binnen de sfeer van Knokke-Heist past.

Toegang tot het gebouw en de binnentuin verkrijg je via de prestigieuze centrale inkom. De imposante hoogte en de architecturaal rijke ingangspoorten geven meteen de luxueuze sfeer van het volledige complex weer. “De vormgeving van Meerzicht is zeer exclusief”, vertelt architect Jean Majeau van ARCAS. “Het volledige complex is bezet met 350.000 uniek ontworpen Koramic-gevelpannen. Ze zijn op maat gemaakt en door het grote succes van dit project nu ook gecommercialiseerd. Daarnaast ontwierpen we met Claerhout Aluminium unieke balustrades die perfect binnen de elegante sfeer van Meerzicht passen en die het stijlvolle karakter van Knokke-Heist belichten.”

De imposante toegang is uitgerust met slimme poorten in functie van de veiligheid van de bewoners.

De kracht van de natuur

Meerzicht is omgeven door natuur: uitzicht over het water, op wandelafstand van de kust en binnenin verrijkt met een grote binnentuin. “Deze tuin bevindt zich boven een ondergrondse parking van 1,6 hectare met vierhonderd parkeerplaatsen, 250 bergingen, verschillende technische ruimtes en twee hoogspanningscabines. Het is must om de stabiliteit te garanderen voordat de grond en beplanting opgeleverd worden”, vertelt Joris Mol, senior projectleider bij  Bouwonderneming Christiaens. “Studiebureau voor tuin- en landschapsarchitectuur Avantgarden stond samen met ons algemene stabiliteitsbureau Cobe in voor dit aspect. 

De aanleg van de tuin zelf was in handen van Naturoof, dat paadjes, heuvels en een volwaardige beplanting voorzag.”

“Daarnaast kozen we heel bewust voor de esthetische meerwaarde van houten ramen. Geen evidentie, gezien het zeeklimaat”, vult Jean Majeau aan. “Het hout van Meerzicht voldoet dan ook aan alle normen om optimaal bestand te zijn tegen wind- en waterbelasting. Dat is nodig als je weet dat de 6 meter hoge ramen van het penthouse op 20 meter hoogte geplaatst werden.”

Geen uitdaging was te groot: de enorme klokgevel werd geïnstalleerd en gestabiliseerd met behulp van hoogtewerkers op het dak.

Stabiliteit en veiligheid

Het zeeklimaat is niet alleen doorslaggevend voor de ramen en de afwerkingen van balustrades, de kracht van Moeder Natuur liet zich al voelen bij het plaatsen van de imposante klokgevel. Joris Mol: “De 14 meter hoge en 17 meter brede klokgevel is van heel ver zichtbaar. Het was een huzarenstuk om deze eyecatcher veilig en stabiel te installeren. De gevel werd prefab
geconstrueerd, maar voor aanvang van de werken werd alles via BIM-technologie vormgegeven in 3D om te anticiperen op eventuele fouten. Daardoor waren we zeer goed voorbereid en gebruikten we hoogtewerkers op het dak tijdens de plaatsing. Tijdens de constructie van de rest van het gebouw stond de gevel nog niet stabiel. Met zware schoringen garandeerden we ondertussen de tijdelijke stabiliteit van de gevel. Storm Eunice heeft hard gevochten, maar onze klokgevel bewees dat we op alles voorzien waren.”

Ook in functie van de brandveiligheid is het gebouw uitgerust met specifieke toepassingen. Aan de ingang zijn automatische poorten geïnstalleerd die blijven openstaan: van de noodoproep in het gebouw tot de aankomst van de hulpdiensten. Om het terrein vlot toegankelijk te maken voor ambulances of brandweerwagens is ook een stabiele brandweg aangelegd in de binnentuin, zodat het hele gebouw zowel aan de straatkant als binnenin veilig bereikbaar is. Ten slotte gebruikt de brandweer van Knokke-Heist de parking van Meerzicht als voorbeeld tijdens oefeningen en interne opleidingen over brandveiligheid in ondergrondse omgevingen.

De statige klokgevel waakt over de gezellige binnentuin van Meerzicht.

Uniek vanbuiten en vanbinnen

Op maat gemaakte gevelpannen, op maat ontworpen balustrades, een originele klokgevel: Meerzicht is uniek in al zijn facetten. Niet alleen de buitenkant heeft een eigen karakter, want bouwheer Triple Living geeft zijn klanten volledige keuzevrijheid bij het inrichten van hun woning. “Geen enkel appartement is identiek”, zegt Philip Vanhoenacker van Triple Living. “Elke klant kiest als het ware ‘à la carte’ uit indelingen, vloeren, aansluitingen en draairichting van de ramen, tot en met het schilderwerk. Wij voeren alles uit zoals de klant het wil, want zij gaan er uiteindelijk wonen.”    

Bewoners kiezen als het ware à la carte de indeling, materialen en vormgeving van hun appartement. (Beeld: Dubostyle)

Claerhout Aluminium – Balustrades

Meerzicht, een indrukwekkende residentie met 240 appartementen vlak naast het Duinenwatermeer, kreeg op maat ontworpen balustrades. Zo zet Claerhout Aluminium uit Harelbeke de uitstraling van het pand nog meer in de kijker. Dat Claerhout Aluminium superieure kwaliteit combineert met uitzonderlijke toegevoegde waarde, bewijst het bedrijf met zijn bijdrage aan Duinenwater. “We ontwikkelden een aluminium balustrade naar het ontwerp van de architect”, vertelt Kristof Martens, projectmanager bij Claerhout Aluminium. “Dat geeft het gebouw een unieke look die binnen het karakter van Knokke-Heist past. Het design van deze balustrade is helemaal op punt gezet door projectleider Jochen Lesaffer.” Claerhout Aluminium staat in voor de volledige oplevering van zijn producten: van het opmaken van offertes, de opmeting en productie tot het lakken en de montage van balustrades, muurafdekplaten, windschermen, trapleuningen en aluminium gevelbekleding. Voor Meerzicht plaatste het 1.500 meter balustrades van het model Trivor met verticale spijlen en rechthoekige handgrepen. “We gebruikten gepreanodiseerd en gemoffeld aluminium. Die uitvoering verhoogt de corrosieweerstand. Dat is nodig om te kunnen weerstaan aan het zeeklimaat.” Daarnaast stond het bedrijf ook in voor 500 meter transparante balustrade van het type Silverthrone met aansluitend plooiwerk naar de dakpannen en de terrasvloer, voor doorvalbeveiliging en voor trapleuningen.” 

Dubostyle – Binnendeuren

Voor de inrichting van hun nieuwbouwappartementen in Duinenwater krijgen de kopers alle keuzevrijheid. Zo kunnen ze onder andere de afwerking van hun binnendeuren volledig afstemmen op hun persoonlijke stijl en smaak. Dat begint met een afspraak bij leverancier Dubostyle. “We ontvangen de klanten in onze volledig vernieuwde toonzaal in Erpe-Mere en overlopen hun verwachtingen en voorkeuren. Daarop geven we gericht advies om de beste keuze te maken”, vertelt zaakvoerder Philip Van Boxstael. Daarna meet het team de deuren ter plaatse op de werf op en vertalen ze de verschillende offertes naar productie. De plaatsers van Dubostyle monteren alle deuren zelf, volgens de bestelling van elke individuele klant. “Zo’n opdracht vergt een zekere organisatie, maar we werken eigenlijk altijd op deze manier. Het persoonlijk contact met de klant vinden we heel belangrijk.” Voor Dubostyle is Duinenwater een typisch project qua omvang en complexiteit. In totaal leverde en plaatste het team al drieduizend binnendeuren op de volledige site.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Triple Living (Antwerpen)
  • Architect ARCAS ARCHITECT (Knokke-Heist)
  • Hoofdaannemer(s) Bouwonderneming Christiaens (Oostkamp)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details