Platform voor de bouw
Quaestor-kantoorgebouw valt op door discrete klasse
De grote ramen voegen extra structuur toe.

Quaestor-kantoorgebouw valt op door discrete klasse

Sinds april 2023 vind je de financieel adviseurs en vermogensbeheerders van Quaestor in hun nagelnieuwe kantoren aan de Meensesteenweg in Roeselare. De sobere, strakke architectuur straalt betrouwbare deskundigheid uit; hedendaags en hoogwaardig afgewerkt, maar nooit schreeuwerig. CAAN Architecten stond in voor het ontwerp.

Op de bovenste verdieping is er een polyvalente ruimte voor opleidingen en teammomenten.

Het kantoor van Quaestor is het eerste en grootste van twee kantoorgebouwen die vergund zijn op het perceel in Roeselare en beide ontworpen werden door CAAN Architecten. Het is een moderne nieuwbouw met hedendaagse technieken die vooral opvalt door zijn grote raampartijen, de textuur van de façade en zijn verzonken parkeerplaatsen. Vanaf de straatkant gezien, staat het Quaestor-gebouw rechts, dwars op de rijweg. Het tweede gebouw, dat een andere gebruiker zal hebben en er vandaag nog niet staat, zal dieper op het perceel komen te liggen, evenwijdig met de straat. Het krijgt dezelfde uitstraling, maar wel met een gelijkvloerse parking en een bouwlaag minder. 

Schrijnwerk in donker hout en natuursteen ademen klasse doorheen het hele gebouw.

Nauw overleg met dienst Stedenbouw

Het kantoor van Quaestor maakt dus deel uit van een tweeledig ontwerp. Koen Heijse van CAAN Architecten licht de keuze voor twee panden toe: “Op het perceel stonden origineel twee gezinswoningen die niet meer aan de moderne vereisten voldeden. Bij de start van ons traject hadden we één gebouw voor ogen, maar uiteindelijk zijn we geland op dit ontwerp met twee constructies. Zo kregen we wat korrel in het project en diepgang in het perceel. De twee gebouwen geven ook meer mogelijkheden voor ruimtelijke dynamiek, transparantie en architectuur.” 

Aan het samenvoegen van de twee percelen en het vergunnen van de kantoren in een residentieel gebied gingen heel wat contacten met de dienst Stedenbouw vooraf. “We namen voldoende marge op het vlak van de afstand tot de perceelgrens en de hoogte van het pand”, legt Koen Heijse uit. “Door de verzonken parking wordt het hoogste gebouw van de twee ondanks zijn drie verdiepingen toch nog als laagbouw gecategoriseerd. Eens alle werken uitgevoerd zijn, zal de site een bebouwingspercentage kennen van slechts 19 procent. Er blijft dus veel ruimte voor groen.” 

Discreet comfort

Quaestor wou een gebouw dat elegantie, discretie en confidentialiteit uitstraalt, met voldoende grote en kleine vergaderzalen voor overleg en om in alle vertrouwen met de klanten te kunnen samenzitten. Dat discrete karakter vertaalt zich in een rustig kleurenpalet en solide betonnen kolommen. 

Het team vermogensbeheerders van Quaestor zit vandaag verspreid over drie verdiepingen. Bezoekers komen het gebouw op de eerste verdieping binnen, waar zich naast een ontvangstbalie ook enkele vergaderzalen bevinden. Op de tweede verdieping kunnen 28 medewerkers terecht. Op de derde verdieping is nog ruimte voor 12 extra mensen. Zo is het bedrijf voorbereid op toekomstige groei. Op de bovenste verdieping vind je een polyvalente ruimte voor opleidingen en teammomenten, en een terras. Op elke verdieping zijn de nodige sanitaire ruimtes, vestiaires, bergingen en koffiehoekjes voorzien. Onder en rond het gebouw kwamen 37 parkeerplaatsen voor auto’s en 45 fietsplaatsen, waarvan zeven overdekt. 

De geschrankte kolommen laten de Quaestor-werknemers laveren als ze van hun werkplek naar een vergadering of om koffie wandelen.

Een spel van steen, glas en aluminium

De imposante façade van het kantoor is een variatie van texturen. Gevelstenen van een afwijkend formaat, langer en minder hoog dan de standaardgevelsteen, zijn afwisselend horizontaal en verticaal ingemetseld en creëren zo een lijnenspel dat subtiel de blik van voorbijgangers trekt. De warmte van de steen contrasteert met het uitgepuurde buitenschrijnwerk van aluminium. Zo zijn de raamkozijnen van binnen- en buitenaf gezien volledig ingewerkt en werden zoveel mogelijk grote stukken glas gebruikt, in plaats van met raamverdelingen te werken. De grote ramen voegen extra structuur toe, met glas dat 40 centimeter diep in de openingen is geplaatst. “Quaestor wou een gebouw dat klasse uitstraalt en geen eenheidsworst is, dat opvalt zonder spectaculair te zijn”, vat Koen Heijse samen. “Naar mijn gevoel zijn we daarin geslaagd.” 

Ook voor het interieur koos CAAN Architecten voor textuur. Schrijnwerk in donker hout en natuursteen ademen klasse in het hele gebouw. Betonkolommen en -balken bleven zichtbaar. De geschrankte kolommen laten de Quaestor-werknemers laveren als ze van hun werkplek naar een vergadering of om koffie wandelen. Die speelsheid van de binnenruimte gaat samen met het volumespel in de diepte, hoogte en lengte dat zich ook op de gevel afspeelt. 

Door de massiviteit van de buitenschil werd een externe dragende betonconstructie ontworpen.

Duurzaam beheer

Als vermogensbeheerder denkt Quaestor altijd enkele stappen vooruit. Ook zijn kantoorgebouw is futureproof. Bij de noodzakelijke sloop werd waardevol groen gespaard om te worden opgenomen in het ontwerp. De combinatie van glas, steen en groen oogt stijlvol en sereen. Maar het ontwerp is ook duurzaam. Zo voorziet het gebouw in eigen energie door de installatie van zonnepanelen en wordt regen zoveel mogelijk opgevangen in een put van 15.000 liter om te worden gebruikt voor onder meer het het spoelen van alle toiletten en door de schoonmaakploeg. De parkeerplaatsen zijn dan weer uitgewerkt in waterdoorlatend materiaal voor een maximale infiltratie in de grond. Achteraan het perceel vangt een wadi water op van de verharde inrit naar de verzonken parking, zodat het langzaam in de grond kan dringen. Met zijn nieuwe kantoorgebouw is Quaestor dus helemaal klaar voor decennia aan duurzaam beheer.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Quaestor (Roeselare)
  • Architect CAAN Architecten (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Himpe Algemene Ondernemingen (Loppem)

BuroRR – stabiliteitsstudie

BuroRR uit Geluwe verzorgde de stabiliteitsstudie voor het nieuwe gebouw van Quaestor. “De structuur leek eenvoudig: een rechthoekig gebouw, bestaande uit een betonnen skelet waarbij de centrale kolommen geschrankt staan”, vertelt Karl Raes, zaakvoerder van BuroRR. “We pasten onze filosofie ‘eerst denken en dan berekenen’ toe op verschillende bouwelementen.”

Hij somt op: “De gevel bestaat uit massief gevelmetselwerk met de grote glaspartijen. Door de massiviteit van die buitenschil ontwierpen we hiervoor een externe dragende betonconstructie. De centrale kruisvormige kolommen blijven zichtbaar en zien eruit als ter plaatse gestorte kolommen met houten plankenbekisting. Door budget en timing was het daarbij aangewezen om te werken met prefabkolommen met onzichtbare wachthulzen van boven naar onder. Door de afwezigheid van een verticaal doorlopende trappen- of liftkern kozen we voor volledig ingeklemde kolommen met een beperkte portiekwerking van de predallen. Het doorverbinden van de hoofdwapening in de kolommen was daar dus het belangrijkste aandachtspunt. Voor het grote uitkragende balkon op de bovenste verdieping moesten we de achterliggende predallen dikker uitvoeren en zwaarder wapenen. Het grote tegenpeil bij plaatsing zorgt ervoor dat alles perfect horizontaal blijft liggen.”

“Via ontwerpschetsen controleerden we eerst de praktische uitvoerbaarheid van de prefabknopen om zo eventuele kleine noodzakelijk aanpassingen in de architectuur aan te brengen en onnodige kosten in uitvoering te vermijden. Dat is de grote meerwaarde die we met ons bureau bieden.

+

Terrazzo steelt subtiel de show

Voor de betegeling in het Quaestor-gebouw ging CAAN Architecten op zoek naar een materiaal dat voor verschillende ruimtes en elementen gebruikt kon worden. Het klopte aan bij Stone, dat als gespecialiseerde groothandel van composiet, keramiek en natuursteen oplossingen aanreikt op maat van elk project. Het tijdloze terrazzo waarvoor Stone bekendstaat, bleek zowel de meest praktische als meest esthetische oplossing.

Tekst Trees Accou    |    Beeld Holvoet Gebroeders

De kitchenette in terrazzo is een eyecatcher.

Wandel je door het kantoorgebouw van Quaestor, dan zie je dezelfde terrazzosteen op diverse plaatsen terugkeren: als tegel, op de trappen, in het sanitair en in de verschillende kitchenettes. Dat is meteen de sterkte van een materiaal als terrazzo. Je kan de composietsteen voor verschillende doeleinden gebruiken en wanneer je dat doet, creëer je een gevioel van eenheid in het gebouw. De keuze viel op de terrazosteen Nazan, die warmbruine stukken marmer in een lichtgrijs cement vangt. De steen laat zich prachtig combineren met andere natuurlijke materialen zoals hout en versterkt zowel lichte als donkere tinten.

De warmbruine granulaten laten zich stijlvol met hout combineren.

Een eigenzinnig, duurzaam karakter

“Zijn specifieke look gecombineerd met een brede toepasbaarheid maakt terrazzo onmisbaar in hedendaagse architectuur”, legt Kristof T’Sjoen van Stone uit. “Al heeft het materiaal een lange geschiedenis en zijn we het bij Stone altijd blijven leveren. Tot 2017 persten we zelfs onze eigen terrazzo. Door onze ervaring met het materiaal weten we precies hoe we het het beste kunnen gebruiken. Er is een enorm gamma aan mogelijkheden en vandaag wordt het een stuk esthetischer toegepast dan in het verleden. Omdat terrazzo een eigen karakter heeft en zowel in frivole, kleurrijke als sobere varianten beschikbaar is, wordt het door heel wat architecten gesmaakt. Die specifieke look en het gebruik van natuurlijke, duurzame elementen zijn bepalend voor de revival van terrazzo.”    

+

Afwerking met bijzondere aandacht voor akoestiek

Maatmeubilair, wandbekleding, deuren en trappen: ieder hoekje binnenschrijnwerk in de Quaestor-kantoren straalt klasse uit. Voor die gedetailleerde afwerking, met specifieke aandacht voor akoestiek, is Holvoet Gebroeders uit Ingelmunster verantwoordelijk. Van een wind- en waterdichte ruwbouw maakte het afwerkingsbedrijf een kantoor dat klopt tot in het kleinste detail.

Tekst Trees Accou    |    Beeld Holvoet Gebroeders

Sinds 1987 is Holvoet Gebroeders een klinkende naam als het gaat over schrijnwerk. In 2017 ging het bedrijf zich ook op andere afwerkingen concentreren. “We besloten ons zes jaar geleden op twee zaken te focussen: B2B-totaalprojecten en technische deuren”, somt gedelegeerd bestuurder Frederick Cornillie op. “We werken totaalprojecten af in opdracht van eindklanten, zoals voor Quaestor, en zijn daarnaast expert in akoestische, vochtwerende en branddeuren.”

“Schrijnwerk pakken we met veel plezier zelf aan. Andere afwerkingen zoals chape voorzien, glaswanden plaatsen of schilderwerken, gebeuren door specialisten onder aansturing van onze projectleiders. Verspreid over Vlaanderen vind je ons op wel twintig werven tegelijk.”

Akoestiek wint op elke werkplek aan belang, nu het welzijn van medewerkers zo hoog op de agenda staat. Op een plek waar vertrouwelijke gesprekken belangrijk zijn, zoals bij Quaestor, is het zelfs essentieel. Holvoet Gebroeders onderzocht daarom wanden met verhoogde geluidsdemping en werkte buiten de standaardoplossingen zijn eigen akoestische wanden uit. Frederick Cornillie: “Het resultaat zijn verschillende stille ruimtes waar een tot drie medewerkers geconcentreerd kunnen werken of vergaderen. De oplossing die we voor het project in Roeselare ontwikkelden, willen we nu ook standaard gaan aanbieden. Naast discretie wilde Quaestor met zijn kantoor ook klasse uitstralen. Daar hebben we voor gezorgd met maatmeubilair in hout, grote oppervlaktes in natuursteen en ingewerkte deuren.”

De monumentale inkomtrap is een bron van trots voor Holvoet Gebroeders.

Van bij begin betrokken

De Holvoet-schrijnwerkers werden van bij het begin betrokken bij het project. “Terwijl de ruwbouwwerken uitgevoerd werden, tekenden we al heel wat van het maatmeubilair uit”, vertelt Frederick Cornillie. “Dat meubilair bestaat uit vaste en vrijstaande elementen die met elkaar afgelijnd zijn tot een harmonieus geheel. Daarvoor was secuur tekenwerk en een gedetailleerde uitvoering nodig.” 

“Het meest trots zijn we op de monumentale inkomtrap en het massieve blok waarin de traphal, backoffice en printlokalen zijn ingewerkt”, besluit de gedelegeerd bestuurder, die ook nog even terugblikt op de samenwerking met CAAN Architecten. “Die was intens maar aangenaam. Het was best uitdagend om het gewenste niveau van detaillering in realiteit te brengen. Iedere medewerker werd in het project betrokken om de uitvoeringsdetails precies goed te krijgen. Daarom ook zijn we achteraf met het voltallige team op werfbezoek geweest. Iedereen wou het eindresultaat zien, ook de mensen die de berekeningen doen op ons kantoor in Ingelmunster. Het was echt teamwork waar we allemaal trots op zijn.”    

+

Beglazing met minimale profielen als eyecatcher van kantoorgebouw

Blikvanger van het nieuwe Quaestor-kantoor is zonder twijfel het aluminium schrijnwerk met maximale beglazing. Grote glaspartijen die diep in het raam gezet zijn, geven karakter aan het gebouw. Om de ramen optimaal te laten schitteren, kozen de architecten ervoor om zo weinig mogelijk profielen te gebruiken. Lootens bleek daarvoor de ideale partner. 

Tekst Trees Accou    |    Beeld Lootens

Grote glaspartijen geven karakter aan het gebouw.

“Lootens bestaat al sinds de jaren 70. Toen onze huidige CEO in 1996 in dienst trad bij het bedrijf van zijn vader, werden we een marktleider in maatwerk in staal”, vertelt Steven Buyle, operationeel verantwoordelijke bij Lootens Evolis (Harelbeke) en Deinze. “Sinds 2016 nemen we ook aluminium schrijnwerk voor onze rekening, vanuit onze faciliteit in Harelbeke. Met onze expertise in calculatie en onze eigen poederlakkerijen kunnen we projecten van a tot z uitvoeren.”

Maximaal glas, minimaal profiel

Voor Quaestor voerde Lootens zowel buiten- als binnenschrijnwerk in aluminium en staal uit. Steven Buyle: “Onze experts moesten maximaal glas weten te verzoenen met zo weinig mogelijk profiel, zonwering en toegankelijkheid in functie van evacuatieroutes. Daar kwamen heel wat berekeningen bij kijken. De HiFinity-profielen van Reynaers Aluminium bleken de ideale oplossing. Niet alleen zijn ze sterk isolerend, ze dragen ook het gewicht van grote glasoppervlaktes.”

HiFinity-profielen van Reynaers Aluminium zijn sterk isolerend en dragen het gewicht van grote glasoppervlaktes.

Van ontwerp tot plaatsing werkten 25 collega’s aan de aluminium profielen voor de raampartijen. Binnen in het gebouw verzorgden 35 medewerkers van Lootens het stalen schrijnwerk dat de kantoren een industriële toets geeft. “Samen garandeerden we de hoge graad van afwerking waar Lootens bekend voor staat”, vertelt Steven Buyle. “Dat we zoiets tegen een strakke deadline kunnen opleveren, maakt ons fier.”     

+

Tuin voor medewerkers en klanten koestert waardevolle bomen

Als landschapsarchitect wordt Lieven Vereecke al vroeg bij projecten betrokken. Dat was voor het kantoorgebouw van Quaestor niet anders. De parktuin die Lieven Vereecke uittekende, is een combinatie van open en besloten zones, gemaaide graszones afgewisseld met bloemrijk grasland. Daarbij was steeds aandacht voor het behoud van de waardevolle bestaande bomen. Het resultaat stimuleert medewerkers om hun pauzes buiten te spenderen en schept voor klanten meteen een hoogwaardige uitstraling en sfeer.

Tekst Trees Accou    |    Beeld Foto Kurt

Van de omgevingsaanleg in kaart brengen en vormgeven tot het aanleggen van dak- en collectieve tuinen: landschapsarchitect Lieven Vereecke bundelt de nodige expertise en bekwaamheid om particuliere en professionele projecten tot een goed einde te brengen, zowel voor meergezinswoningen als voor kantoren en bedrijven. “Je moet met kennis van zaken te werk gaan”, zegt Lieven Vereecke. “De ruimte wordt schaarser en dus moet je bewuster omgaan met de beschikbare ruimte. Ze aangenaam maken, met plaats voor circulatie, een blauwgroennetwerk, waterbuffering en -infiltratie en open ruimte.”

Discretie en geborgenheid staan in het ontwerp centraal.

Groot bomenbestand

De twee percelen die voor Quaestor eengemaakt werden, telden een groot bomenbestand. Hoe ging Lieven Vereecke daarmee om? “Na een grondige inventarisatie met een boomdeskundige deden we een eerste aanzet naar de architecten – onze beide ontwerpen moeten op elkaar afgestemd zijn zodat alle elementen passen”, licht hij toe. “We wilden de meest waardevolle linden, haagbeuken en solitaire bomen absoluut behouden in ons ontwerp en wilden via het boomtechnische onderzoek te weten welke bomen effectief konden blijven staan. Het was, in functie van de te plaatsen keerwanden voor de verlaagde parking naast het kantoor, onder andere belangrijk om te weten hoe ver de wortels van de bomen kwamen. We dachten ook na over hoe niveaus en waterbuffering konden ingebouwd worden.”

Een jaar later waren de plannen concreet. Discretie en geborgenheid staan in dat finale ontwerp centraal, onder meer door de aanplant van nieuwe bomen en haagstruwelen en -massieven aan de straatkant. Verder werd sterk ingezet op diversiteit door de aanplant van vaste planten, bloembollen en besdragende heesters die de buitenruimte het hele jaar door kleur geven. 

In de parktuin is het heerlijk vertoeven voor de werknemers van Quaestor.

“De combinatie van de bestaande bomen en nieuwe aanplant creëert een volume met cachet en integreert het gebouw in het straatbeeld”, vertelt Lieven Vereecke. “Schaduwbomen houden de warmte tegen en een wadi die we intens beplantten met moerasplanten zorgt voor waterbuffering en infiltratie terplaatse na de regenwaterputten. Dit is geen minimalistische tuin, wel een plek met aandacht voor biodiversiteit en voor de eigenschappen van het terrein en de omgeving, waarin de werknemers van Quaestror heerlijk kunnen vertoeven.”   

+

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details