Sint-Niklaas Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en Accuria

De Confederatie Bouw en Accuria beschikken niet alleen over een nieuwe stek, maar ook over een ruime eigen parking.

02:02
22-01-2020

Sint-Niklaas | Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en Accuria

Nieuw onderkomen voor Wase bouworganisaties

De Wase diensten van de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en Accuria namen dit najaar hun intrek in een nieuw kantoorgebouw. Net als de oude vestiging bevindt het zich niet ver van het lokale treinstation.  Voor de bouw ervan zijn zo veel mogelijk Wase  aannemers en leveranciers ingeschakeld.

“Het is niet ongewoon dat meerdere aannemers in de vorm van een tijdelijke vereniging een bouwproject uitvoeren”, zegt Wim De Thaey, technisch directeur bij Dero Construct, dat ‘de pen hield’. “De manier waarop de vier Wase aannemers van de tijdelijke vereniging samenwerkten, was echter wel behoorlijk ongewoon. De opdrachtgevers wilden het werk immers zo veel mogelijk uitzetten bij lidbedrijven van de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en sociaal secretariaat Accuria. Voorts besloten we de omvangrijke ruwbouwwerken maximaal te realiseren met eigen personeel, en de werken in onderaanneming met partners uit de regio Waasland. In zulke projecten wordt het werk traditioneel in ‘vakjes’ verdeeld, maar hier was er toch sprake van cohesie tussen de uitvoerende partijen. D’Eer en Dero Construct verzorgden de metsel- en betonwerken, Cordeel stond in voor de prefabricatie en het binnenschrijnwerk en Van der Kinderen voor de schilderwerken. De samenwerking verliep overigens rimpelloos.”

Sint-Niklaas Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en Accuria

Voor de ruwbouwwerken bundelden vier gerenommeerde Wase aannemers de krachten.

 

Alleen voor de eerstesteenlegging in november 2017 deden Accuria en de Confederatie Bouw geen beroep op professionele bouwbedrijven. Hiervoor schakelden ze burgemeester Lieven Dehandschutter en toenmalig provinciegouverneur Jan Briers in. “Het bestaande gebouw was gewoon te klein geworden”, legt directeur Johan Wauman van Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen uit. “Zowel de Confederatie zelf als het sociaal secretariaat ondergingen de voorbije vijftien jaar een enorme groei. Het resultaat was dat we de werkposten tot in de gangen moesten opstellen.”

Ruime en hedendaagse huisvesting

In de nieuwbouw stelt dit probleem zich niet voor de bijna dertig betrokken medewerkers. De totale vloeroppervlakte bedraagt circa 3.000 vierkante meter, verdeeld over een gelijkvloers en drie verdiepingen. De mogelijkheden en de uitstraling die dit kantorencomplex hen biedt, waren voor Federale Verzekering, ondernemingsloket Formalis en sectororganisatie Constructiv de aanleiding om mee te verhuizen. Deze organisaties hebben immers al lang sterke banden met de bouwsector.

Sint-Niklaas Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en Accuria

Ook de inkom biedt nu meer bewegingsvrijheid.

 

“Aanvankelijk hadden we plannen om onze nieuwbouw op te trekken aan de kant van de Broodstraat “, legt voorzitter Rudy Buysse van Accuria uit. “Maar plots dook er een opportuniteit op: een aantal verwaarloosde panden aan het einde van de Stationsstraat werd te koop aangeboden. Die percelen sloten aan de achterzijde aan op het onze. Door de aankoop ervan konden we niet alleen een nieuw gebouw optrekken langs de belangrijkste verbindingsweg tussen het station en het stadscentrum, maar verhoogden we ook onze visibiliteit, de toegangsmogelijkheden en de capaciteit van onze parking.” Voorts bevat de nieuwbouw naast kantoren ook vergaderzalen en diverse ruimtes voor opleidingen en presentaties.

Parketzaal

De Confederatie Bouw en Accuria kunnen op die manier ook hun oude gebouw blijven gebruiken. “De bestaande, maar vergrote ‘parketzaal’ is verbonden met de nieuwbouw. We blijven ze gebruiken voor diverse activiteiten, opleidingen en events voor maximum driehonderd personen”, zegt Karel Derde, voorzitter van de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen. “Maar de rest van het bestaande gebouw verhuren we aan derden.”

“Langs de buitenkant is de nieuwe zetel een heus paradepaardje”, meent De Thaey. “Binnen is de inrichting eerder sober en functioneel, hoewel de technische installaties, met onder meer geothermie en diverse besturings- en monitoringinstallaties, energetisch zeer interessant en ‘future-proof’ zijn. Alles samen is het een staalkaart van wat onze regionale bouwbedrijven kunnen. Het is ook een prestigeproject, in die zin dat wij nog jarenlang het voor onze sector regionaal belangrijke gebouw kunnen en mogen bezoeken.” 

Tekst Koen Mortelmans   |    Beeld Accuria

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Alu Verschueren – Buitenschrijnwerk

Alu Verschueren (Sint-Niklaas) plaatste in de nieuwe stek van Accuria en Confederatie Bouw Provincie Oost-Vlaanderen de aluminium ramen en deuren. “Inclusief het glas en de zonwering”, verduidelijkt zaakvoerder Joris Verschueren. “We gebruikten raam- en deurprofielen van het type Avantis 75 SHI, Elegance 62-gevelwandprofielen, Confort 160 SHI-schuifraamprofielen en brandwerende Thermo 74-profielen van Sapa. Alle deuren zijn vlak liggende deuren met ingewerkte scharnieren. Globaal genomen hebben we hier overigens heel wat verschillende toepassingen gebruikt.”

Verschueren wijst daarbij vooral op het gebruik van de uitkragende Windox-ramen. “Aanvankelijk hadden we zelf een systeem ontworpen om zeer slanke, EPB-conforme raamcassettes te bouwen. Tijdens een beursbezoek ontdekte ik echter dat Ursus een complete prefaberker ontwikkeld had, die de plaatsingstijd beduidend inkort. Daarom kozen we samen met de opdrachtgevers en de architect voor Windox type 1. Dit kenmerkt zich door het teruggetrokken profiel, zodat de beglazing de aandacht trekt (en niet het raamkader). In een aantal van deze erkers hebben we tussen de glazen zonweringslamellen geïntegreerd. Een interne motor stuurt deze lichte en dunne lamellen aan. Hij kan ze volledig optrekken, en ze kunnen ook kantelen in neerwaartse zin. Bij sommige andere ramen plaatsten we windvaste, verticale screens.”

Net zoals de opdrachtgevers in dit project deden met de betrokken bouwbedrijven, werkte Joris Verschueren zo veel mogelijk samen met leveranciers uit het Waasland. Het familiebedrijf dat hij samen met zijn broer Denis overnam van hun vader bestaat al meer dan een halve eeuw. Het is met zijn achttien medewerkers al negen jaar gevestigd in een gebouw van 2.500 m² in industriezone Heihoek.


Tac! – Fossielvrije verwarming en koeling

Aanvankelijk zouden Accuria en de Confederatie Bouw in hun Waaslandse nieuwbouw een vrij traditionele HVAC-installatie met gasketels en een koelmachine plaatsen. Op aangeven van Tac! (Wilrijk) besloten ze in plaats daarvan een state of the art, ‘fossielvrij’ systeem met twee zespijps glycol water-waterwarmtepompen van Clint en bodemwarmte en -koelte te gebruiken.
In totaal zijn hiervoor 34 boringen uitgevoerd, tot op een diepte van 150 meter. “De nodige berekeningen voerden we in eigen huis uit”, vertelt Tac!-zaakvoerder Eric Van Overloop. “Voor de aanvoer van verse lucht gebruiken we twee luchtgroepen van Swegon, met optimale warmteterugwinning via een hygroscopisch wiel. Verder zorgt een combinatie van vloerverwarming en dynamische koelbalken voor een aangename binnentemperatuur. Dit zijn balken waarbij de aangevoerde verse lucht wordt gebruikt om, boven op het convectie-effect, de uitwisseling van energie te ondersteunen.”

Het geheel wordt geregeld door een Priva DDC-systeem, waarbij de gebruiker beperkt manueel kan ingrijpen op de ruimtetemperatuur. Dankzij de lage watertemperatuur voor de verwarming (30-35 °C) behaalt de warmtepomp een zeer goed rendement.”
Tac! plaatste eveneens het sanitair in de nieuwbouw en zal ook instaan voor het verdere onderhoud van de installaties.


FDS – Mobiele wanden

Flexibiliteit is tegenwoordig een vereiste. Dat geldt ook voor het nieuwe gebouw van Accuria. Soms is er één groot lokaal nodig, een andere keer zijn meerdere kleinere ruimtes wenselijk. FDS uit Drongen vulde die vraag in door een mobiele wand te installeren op de eerste verdieping. Die akoestisch isolerende mobiele wand is van het type Sonico 100. Hij bestaat uit panelen met een volledig aluminium geanodiseerd randprofiel. Geen overbodige luxe wanneer er op hetzelfde moment bijvoorbeeld in verschillende deelruimtes vergaderd wordt. De wand van 8,2 meter breed en 2,6 meter hoog is afgewerkt met melamine. Het is een voorbeeld van hoe FDS niet enkel waakt over de functionaliteit, maar ook over de esthetiek. Bovendien is de geleidingsrail weggewerkt in het vals plafond.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer Accuria en Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen

Architect Archiburo (Sint-Niklaas)

Hoofdaannemer(s) THV met Dero Construct (Zele), Cordeel (Temse), Van der Kinderen (Bazel) en D’Eer (Sint-Niklaas)