De Wase diensten van de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en Accuria namen dit najaar hun intrek in een nieuw kantoorgebouw. Net als de oude vestiging bevindt het zich niet ver van het lokale treinstation. Voor de bouw ervan zijn zo veel mogelijk Wase aannemers en leveranciers ingeschakeld.
“Het is niet ongewoon dat meerdere aannemers in de vorm van een tijdelijke vereniging een bouwproject uitvoeren”, zegt Wim De Thaey, technisch directeur bij Dero Construct, dat ‘de pen hield’. “De manier waarop de vier Wase aannemers van de tijdelijke vereniging samenwerkten, was echter wel behoorlijk ongewoon. De opdrachtgevers wilden het werk immers zo veel mogelijk uitzetten bij lidbedrijven van de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en sociaal secretariaat Accuria. Voorts besloten we de omvangrijke ruwbouwwerken maximaal te realiseren met eigen personeel, en de werken in onderaanneming met partners uit de regio Waasland. In zulke projecten wordt het werk traditioneel in ‘vakjes’ verdeeld, maar hier was er toch sprake van cohesie tussen de uitvoerende partijen. D’Eer en Dero Construct verzorgden de metsel- en betonwerken, Cordeel stond in voor de prefabricatie en het binnenschrijnwerk en Van der Kinderen voor de schilderwerken. De samenwerking verliep overigens rimpelloos.”
Alleen voor de eerstesteenlegging in november 2017 deden Accuria en de Confederatie Bouw geen beroep op professionele bouwbedrijven. Hiervoor schakelden ze burgemeester Lieven Dehandschutter en toenmalig provinciegouverneur Jan Briers in. “Het bestaande gebouw was gewoon te klein geworden”, legt directeur Johan Wauman van Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen uit. “Zowel de Confederatie zelf als het sociaal secretariaat ondergingen de voorbije vijftien jaar een enorme groei. Het resultaat was dat we de werkposten tot in de gangen moesten opstellen.”
In de nieuwbouw stelt dit probleem zich niet voor de bijna dertig betrokken medewerkers. De totale vloeroppervlakte bedraagt circa 3.000 vierkante meter, verdeeld over een gelijkvloers en drie verdiepingen. De mogelijkheden en de uitstraling die dit kantorencomplex hen biedt, waren voor Federale Verzekering, ondernemingsloket Formalis en sectororganisatie Constructiv de aanleiding om mee te verhuizen. Deze organisaties hebben immers al lang sterke banden met de bouwsector.
“Aanvankelijk hadden we plannen om onze nieuwbouw op te trekken aan de kant van de Broodstraat “, legt voorzitter Rudy Buysse van Accuria uit. “Maar plots dook er een opportuniteit op: een aantal verwaarloosde panden aan het einde van de Stationsstraat werd te koop aangeboden. Die percelen sloten aan de achterzijde aan op het onze. Door de aankoop ervan konden we niet alleen een nieuw gebouw optrekken langs de belangrijkste verbindingsweg tussen het station en het stadscentrum, maar verhoogden we ook onze visibiliteit, de toegangsmogelijkheden en de capaciteit van onze parking.” Voorts bevat de nieuwbouw naast kantoren ook vergaderzalen en diverse ruimtes voor opleidingen en presentaties.
De Confederatie Bouw en Accuria kunnen op die manier ook hun oude gebouw blijven gebruiken. “De bestaande, maar vergrote ‘parketzaal’ is verbonden met de nieuwbouw. We blijven ze gebruiken voor diverse activiteiten, opleidingen en events voor maximum driehonderd personen”, zegt Karel Derde, voorzitter van de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen. “Maar de rest van het bestaande gebouw verhuren we aan derden.”
“Langs de buitenkant is de nieuwe zetel een heus paradepaardje”, meent De Thaey. “Binnen is de inrichting eerder sober en functioneel, hoewel de technische installaties, met onder meer geothermie en diverse besturings- en monitoringinstallaties, energetisch zeer interessant en ‘future-proof’ zijn. Alles samen is het een staalkaart van wat onze regionale bouwbedrijven kunnen. Het is ook een prestigeproject, in die zin dat wij nog jarenlang het voor onze sector regionaal belangrijke gebouw kunnen en mogen bezoeken.”