beeld-skyline-03-kopieren

Het nieuwe kantoorgebouw telt 278 treden, goed voor twaalf verdiepingen.

02:19
27-09-2019

Skyline Park, Izegem | Indrukwekkende toren voor kantoren én evenementen

Skyline Park ziet het groots. De tweede kantoortoren op de Izegemse site is twaalf verdiepingen hoog en voorzien van alle moderne snufjes. Het ontwerp van deze topper bevat enkele duidelijke krachtlijnen: een strakke uitwerking, een flexibele invulling en een duurzame, toekomstgerichte aanpak. 

Wie op de E403 langs Izegem passeert, kan er niet naast kijken: de nieuwe toren van Skyline Park rijst fier op uit het strakke, architectonische beton met grote raampartijen. Het ultramoderne kantoorgebouw telt 278 treden, die je langs twaalf verdiepingen leiden. Govaert & Vanhoutte Architects ontwierp in 2014 het eerste gebouw van Skyline Park. Voor het ontwerp van de tweede toren werkten de architecten verder op hetzelfde thema. Ook de as van dit gebouw staat loodrecht op de autosnelweg – een atypische inplanting op het schuine terrein.

Maximale lichtinval, minimale opwarming

Van bij de aanvang van de ontwerpfase was functionaliteit de rode draad. Om de kantoren zo aangenaam mogelijk te maken, werd de zuidkant maximaal afgeschermd. De trap, de liften en het sanitair bevinden zich het dichtst bij de zuidgevel. Naast een stuk gesloten betonwand zijn er betonnen lamellen geïnstalleerd die de directe inval van de ochtend- en avondzon voorkomen. Elke verdieping heeft een eigen terras, dat tegelijk dienstdoet als zonwering voor de onderliggende etage. “Uiteraard wilden we wel maximaal gebruikmaken van natuurlijk licht. Daarom kozen we voor grote glaspartijen aan de noordgevel en de kant van de E403”, vult architect Joost Vanhove aan. “Het gaat om zonwerend glas met een hoge isolatiewaarde. We installeerden ramen tot 6 meter hoog en 1,5 meter breed. Een praktische, maar evenzeer esthetische keuze.”

De eyecatchers in de buitenschil zijn zonder twijfel de ter plaatse gestorte geveldelen in zelfverdichtend beton. Dit huzarenstukje is uitgevoerd in dertien fases, gespreid over een periode van twee maanden. De specialisten gebruikten een op maat gemaakte inoxbekisting met het oog op een extra strak en
glad resultaat.

Modulaire opbouw

De volledige toren is modulair opgebouwd. De prefabbetonpanelen en het glas hebben breedtes van 1,5 meter. Ook de buitenomgeving is modulair aangepakt. Zo bestaat de parking uit vlakken van gelijke grootte en worden er op de kruisingen bomen aangeplant. Een waardevolle boom die al op de site stond, is bewaard en geïntegreerd in de nieuwe plannen. Dit alles zorgt enerzijds voor de strakke lijnen die de ontwerpen van Govaert en Vanhoutte Architects kenmerken. Anderzijds komt het de flexibiliteit binnen in de toren ten goede. Op de tweede en derde verdieping zijn er kantoorboxen en een coworking space ingericht: een Business Hub pur sang.

De rest van de zeven kantoorvloeren weerspiegelt evenzeer de doorgedreven flexibiliteit van het
ontwerp en de technieken. “Wie een kantoor huurt in dit unieke all-inconcept kan indeling en opsplitsing zelf bepalen”, aldus Vanhove. “De ruimtes zijn uiteraard volledig afgewerkt, maar bieden de gebruiker tegelijk nog veel vrijheid.”    

beeld-skyline-02-kopieren

Naast een stuk gesloten betonwand zijn er betonnen lamellen geïnstalleerd die de directe inval van de ochtend- en avondzon voorkomen.

 

Alle moderne snufjes

Ook in het eerste gebouw van Skyline Park werd er resoluut geopteerd voor een moderne uitrusting, gaande van de akoestische spanplafonds en de ingewerkte ledstrips in het prefabbeton tot de grensverleggende licht- en geluidsinstallatie in de evenementenruimte. Die kers op de taart strekt zich uit over de volledige tiende en elfde verdieping en omvat onder meer het SkyTheater, met een vrije hoogte van 6 meter. De uitgebreide regieruimte bovenaan, de geïntegreerde lichtinstallatie en de hoogtechnologische geluidsinstallatie en projectie maken van het gebouw een echte kameleon. De ruimte is geschikt voor allerlei evenementen, van een productlancering tot een fuif van een lokale vereniging. Zo vormt Skyline Park ook een meerwaarde voor de directe omgeving.

Joost Vanhove: “Natuurlijk is er ook aan de totaalbeleving van de bezoekers gedacht. Cateringfirma’s kunnen zich helemaal uitleven in de uitgebreide keuken, terwijl de gasten een drankje kunnen bestellen aan de uitgestrekte bar. Leuk weetje: de inox bartablet van 500 kilogram is in één stuk naar binnen gehesen met de kraan. Dat typeert eigenlijk dit gehele project: de beste afwerking nastreven, zonder compromissen.”   


De nieuwe toren in cijfers

10.300 vierkante meter bebouwde oppervlakte

317 ton staal

2.500 meter betonnen lamellen

2.000 vierkante meter gevelpanelen

4.000 vierkante meter glasgevel

Twee liften voor vijftien personen

405 parkeerplaatsen

Dertien verdiepingen (inclusief technische verdieping)

Tekst: Stephanie Demasure   
Beeld: LVDB Invest nv

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Elektriciteit. R. Vandemoortele & EEG – Elektriciteit

In een tijdelijk samenwerkingsverband voerden Elektriciteit. R. Vandemoortele (Izegem) en EEG (Sint-Martens-Latem) de elektriciteitswerken voor Skyline Park uit. In de 50 meter hoge toren was heel wat werk te doen. Net daarom sloegen de twee ervaren bedrijven de handen in elkaar. Op elke verdieping zijn
voldoende vloerdoosgrids met stopcontacten en datapunten voorzien. Zo is het gebouw voorbereid op een flexibele invulling. Tom Vandemoortele, zaakvoerder van Elektriciteit. R. Vandemoortele: “De samenwerking met EEG verliep vlot, waardoor we alles tot in de puntjes konden afwerken tegen het eerste grote evenement op 6 en 7 juni. Op technisch vlak springt het volledige KNX-besturingssysteem er meteen uit. Dat combineerden we met de full DALI-ledverlichting en aanwezigheidsmelders. De circulatieruimte wordt aangestuurd door KNX-bewegingsmelders. Gerichte toegangscontrole beheert de doorstroom. 
Het systeem weet wie al dan niet toegang heeft tot een bepaald niveau of een welbepaalde zone.” De aanwezigheidsdetectie is rechtstreeks gelinkt met het KNX-systeem en de HVAC, in combinatie met de PV-panelen op het dak. Dit komt de energiezuinigheid ten goede. Daarnaast stonden Elektriciteit.
R. Vandemoortele en EEG ook in voor de brand- en inbraakdetectie.


Francovera/Haki – Aluminium schrijnwerk en beglazing

De grote raampartijen in de nieuwe kantoortoren van Skyline Park laten het natuurlijke licht maximaal binnen in de burelen. Dat maakt het aangenaam werken. Tegelijk brengt het uiteraard uitdagingen met zich mee op vlak van temperatuurbeheersing. Na een succes-
volle samenwerking voor het eerste gebouw, werd Haki opnieuw ingeschakeld. Om het omvangrijke project tijdig te kunnen opleveren, werkten zij samen met Francovera. “De keuze viel op Polycool Riviera 25”, licht Dieter Dedeurwaerder van Francovera toe. “Dat is een zonbeheersende en warmtereflecterende isolerende beglazing. De raampartijen
bestaan uit een helder float buitenglas vanaf 8 mm met een zonwerende metaallaag. Die coating is aangebracht via kathodische pulverisatie onder vacuüm. Ook het gelaagde binnenglas is helder en heeft een dikte van 16 mm.” De glasbladen zijn van elkaar gescheiden door een kunststofkader, gevuld met een vochtabsorberend product. Een soepele waterdampdichte butylvoeg garandeert de hermetische afdichting van de spouw tussen de glasbladen.

Stijlvol schrijnwerk voor strak eindresultaat

Geheel in de lijn van de moderne architectuur van de toren is de beglazing afgewerkt met minimale omrandingen. Het schrijnwerk is uitgevoerd in RAL 9007st. Dat de plaatsing tot twaalf verdiepingen hoog een uitdaging was, hoeft geen betoog. Voor Francovera en Haki was dat echter geen enkel probleem. “We bezitten een uitzonderlijk logistiek park met onder meer hoogwerkers, hefsteigers en vaste stellingen”, klinkt het. “Dankzij de grondige voorcalculatie konden we de beglazing van het project gedetailleerd
berekenen. Zo hadden de bouwheer en de architect vooraf een duidelijk beeld van de werktijd en het budget.”

Haki werkt al ruim een halve eeuw vanuit Izegem. De tweede generatie staat ondertussen aan het hoofd van het familiebedrijf. Francovera groeide dan weer sinds de jaren 80 van eenmanszaak uit tot een bloeiend bedrijf met een vijftigtal medewerkers. Vanuit Wervik zetten eigen plaatsers, bedienden en arbeiders zich elke dag in voor aluminium schrijnwerk en beglazing op maat van de klanten.

Lees meer over: izegem , Kantoortoren , Modulair , Skyline Park

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

LVDB Invest nv (Rumbeke)

Architect

Govaert & Vanhoutte Architects (Brugge)

Hoofdaannemer

Vuylsteke-Eiffage (Meulebeke)

dcm-render-01-kopierenpark-en-ride-1-kopieren