Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Skyline Park, Izegem | Indrukwekkende toren voor kantoren én evenementen

beeld-skyline-03-kopieren

27 september 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Skyline Park ziet het groots. De tweede kantoortoren op de Izegemse site is twaalf verdiepingen hoog en voorzien van alle moderne snufjes. Het ontwerp van deze topper bevat enkele duidelijke krachtlijnen: een strakke uitwerking, een flexibele invulling en een duurzame, toekomstgerichte aanpak. 

Wie op de E403 langs Izegem passeert, kan er niet naast kijken: de nieuwe toren van Skyline Park rijst fier op uit het strakke, architectonische beton met grote raampartijen. Het ultramoderne kantoorgebouw telt 278 treden, die je langs twaalf verdiepingen leiden. Govaert & Vanhoutte Architects ontwierp in 2014 het eerste gebouw van Skyline Park. Voor het ontwerp van de tweede toren werkten de architecten verder op hetzelfde thema. Ook de as van dit gebouw staat loodrecht op de autosnelweg – een atypische inplanting op het schuine terrein.

Maximale lichtinval, minimale opwarming

Van bij de aanvang van de ontwerpfase was functionaliteit de rode draad. Om de kantoren zo aangenaam mogelijk te maken, werd de zuidkant maximaal afgeschermd. De trap, de liften en het sanitair bevinden zich het dichtst bij de zuidgevel. Naast een stuk gesloten betonwand zijn er betonnen lamellen geïnstalleerd die de directe inval van de ochtend- en avondzon voorkomen. Elke verdieping heeft een eigen terras, dat tegelijk dienstdoet als zonwering voor de onderliggende etage. “Uiteraard wilden we wel maximaal gebruikmaken van natuurlijk licht. Daarom kozen we voor grote glaspartijen aan de noordgevel en de kant van de E403”, vult architect Joost Vanhove aan. “Het gaat om zonwerend glas met een hoge isolatiewaarde. We installeerden ramen tot 6 meter hoog en 1,5 meter breed. Een praktische, maar evenzeer esthetische keuze.”

De eyecatchers in de buitenschil zijn zonder twijfel de ter plaatse gestorte geveldelen in zelfverdichtend beton. Dit huzarenstukje is uitgevoerd in dertien fases, gespreid over een periode van twee maanden. De specialisten gebruikten een op maat gemaakte inoxbekisting met het oog op een extra strak en
glad resultaat.

Modulaire opbouw

De volledige toren is modulair opgebouwd. De prefabbetonpanelen en het glas hebben breedtes van 1,5 meter. Ook de buitenomgeving is modulair aangepakt. Zo bestaat de parking uit vlakken van gelijke grootte en worden er op de kruisingen bomen aangeplant. Een waardevolle boom die al op de site stond, is bewaard en geïntegreerd in de nieuwe plannen. Dit alles zorgt enerzijds voor de strakke lijnen die de ontwerpen van Govaert en Vanhoutte Architects kenmerken. Anderzijds komt het de flexibiliteit binnen in de toren ten goede. Op de tweede en derde verdieping zijn er kantoorboxen en een coworking space ingericht: een Business Hub pur sang.

De rest van de zeven kantoorvloeren weerspiegelt evenzeer de doorgedreven flexibiliteit van het
ontwerp en de technieken. “Wie een kantoor huurt in dit unieke all-inconcept kan indeling en opsplitsing zelf bepalen”, aldus Vanhove. “De ruimtes zijn uiteraard volledig afgewerkt, maar bieden de gebruiker tegelijk nog veel vrijheid.”    

beeld-skyline-02-kopieren

Naast een stuk gesloten betonwand zijn er betonnen lamellen geïnstalleerd die de directe inval van de ochtend- en avondzon voorkomen.

 

Alle moderne snufjes

Ook in het eerste gebouw van Skyline Park werd er resoluut geopteerd voor een moderne uitrusting, gaande van de akoestische spanplafonds en de ingewerkte ledstrips in het prefabbeton tot de grensverleggende licht- en geluidsinstallatie in de evenementenruimte. Die kers op de taart strekt zich uit over de volledige tiende en elfde verdieping en omvat onder meer het SkyTheater, met een vrije hoogte van 6 meter. De uitgebreide regieruimte bovenaan, de geïntegreerde lichtinstallatie en de hoogtechnologische geluidsinstallatie en projectie maken van het gebouw een echte kameleon. De ruimte is geschikt voor allerlei evenementen, van een productlancering tot een fuif van een lokale vereniging. Zo vormt Skyline Park ook een meerwaarde voor de directe omgeving.

Joost Vanhove: “Natuurlijk is er ook aan de totaalbeleving van de bezoekers gedacht. Cateringfirma’s kunnen zich helemaal uitleven in de uitgebreide keuken, terwijl de gasten een drankje kunnen bestellen aan de uitgestrekte bar. Leuk weetje: de inox bartablet van 500 kilogram is in één stuk naar binnen gehesen met de kraan. Dat typeert eigenlijk dit gehele project: de beste afwerking nastreven, zonder compromissen.”   


De nieuwe toren in cijfers

10.300 vierkante meter bebouwde oppervlakte

317 ton staal

2.500 meter betonnen lamellen

2.000 vierkante meter gevelpanelen

4.000 vierkante meter glasgevel

Twee liften voor vijftien personen

405 parkeerplaatsen

Dertien verdiepingen (inclusief technische verdieping)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details