Platform voor de bouw
De toepassing van de witte, aluminium gevelcassettes in combinatie met de glaspartijen en de integratie van de houten latten vereiste heel wat vakmanschap.

Stunten met nieuwe hoofdzetel

Voor aannemers en promotoren is een nieuwe hoofdzetel een visitekaartje in de ware zin van het woord. Artesio haalde dan ook het onderste uit de kan bij de bouw van zijn nieuwe uitvalsbasis. Het is niet alleen een bouwtechnisch en architecturaal hoogstandje, maar ook een toonbeeld van innovatie, energiezuinig bouwen en plichtsbewust omgaan met natuurlijke producten.

De hal oogt professioneel en uitnodigend.

Artesio is een aannemersbedrijf dat zich toelegt op residentiële projecten in de regio Kempen-Mechelen-Keerbergen. Doorheen de jaren evolueerde de onderneming naar een partner die in elke fase van het bouwproces een belangrijk rol kan spelen. “Meerdere jaren geleden zijn we ook met eigen projectontwikkeling gestart”, vertelt CEO Rudy Michielsen. “Dit gaf onze onderneming een extra impuls, met als gevolg dat de bestaande hoofdzetel uit zijn voegen barstte. Daarom besloten we een stuk grond van 8000 m² in de nieuwe kmo-zone De Kluis te kopen, waarop we tussen juni 2020 en september 2021 een nieuwe uitvalsbasis van 420 m², een kenniscentrum van 650 m² en meer dan 3.800 m² magazijnen hebben gebouwd.”

‘The Hive’ is opgetrokken in CLT. Een deel van het hout werd zichtbaar gehouden.

Inspiratiebron voor klanten

Met deze investering wou Artesio een voorbeeld stellen: het moest een duurzaam en toekomstgericht state-of-the-artgebouw worden dat (potentiële) klanten inspireert en uitdaagt om eenzelfde weg in te slaan. “We wilden demonstreren wat innovatief en energiezuinig bouwen met natuurlijke producten betekent”, verduidelijkt Rudy Michielsen. “Daarom deden we een beroep op Schellen Architecten, waarmee we al vaker progressieve en creatieve projecten hebben gerealiseerd.” 

“We kozen bewust voor een drieledig concept, met vooraan een kantoorgedeelte en een kenniscentrum dat de naam ‘The Hive’ meekreeg”, vertelt architect Reginald Schellen. “Achteraan bevindt zich het magazijn, een eenvoudig ogend gebouw in een staalstructuur dat is afgewerkt met architectonische betonelementen.”

Achter de gevel is er een duidelijke opdeling tussen enerzijds het kantorencomplex en anderzijds ‘The Hive’.

Zwevende hoofdzetel

Het is uiteraard de voorkant die met alle aandacht gaat lopen. “Om het kantoorgedeelte zoveel mogelijk te laten ‘zweven’, werkten we met een wit balkvolume in aluminium gevelcassettes dat steunt op een plint, een architectonische betonwand en een overkragend gedeelte dat op een fijne zwarte stalen V-kolom rust”, vertelt Reginald Schellen. “Pal in het midden van het gebouw voorzagen we een buitenpatio die niet alleen de architecturale kers op de taart vormt, maar ook een maximale natuurlijke lichtinval creëert in de kantoren en ‘The Hive’. Het gelijkvloers kreeg een redelijk gesloten gevel, terwijl de bovenliggende verdieping bijna volledig uit glas bestaat. Het gebouw is integraal opgetrokken in traditioneel metselwerk. Verticale houten lamellen fungeren als extra zonwering en zorgen tegelijkertijd voor een warme esthetische toets.” 

Beeld: Dominique Van Huffel.

Kenniscentrum in CLT

Achter de gevel is er een duidelijke opdeling tussen enerzijds het kantorencomplex en anderzijds ‘The Hive’. “Deze laatste fungeert als een inspiratieplek, kenniscentrum en innovatiehub voor architecten, vastgoedontwikkelaars, designers, fabrikanten, ontwerpers en kopers/klanten”, legt Rudy Michielsen uit. “We wilden een structuur creëren die een natuurlijke habitat voor innovatie vormt. Zo willen we stappen zetten om duurzaam, innovatief en ecologisch bouwen haalbaar te maken voor elk budget.”

“Daarom lag de keuze voor CLT als bouwmateriaal voor de hand”, pikt projectarchitecte Eline Van Herck in. “CLT staat voor ‘Cross Laminated Timber’ of kruiselings verlijmd hout, waarvan een gedeelte zichtbaar is gehouden en een gedeelte is afgewerkt met gipsvezelplaten.”     

Het overkragende gedeelte rust op een fijne zwarte stalen V-kolom.

Vakmanschap gedemonstreerd

Logischerwijze stond ecologie centraal in het volledige project. “We maken gebruik van warmtepompen, vloerverwarming, energiezuinige verlichting, gecontroleerde ventilatie, regenwaterrecuperatie en fotovoltaïsche zonnepanelen”, vertelt Rudy Michielsen. “Het is een bouwwerk geworden dat toch wel enkele uitdagingen in petto had. Vooral de overkraging is een bouwtechnisch hoogstandje. Daarnaast vereiste de toepassing van de witte, aluminium gevelcassettes in combinatie met de glaspartijen en de integratie van de houten latten heel wat vakmanschap. Kortom: onze nieuwe hoofdzetel is niet alleen een toonbeeld van toekomstgericht bouwen, maar ook een visitekaartje van onze technische expertise én de creativiteit van Schellen Architecten.”    

Van Mechelen – Elektriciteitswerken  

Het uitvoeren van elektriciteitswerken in grote gebouwen is een vak apart. Daarom gaf Artesia deze opdracht in handen van een bedrijf met een solide reputatie: Van Mechelen uit Schoten. “Intussen zijn we al bijna honderd jaar actief in de branche”,
vertelt huidig zaakvoerder Luk Van Mechelen. “Elektriciteitswerken blijven onze corebusiness, maar sinds enkele jaren leggen we ons ook toe op het plaatsen van PV-panelen, aircosystemen en warmtepompen. Vandaag richten we ons voornamelijk op
appartementen, zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten. Het is ook op die manier dat we ons hebben kunnen bewijzen aan Artesio. Samen hebben we immers al meerdere projecten tot een goed einde gebracht. Toch viel deze opdracht niet volledig binnen onze comfortzone. We moesten immers zowel het kantorencomplex als het industriegedeelte van een volledige elektrische installatie voorzien. Dat laatste vereiste heel wat bekabeling. Gelukkig konden we rekenen op de hulp van de kabelleveranciers en groothandels. De rest van het project was een kolfje naar onze hand: de volledige databekabeling en patchkasten, de installatie van een domoticasysteem van Qbus en videofonie van Bticino. Desalniettemin moesten we geregeld inventief zijn, niet in het minst omdat het oorspronkelijke concept meerdere keren werd aangepast tijdens de werken.” 

UNI-BRIGHT – Ledverlichting

De toonzaal van Artesio is opgevat als een flexibel concept. Zelfs de verlichting is afgestemd op het veranderen van de inrichting, de opdeling of zelfs de functie. Het is UNI-BRIGHT dat dit interessante concept uitdokterde. Deze innovatieve producent en distributeur van ledverlichting (onderdeel van de Proled Group) was dan ook niet aan zijn proefstuk toe. “Onze focus ligt al meer dan 27 jaar op verlichtingsontwikkelingen voor uiteenlopende gebouwen”, vertelt product director Sven Claes. “We koppelen een uitgebreid assortiment verlichtingsarmaturen aan een uiterst performante studiedienst en customer service. Ook Artesio hebben we in alle stappen van het project begeleid. We voerden een lichtstudie van het volledige gebouw uit om te weten waar we welke verlichtingsarmaturen moesten installeren om de juiste luxwaarden te halen. In dit project kozen we voor types met een diepliggende lichtbron die verblinding vermijden, wat het comfort van de aanwezigen ten goede komt. De uitdaging schuilde vooral in het vinden van een geschikte oplossing voor de toonzaal. Omwille van de gevraagde flexibiliteit konden we daar immers niet met richtbare armaturen of vaste lichtpunten werken. Daarom hebben we het LaVilla48V-tracksysteem voorgesteld. Daarmee kan de klant zelf de armaturen op de track verplaatsen, verwijderen of toevoegen. Dankzij de DALI-dimbaarheid van de armaturen
kunnen er lichtgroepen worden gemaakt en verschillende sferen worden gecreëerd.”

Beeld: Dominique Van Huffel
TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Artesio (Hoogstraten)
  • Architect Schellen Architecten (Bonheiden)
  • Hoofdaannemer(s) Artesio (Hoogstraten)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details