Platform voor de bouw
Tachymeters en theodolieten assisteren weegschaal van Justitia
Landmeetkunde-Expertiseburo Teugels aan het werk in het Antwerpse gerechtshof.

Tachymeters en theodolieten assisteren weegschaal van Justitia

In historische gebouwen met talrijke gekende en vergeten ingrepen in de loop der jaren strookt de realiteit zelden helemaal met de plannen, voor zover die nog bestaan. Bij de renovatie van het Antwerpse gerechtshof wilde de aannemer niet voor verrassingen komen te staan. Daarom liet de Regie der Gebouwen de toestand grondig opmeten door Landmeetkunde-Expertiseburo Teugels.

“Dankzij onze opmetingen konden de restauratiearchitecten hun plan opmaken op basis van correcte maatvoeringen”, legt afgevaardigd bestuurder Steven Buytaert uit. “Zo konden ze de trappen tot op de millimeter intekenen, aangepast aan de verdiepingshoogte, en vermeden we dat er meer bestaande muren moesten worden uitgebroken dan absoluut noodzakelijk was. Onze opmetingen waren ook erg belangrijk om de liftkokers – die er nog niet waren – zowel functioneel als esthetisch op de juiste plaats te kunnen integreren.”

Historiek en achtergrond

Landmeetkunde-Expertiseburo Teugels kwam in 1973 tot stand op initiatief van Dirk Teugels. In de loop der jaren groeide het van een eenmansbedrijf uit tot een stevige kmo met momenteel 32 medewerkers. Dirk Teugels geniet al verschillende jaren van zijn pensioen, maar zijn zonen Bart en Stijn en schoonzoon Steven Buytaert zetten zijn werk voort. Net als Dirk blijven ze daarbij inzetten op de recentste technologie in hun vakgebied. “Daarmee bereiken we een grote accuraatheid en kunnen we ook erg
complexe projecten aan. Zo konden we ons al vroeg specialiseren in industrie- en kantoorbouw, spoorweginfrastructuur en expertises (plaatsbeschrijvingen).”

De voorbije decennia heeft Landmeetkunde-Expertiseburo Teugels flink meegeschreven aan belangrijke hoofdstukken in de Antwerpse bouwgeschiedenis. Denk onder meer aan het uitgraven van de gedempte Zuiderdokken, Nieuw Zuid, de renovatie van de sociale woonwijk Luchtbal en die van het Antwerpstadion op de Bosuil …

Oosterweel

Vandaag is het bureau uit Temse actief op de grootste bouwwerf ooit in Vlaanderen, die van de nieuwe noordelijke verbinding tussen beide Scheldeoevers in Antwerpen in het kader van de Oosterweelwerken. “Zowel op de rechteroever als op de linkeroever van de Schelde”, onderstreept Buytaert. “Op de linkeroever blijven we tot 2024 aan het werk en op de rechteroever zullen de werken nog minstens tien jaar duren.” Vlakbij staat Teugels ook in voor de maatvoering voor de renovatie van de Royerssluis. Die krijgt veel meer capaciteit om een sleutelrol te spelen in het toekomstige binnenvaartverkeer tussen de haven en het Albertkanaal. “De complexiteit van het hele project vergt veel ervaring”, merkt Buytaert op.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details