The One Brussel

De horizontale zuidgevel kenmerkt zich door zijn lange witte terrassen.

02:21
14-03-2019

The One, Brussel | Waar wonen en werken elkaar naadloos aanvullen

Wie in Brussel de Wetstraat nadert, kan The One niet missen. De iconische toren brengt wonen en werken samen in het hart van de hoofdstad. De kantoorruimtes, wooneenheden en handelsruimtes baden volop in het licht. Een architecturaal huzarenstukje …

The One Brussel

De schuine zonneschermen van aluminium plaatstaal transformeren de perceptie van de oost- en westgevels, afhankelijk van je kijkhoek.

 

Op de hoek van de Wetstraat en de Etterbeeksesteenweg trekt een nieuwe woon-werktoren de aandacht: The One, een belangrijke katalysator in de herontwikkeling van de Europese wijk. De moderne architectuur herbergt circa 30.000 vierkante meter kantoorruimte, 97 wooneenheden en nog eens 900 vierkante meter handelsruimte. Vanuit het gebouw is er een verbinding met de openbare parking Wet en de toegang tot het metrostation Maalbeek. Kortom: een strategische ligging in een verrassende verpakking.

Overvloedig daglicht zonder oververhitting

De oriëntatie van de ruimtes, de energieprestaties en de optimalisatie van het natuurlijk licht waren bepalend voor het ontwerp van The One. Zo is bijna de helft van de totale geveloppervlakte – 44 procent om precies te zijn – beglaasd. Wie in The One woont of werkt, baadt dus letterlijk in het licht. “Tegelijk brengt dat een groter risico op oververhitting met zich mee”, lichten de architecten van B2Ai toe. “Daarom ontwierpen we een buitenschil die kan worden aangepast aan elke oriëntatie. Het resultaat is een functionele, ‘eco-logische’ en energie-efficiënte gevel.”

The One Brussel

The One is een belangrijke katalysator in de herontwikkeling van de Europese wijk.

 

Vanaf de eerste ontwerpfase vestigden zowel de bouwheer als de architect en projectmanager Atenor de aandacht op een ecologische aanpak. Met succes, want de kantoorruimtes voldoen aan de passiefnorm. Zo zijn ze onder meer uitgerust met een ventilatiegroep met dubbele warmteterugwinning. De verlichting wordt geregeld in functie van de lichtsterkte en op basis van aanwezigheidsdetectoren. De woningen beantwoorden minstens aan het lage-energiecriterium. Dit is onder meer te danken aan de installatie van ventilatiegroepen met warmtewinning.

Uiteraard is een efficiënte, milieuvriendelijke koeling pas mogelijk als de zonnewarmte geen vrij spel krijgt. Daarom zijn de kantoorruimtes voorzien van zonwering. Deze minimaliseert het hitte-effect tijdens de zomer. Gedurende de winter worden het natuurlijke licht en de zonnewarmte wél maximaal toegelaten. De schuine zonneschermen van aluminium plaatstaal transformeren de perceptie van de oost- en westgevels – afhankelijk van je kijkhoek (volledig open of gesloten). Als je je verplaatst, lijkt de positie van de zonwering te veranderen. Overhangende terrassen en balkons beperken op hun beurt de externe warmtetoevoer in de appartementen. Het witte architectonisch beton doorbreekt het verticale karakter van het kantoorgedeelte.

Elke gevel zijn eigen identiteit

De kleurschakeringen en materiaalcombinaties creëren een dynamisch en geanimeerd gevelspel. De oost- en westgevels strekken zich uit van de kantoren tot de appartementen. Daarbij verandert de kleur van wit naar antracietgrijs. Aan de kantoorzijde bestaat de gevel dan weer uit een afwisseling van extra lichte beglazing en een massieve glazen dorpel (opgevat als een shadow box). De volle, hoge elementen in gepoedercoat aluminium markeren de geleidelijke overgang naar het appartementgedeelte van de gevel.

The One Brussel

Ter hoogte van de appartementen ligt de nadruk op aluminium cassette-elementen. De frequentie van de schuine beschermende elementen neemt af in de richting van de woningen, net als de dichtheid van de volle panelen. De horizontale zuidgevel kenmerkt zich op zijn beurt door zijn lange witte terrassen. Deze treden in dialoog met de donkergrijze metalen panelen op de achtergrond. Zo worden deze witte lijnen extra geaccentueerd.

Flexibiliteit troef

Niet enkel de locatie, maar ook het optimaal benutten van natuurlijk licht en de energie-efficiëntie maken van The One een state-of-the-artproject. Ook de keuzemogelijkheden en de flexibiliteit van de ruimtes typeren de fraaie woon-werktoren. Verspreid over twintig verdiepingen vind je er diverse wooneenheden – van studio’s tot appartementen met drie slaapkamers, meestal met een eigen terras.

De 22 kantoorruimtes zijn voorzien op flexibiliteit. De gebruikers kunnen ze inrichten als landschapskantoor of kunnen tussenwanden gebruiken om kleinere burelen te creëren. De handelsruimtes zijn evenzeer kneedbaar. Langs de openbare paden van de Etterbeeksesteenweg en de J. de Lalaingstraat zijn de entiteiten geschikt voor eender welke handelszaak. De moduleerbare handelsruimtes laten de indeling over aan de gebruikers, die ze volledig naar hun hand kunnen zetten en optimaal
kunnen genieten van de unieke ligging.

Tekst: Philippe van Gelooven
Participanten aan het woord

Decomo – Balkons in architectonisch beton

In een quasi willekeurige volgorde wisselen korte en lange balkons in architectonisch beton elkaar af aan de zuidgevel van The One. Decomo (Moeskroen) leverde de verschillende betonelementen aan op het ritme van de ruwbouw. Een goed uitgekiende planning en organisatie waren cruciaal.

De grootste uitdaging voor Decomo? Het gebrek aan regelmaat in het balkonwerk. Telkens wanneer er een verdieping was opgetrokken, voegde het de balkons toe – korte, langere en middelmaten door elkaar. “Dat betekende dat we eigenlijk voorop moesten lopen met onze productie. Als de derde, zevende en vijftiende verdieping bijvoorbeeld uitgerust waren met een lang architectonisch balkon, dan moesten we die alle drie produceren en stockeren. Pas nadien konden we de mal aanpassen om een ander formaat te maken, opnieuw voor diverse verdiepingen”, legt projectmanager Bruno Louage uit.

De balkons uit gezuurd beton zijn voorzien van geïntegreerde gootjes, profilering voor de aansluiting van de ramen en – waar nodig – zichtschermen. De tweezijdig afgewerkte, aangestorte leuningen hebben een doorhangende lip die aansluit op het verlaagd plafond. Bij levering waren de balkons dus vlot aangesloten en geïnstalleerd, inclusief de kleine uitlopers op de west- en de oostgevel. “We droegen overigens ook ons steentje bij aan de omgevingsaanleg. Zo bekleedden we de trap naar de metro”, vervolledigt Bruno Louage.


Technicarro – Vloer- en wandtegels

Zowel in het woon- als het kantoorgedeelte van The One zijn fraaie vloer- en wandtegels geplaatst. Het was het ervaren Technicarro (Asse) dat deze klus op zich nam. “Het project was als het ware opgedeeld in twee delen”, legt Philippe Van Vaerenbergh uit. “In de appartementen hebben we alle badkamers uitgerust met hoogwaardige vloeren en faiences. Daarnaast hebben we in alle gangen moderne, slijtvaste tegels geplaatst. In het kantoorgedeelte springt vooral de grote lobbyruimte op het gelijkvloers in het oog, die is uitgevoerd in grootformaattegels met calacata-imitatie. Voorts hebben we op alle verdiepingen de liftgangen en het sanitair onder handen genomen. In totaal ging het om een hoeveelheid van meer dan 5.000 m². De planning was een uitdaging – het project is op circa acht maanden gerealiseerd – maar we hebben alles in het werk gesteld om de beoogde deadlines te halen. Met succes. De hoogwaardige afwerking toont waar we als Technicarro voor staan. Sinds kort kunnen we overigens een volledig pakket vloerbekleding aanbieden dankzij de overname van CAP Projects, een specialist in het plaatsen van alle soepele vloeren (parket, laminaat, vinyl, linoleum, tapijt).”


AGC Glass – Beglazing

De gevel van The One bestaat voor 44 procent uit beglazing. Aangezien elke gevel bovendien ook nog eens zijn eigen identiteit heeft, mag het niet verwonderen dat er enkele speciale toepassingen van AGC Glass nodig waren. “Denk bijvoorbeeld aan Iplus EnergyN, een isolerende en zonwerende coating op extra helder glas (Clearvision), dat een betere lichttransmissie garandeert en een esthetische meerwaarde biedt. We hebben die coating ook toegepast op het gehard glas van de borstweringen (die niet transparant zijn). In totaal hebben we 15.000 m² glas geleverd voor dit project”, aldus Denis Janssens van AGC Glass Europe. “Voor ons is dit een erg mooie referentie. Ze vloeide voort uit een efficiënte samenwerking tussen de ontwerpers en de AGC International Building Project België, onder leiding van ingenieur
Bhadresh Parbhoo. Op basis van de plannen en de wensen van de architect – in dit geval B2Ai – stelt hij telkens de oplossing voor die het best is afgestemd op de bestaande behoeften.
Zonwerend, warmte-isolerend, anti-inbraak, geluidswerend …: de keuze is enorm, maar de productie moet voldoen aan de eisen van de architect en de budgetten van de opdrachtgever. Het is de taak van mijn collega Bhadresh om de architecturale wensen te koppelen aan de industriële mogelijkheden van de AGC Groep. Dit project bewijst dat hij daar wederom uitstekend in geslaagd is. The One is een mooie aanvulling op de andere projecten die we in het verleden uitvoerden in het centrum van Brussel, zoals het Europagebouw.”


G&A De Meuter –

Asbestverwijdering,

sloopwerken en grondverzet

Vooraleer er met de bouw van ‘The One’ kon worden gestart, moest het bestaande 92 meter hoge ‘Hotel Europe’ eerst asbestvrij gemaakt en gesloopt worden: een opdracht die in de periode 2013-2015 vakkundig werd verwezenlijkt door G&A De Meuter uit Ternat. “Daarmee was onze taak echter niet afgelopen”, vertelt bestuurder Filip De Meuter. “Bij de nieuwbouw is volgens het principe ‘top-down’ gewerkt, het gevolg van een omvangrijke hoeveelheid oude palen die het onmogelijk maakten om de volledige nieuwe diepfunderingen in één keer te plaatsen. Het deel dat wel kon worden geïnstalleerd, was echter voldoende om al enkele verdiepingen te kunnen optrekken. Simultaan werd er dan verder gewerkt in de ondergrond. Geen evidente situatie voor ons: enerzijds stonden we in voor het grondverzet van de nieuwe ondergrondse verdiepingen, anderzijds moesten we de oude funderingspalen slopen om voldoende plaats te creëren voor de rest van de nieuwe funderingen. Op deze manier hebben we uiteindelijk ongeveer 22.000 m³ grondwerk ‘in stross’ uitgevoerd, inclusief de sloop van zo’n 2.500 m³ bestaande betonmassieven. Vermits de beschikbare ruimte erg beperkt was, moest dit telkens met kleine middelen gebeuren. Een andere uitdaging: de strikte planning van de algemene aannemer. Hij moest immers tijdig extra funderingen kunnen realiseren, zodat het bijkomende gewicht van de vorderende bovenverdiepingen kon worden opgevangen.”

Lees meer over: brussel , Decomo , Technicarro , The One

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
The One Office SA – The One Estate SA (Brussel)

Architect
B2Ai (Brussel)

Hoofdaannemer
THV Ondernemingen Louis De Waele – Valens (Brussel)

Projectmanager
Atenor (Terhulpen)

Brustem Kapelhof