Platform voor de bouw
The One, Brussel | Waar wonen en werken elkaar naadloos aanvullen

The One, Brussel | Waar wonen en werken elkaar naadloos aanvullen

Wie in Brussel de Wetstraat nadert, kan The One niet missen. De iconische toren brengt wonen en werken samen in het hart van de hoofdstad. De kantoorruimtes, wooneenheden en handelsruimtes baden volop in het licht. Een architecturaal huzarenstukje …

The One Brussel

De schuine zonneschermen van aluminium plaatstaal transformeren de perceptie van de oost- en westgevels, afhankelijk van je kijkhoek.

 

Op de hoek van de Wetstraat en de Etterbeeksesteenweg trekt een nieuwe woon-werktoren de aandacht: The One, een belangrijke katalysator in de herontwikkeling van de Europese wijk. De moderne architectuur herbergt circa 30.000 vierkante meter kantoorruimte, 97 wooneenheden en nog eens 900 vierkante meter handelsruimte. Vanuit het gebouw is er een verbinding met de openbare parking Wet en de toegang tot het metrostation Maalbeek. Kortom: een strategische ligging in een verrassende verpakking.

Overvloedig daglicht zonder oververhitting

De oriëntatie van de ruimtes, de energieprestaties en de optimalisatie van het natuurlijk licht waren bepalend voor het ontwerp van The One. Zo is bijna de helft van de totale geveloppervlakte – 44 procent om precies te zijn – beglaasd. Wie in The One woont of werkt, baadt dus letterlijk in het licht. “Tegelijk brengt dat een groter risico op oververhitting met zich mee”, lichten de architecten van B2Ai toe. “Daarom ontwierpen we een buitenschil die kan worden aangepast aan elke oriëntatie. Het resultaat is een functionele, ‘eco-logische’ en energie-efficiënte gevel.”

The One Brussel

The One is een belangrijke katalysator in de herontwikkeling van de Europese wijk.

 

Vanaf de eerste ontwerpfase vestigden zowel de bouwheer als de architect en projectmanager Atenor de aandacht op een ecologische aanpak. Met succes, want de kantoorruimtes voldoen aan de passiefnorm. Zo zijn ze onder meer uitgerust met een ventilatiegroep met dubbele warmteterugwinning. De verlichting wordt geregeld in functie van de lichtsterkte en op basis van aanwezigheidsdetectoren. De woningen beantwoorden minstens aan het lage-energiecriterium. Dit is onder meer te danken aan de installatie van ventilatiegroepen met warmtewinning.

Uiteraard is een efficiënte, milieuvriendelijke koeling pas mogelijk als de zonnewarmte geen vrij spel krijgt. Daarom zijn de kantoorruimtes voorzien van zonwering. Deze minimaliseert het hitte-effect tijdens de zomer. Gedurende de winter worden het natuurlijke licht en de zonnewarmte wél maximaal toegelaten. De schuine zonneschermen van aluminium plaatstaal transformeren de perceptie van de oost- en westgevels – afhankelijk van je kijkhoek (volledig open of gesloten). Als je je verplaatst, lijkt de positie van de zonwering te veranderen. Overhangende terrassen en balkons beperken op hun beurt de externe warmtetoevoer in de appartementen. Het witte architectonisch beton doorbreekt het verticale karakter van het kantoorgedeelte.

Elke gevel zijn eigen identiteit

De kleurschakeringen en materiaalcombinaties creëren een dynamisch en geanimeerd gevelspel. De oost- en westgevels strekken zich uit van de kantoren tot de appartementen. Daarbij verandert de kleur van wit naar antracietgrijs. Aan de kantoorzijde bestaat de gevel dan weer uit een afwisseling van extra lichte beglazing en een massieve glazen dorpel (opgevat als een shadow box). De volle, hoge elementen in gepoedercoat aluminium markeren de geleidelijke overgang naar het appartementgedeelte van de gevel.

The One Brussel

Ter hoogte van de appartementen ligt de nadruk op aluminium cassette-elementen. De frequentie van de schuine beschermende elementen neemt af in de richting van de woningen, net als de dichtheid van de volle panelen. De horizontale zuidgevel kenmerkt zich op zijn beurt door zijn lange witte terrassen. Deze treden in dialoog met de donkergrijze metalen panelen op de achtergrond. Zo worden deze witte lijnen extra geaccentueerd.

Flexibiliteit troef

Niet enkel de locatie, maar ook het optimaal benutten van natuurlijk licht en de energie-efficiëntie maken van The One een state-of-the-artproject. Ook de keuzemogelijkheden en de flexibiliteit van de ruimtes typeren de fraaie woon-werktoren. Verspreid over twintig verdiepingen vind je er diverse wooneenheden – van studio’s tot appartementen met drie slaapkamers, meestal met een eigen terras.

De 22 kantoorruimtes zijn voorzien op flexibiliteit. De gebruikers kunnen ze inrichten als landschapskantoor of kunnen tussenwanden gebruiken om kleinere burelen te creëren. De handelsruimtes zijn evenzeer kneedbaar. Langs de openbare paden van de Etterbeeksesteenweg en de J. de Lalaingstraat zijn de entiteiten geschikt voor eender welke handelszaak. De moduleerbare handelsruimtes laten de indeling over aan de gebruikers, die ze volledig naar hun hand kunnen zetten en optimaal
kunnen genieten van de unieke ligging.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details