Platform voor de bouw
Tien essentiële eisen voor onberispelijk architectonisch beton
BLOK 54 in Amsterdam; Arons en Gelauff architecten.

Tien essentiële eisen voor onberispelijk architectonisch beton

Wie architectonisch beton voorschrijft, wil ook architectonisch beton krijgen. Dat klinkt eenvoudiger dan het in de praktijk kan zijn, want bij de uitvoering loopt het weleens mis. Vandaar de introductie van het FEBELARCH-charter, dat zich opwerpt als een ideale leidraad om het kaf van het koren te scheiden.

Beton in het algemeen en prefabbeton in het bijzonder zijn producten met veel gezichten, waarbij de productiewijze een grote impact heeft op het eindresultaat. In veel gevallen wordt hoofdzakelijk gestreefd naar het optimaal fabriceren van structureel beton, waarbij draagkracht en duurzaamheid de belangrijkste parameters zijn. Tegelijkertijd ook zorg dragen voor de esthetische aspecten van beton vergt een heel andere, bijzondere vakbekwaamheid. Deze specialisatie is voorbehouden voor een beperkte groep fabrikanten. Om architectonisch beton te maken, moet aan heel wat parameters voldaan worden, zowel in het voortraject en de productie als bij de nazorg. De fabrikanten van architectonisch beton lijstten tien punten op die het verschil maken en engageren zich om deze ook waar te maken.

Doorgedreven zorg voor de mal staat mee garant voor een foutloos eindproduct.

De tien engagementen zijn niet zomaar lukraak gekozen, maar voldoen aan een reeks eisen. Ze zijn realistisch, dragen bij tot een hogere esthetische kwaliteit van de betonproducten en zijn controleerbaar door de bouwheer, architect en aannemer. Deze checklist vereenvoudigt de zoektocht naar een geschikte partner voor producten in architectonisch beton. Klanttevredenheid wordt meetbaar op basis van deze tien actiepunten. Dit zijn geen loze beloften, maar engagementen waarvan de toepassing te controleren is in talloze referentieprojecten.

Elk lid van FEBELARCH:

  1. ondersteunt de ontwerper vanaf de voorontwerpfase om tot een technisch haalbare en budgetvriendelijke toepassing van architec-tonisch beton te komen.
  2. beschouwt een bestelling als het startschot voor een partnership tussen opdrachtgever en fabrikant, gebaseerd op een vlotte, eerlijke en resultaatgerichte samenwerking die inspirerend werkt voor alle andere partijen aan tafel.
  3. respecteert de geldende en algemeen aanvaarde regelgeving, inclusief de strengste milieueisen. De regels van goed vakmanschap voor architectonisch beton zijn vastgelegd in de PTV 21-601.
  4. beschikt over een hoogtechnologische schrijnwerkerij die zeer hoogwaardige en precieze bekistingen produceert. Geen enkele aftekening mag voorkomen op het beton (nagelgaten zijn bijvoorbeeld uit den boze). De doorgedreven zorg voor de mal staat mee garant voor een foutloos eindproduct.
  5. maakt de vele betonrecepten voor een perfect eindresultaat aan in een eigen betoncentrale, die garandeert dat het beton voldoet aan de hoogste eisen die noodzakelijk zijn voor architectonisch beton. Een eigen betonlabo volgt de productiekwaliteit nauwkeurig op.
  6. werkt zoveel mogelijk met natuurlijke materialen voor het kleuren van de prefabbetonelementen en gebruikt zo weinig mogelijk pigmenten.
  7. stelt een kwaliteitshandboek op en volgt de opgelijste interne productiecontroles nauwgezet op om het kwaliteitsniveau dat vereist is voor architectonisch beton te behalen. Deze doorgedreven kwaliteitscontrole wordt bevestigd door een extern en onafhankelijk controlebureau.
  8. richt een eigen hersteldienst in die mogelijke schade aan de elementen volgens en binnen de normering herstelt, zodat de esthetiek van het architectonisch beton op geen enkele wijze wordt aangetast.
  9. stelt zijn expertise ook na de just-in-timelevering op de werf en de montage van de prefab-elementen ter beschikking. Nazorg maakt deel uit van het standaard dienstenpakket.
  10. respecteert de algemene verkoopsvoorwaarden van FEBE, die werden opgemaakt in samenspraak met de aannemersfederaties. Deze voorwaarden leggen de rechten en plichten van elke partij eenduidig vast.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details