Platform voor de bouw
Onderwijs

Turnen en sporten in duurzame infrastructuur

Baksteen wordt gecombineerd met een zwarte metalen bekleding en zwart aluminium schrijnwerk.

Tekst | Tekst Els Jonckheere | Beeld Bart Gosselin Photography

30 december 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Waar konden de leerlingen terecht voor hun wekelijkse uurtjes sport? Al vrij snel viel de beslissing om op de scholensite een eigen infrastructuur te bouwen aan de hand van een uiterst efficiënte Design & Build-formule

De Matte scoorde buitengewoon goed op de blowerdoortest. Het behaalde namelijk een n50-waarde van 0,8.

Het nieuwe sportcomplex ‘De Matte’ werd opgetrokken op de site van het GO! Atheneum, die zich tussen de Astridlaan en de Papiermolenstraat in Geraardsbergen bevindt. Het is een rechthoekig gebouw met een benutbare oppervlakte van 1.408 m². “De functies werden gegroepeerd rond een sporthal van 800 m²”, aldus Rudy De Cock, technisch directeur van Pellikaan Bouwbedrijf, dat een Design & Build-samenwerking aanging met Architectengroep A4 en studiebureau Studie10. “Door middel van een elektrisch ophaalbaar scheidingsgordijn kan de sporthal in twee gelijke delen worden opgesplitst. Zo kunnen meerdere klassen tegelijkertijd de les lichamelijke opvoeding krijgen. Momenteel wordt de sportzaal enkel door de school zelf gebruikt, maar het GO! Atheneum denkt eraan ook sportclubs toe te laten. Een tribune is er nog niet, maar door de belijning asymmetrisch in te tekenen, is er aan de langse zijde van het hoofdsportveld wel ruimte om die op termijn te bouwen. Daarnaast omvat het complex natuurlijk ook kleedkamers en bergingen. Er is tevens sprake van een technisch lokaal en een polyvalente zaal van ongeveer 135 m² die als refter, extra les- of examenruimte, vergaderlokaal enzovoort zal fungeren.

Een polyvalente zaal van ongeveer 135 m² zal dienstdoen als refter, extra les- of examenruimte, vergaderlokaal, …

Strakke uitstraling

De gevels van De Matte zijn opgebouwd uit betonplinten die een zwart metalen bekleding kregen. Met uitzondering van de gevel die boven de accommodaties uitgeeft, want die werd in translucide polycarbonaat uitgevoerd. “Op die manier wordt het daglicht optimaal naar binnen getrokken”, vertelt Rudy De Cock. “Voor de inkom en polyvalente ruimte viel de keuze op een handvorm gevelsteen. Omdat deze zich met dunne voeg laat verwerken, wordt een erg strakke en verfijnde look bekomen. Zeker omdat alles met zwart aluminium schrijnwerk werd gecombineerd.”

De sporthal van 800 m² kan door middel van een elektrisch ophaalbaar scheidingsgordijn in twee delen worden opgesplitst.

Zuinig met energie en water

Het sportcomplex is niet alleen visueel vooruitstrevend. Ook op het vlak van duurzaamheid scoort het bijzonder goed. “Op het metselwerk werd een Hevadex luchtdichting gespoten, terwijl in de metalen gevelbekleding folies zijn aangebracht om de luchtdichtheid van de verschillende aansluitingsdetails te garanderen”, legt Rudy De Cock uit. “Dit leverde een buitengewoon goede blowerdoortest op, met een n50-waarde van 0,8! Overal werd ook hoogwaardig glas met U=1,00W/m²K voorzien. Daarnaast is er een wadi aangelegd om het regenwater te bufferen en te infiltreren, inclusief een overstortvoorziening naar de beek langs de Astridlaan. Bedoeling is het regenwater maximaal te recupereren voor sanitaire toepassingen.” 

Natuurlijk zijn er ook kleedkamers voorzien.

Design & Build stijgt in populariteit

Het was al de derde keer dat Pellikaan een ‘Design & Build’ opdracht voor het GO! Onderwijs mocht uitvoeren. “Het is een formule die om velerlei redenen aanslaat”, aldus Rudy De Cock. “Alle partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten. Dat zorgt van ontwerp tot oplevering voor een erg constructieve drive binnen het bouwteam. Verder worden uitvoeringsplannen en materialen in samenspraak en volgens de wensen van de bouwheer bijgesteld en geoptimaliseerd, wat resulteert in een gebouw dat kwalitatief, functioneel en duurzaam is.”    


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer GO! Gemeenschapsonderwijs (Brussel)

Architect Architectengroep A4 (Leuven)

Hoofdaannemer(s) Pellikaan Bouwbedrijf (Zaventem)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details