Platform voor de bouw
Uithangbord van kwaliteit in aluminium schrijnwerk
Onafhankelijke controleurs keuren de productie in een atelier.

Uithangbord van kwaliteit in aluminium schrijnwerk

De Federatie Aluminium Constructeurs (FAC) is de belangenvereniging van constructiebedrijven die aluminium ramen, deuren en gevelelementen ontwerpen, produceren en plaatsen. Begin 2016 lanceerde FAC het FAC-kwaliteitskeurmerk. Onafhankelijke keuringsinstanties kennen het toe na onderzoek in het atelier en het studiebureau en op de werven van de FAC-leden.

Frederick De Clerck, Joris Verschueren en Jan Lootens.

Joris Verschueren, zaakvoerder van Alu Verschueren en FAC-bestuurslid: “FAC telt een vijftigtal leden en een zeventigtal partners, stuk voor stuk toeleveranciers van onder andere aluminium, glas, siliconen en raam- en deurbeslag. Ze hebben toegang tot het FAC-kwaliteitshandboek met alle normen en richtlijnen voor aluminium schrijnwerk, bijvoorbeeld op het vlak van brandwerendheid, akoestiek en sterkteberekening.”

Opleidingen 

“We organiseren ook opleidingen zoals de cursus geveltechniek voor onder andere projectleiders en calculatoren. Verspreid over dertien avonden en drie modules leren ze alles over geveltoepassingen, rekenmethodes, productieprocessen en materialen. Per module is er een examen en krijgen ze een certificaat. Medewerkers van constructiebedrijven die dat willen, kunnen ook vervolmakingscursussen van een halve dag volgen. Ook voor de arbeiders zijn er praktisch gerichte trainingen en workshops zoals de afregeling van deurpompen en scharnieren.”

Keurmerk als kwaliteitsgarantie

“Ons keurmerk is voor de constructeurs een uithangbord van kwaliteit. Onafhankelijke keuringsinstituten zoals de Belgian Construction Certification Association (BCCA) en de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) voeren controles uit in de studiebureaus en ateliers en op de bouwplaatsen van de constructiebedrijven. Ze kijken naar praktische zaken. Is de sterkte van de scharnieren goed berekend? Zijn de hoeken van het schrijnwerk goed verlijmd, geperst en gedicht? Worden het glas en het schrijnwerk goed beschermd en naar de werf getransporteerd? En zien de controleurs tijdens de audit verbeterpunten, dan geven ze meteen tips om die aan te pakken.”

Medewerkers van constructeurs volgen de opleiding geveltechniek.

Genoeg technische bagage

Constructiebedrijven Lootens en De Clerck behaalden het keurmerk en zien alleen maar pluspunten. Lootens produceert en plaatst al 25 jaar stalen binnen- en buitenschrijnwerk. Aluminium was een bijproduct, maar ongeveer zes jaar geleden besliste het constructiebedrijf om daar vol op in te zetten. Gedelegeerd bestuurder Jan Lootens: “We vroegen het FAC-keurmerk aan om zeker te zijn dat ons hele proces – van studie en berekening over productie tot plaatsing – 100 % in orde is. Ook de opleidingen waren voor ons een grote trigger om lid te worden van FAC. Onze medewerkers hebben zo genoeg technische bagage om alles strikt volgens de normen en regels uit te voeren. Dankzij de audit en het keurmerk zijn we ook snel performant geworden en stralen we professionaliteit uit.”

Het keurmerk geeft ontwikkelaars en architecten vertrouwen. (Beeld: Stijn Bollaert)

Meerwaarde voor bedrijf én medewerkers

De Clerck is al meer dan vijftig jaar gespecialiseerd in pvc-schrijnwerk. Vorig jaar startte de constructeur met aluminium. Bestuurder Frederik De Clerck: “2022 was voor ons nog één grote testfase. Maar we voelden dat het FAC-keurmerk leeft bij architecten. Het is een geavanceerd certificaat dat ontwikkelaars en architecten vertrouwen geeft om met je samen te werken. Alle toonaangevende constructeurs hebben het. Ook wij behaalden het keurmerk ondertussen. Al tijdens de controles ervoeren we de meerwaarde. Onze mensen werden meteen op scherp gezet. We kregen van de controleurs ook enkele verbeterpunten waar we meteen aan zijn beginnen werken. In 2024 laten we al onze projectleiders de cursus geveltechniek volgen om nog meer praktijkkennis op te doen.”

Engagement voor de toekomst

“Ons keurmerk is voor de constructeurs een engagement om kwaliteit te blijven bieden”, besluit Joris Verschueren. “Omdat de normen regelmatig veranderen, worden de bedrijven elk jaar gekeurd. Die jaarlijkse controles helpen hen ook om hun processen te verbeteren. En we merken dat ons certificaat bijdraagt aan de trots van de medewerkers in de bedrijven. Het is dan ook het resultaat van het harde werk van iedereen in het bedrijf.”    

Het FAC-keurmerk biedt de garantie dat een aluminiumconstructeur kwaliteit levert.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details