Wiegelied
02:04
04-02-2019

Wiegelied | Oostende

Ecologische kinderopvang in recordtempo gerealiseerd

Een moderne kinderopvang met duurzame, hernieuwbare materialen en zichtbare technieken in een natuurlijke omgeving. Opgetrokken op amper negen maanden tijd. Het mag duidelijk zijn: Wiegelied is een bouwkundig huzarenstukje dat voortvloeide uit een uitstekende samenwerking tussen de architect en de betrokken aannemer.

Wiegelied

Dat ecologie een belangrijk aandachtspunt was bij het ontwerp en de bouw van kinderopvang Wiegelied is zo klaar als een klontje. Kalkhennep en stro zorgen voor een gezond binnenklimaat via hun ademende, vochtregulerende en sterk isolerende eigenschappen. Ook voor de afwerkingsmaterialen werd de meest ecologische oplossing gekozen, zoals een rubbervloer en een dakafdichting in TPO. Een keuze waar architect Maarten Van der Linden (BAST architects & engineers) en Furnibo-projectmanager Karel Lambert samen over nadachten.

Creatieve invulling van het programma
Stad Oostende en Farys, dat de voorafgaandelijke Design & Build-wedstrijd uitschreef, eisten onder meer een polyvalente ruimte. Om de voorwaarden binnen het vooropgestelde budget en de strakke timing te kunnen vervullen, hanteerde de architect een creatieve aanpak. “Het gebouw heeft een brede centrale hal. Die kan wanneer nodig gebruikt worden als polyvalente ruimte. De leefgroepen liggen rond die centrale hal en zijn twee-aan-twee voorzien van een verzorgingsruimte. Zo kunnen we de oppervlakte optimaal benutten”, aldus Maarten Van der Linden. “Alle ruimtes voor de kinderen bevinden zich op het gelijkvloers en zijn zichtbaar vanaf de onthaalbalie. De personeelsruimtes zijn ingericht op de verdieping.”

Wiegelied

Keuze voor nagroeibare materialen
BAST focust zich bewust op sociale en ecologische projecten. “In Wiegelied werkten we zoveel mogelijk met nagroeibare materialen zoals stro, leem en hout. Die geven het gebouw een uniek karakter, maar zijn vooral gezond en duurzaam.” Voor aannemer Furnibo bood het specifieke materiaalgebruik de kans om grenzen te verleggen. Karel Lambert: “Het was de eerste keer dat we een skeletbouw uitvoerden,  en dat meteen met niet-traditionele materialen. Op zich een uitdaging, maar ook een opportuniteit om bij te leren. Ook al werken we met ervaren onderaannemers, we moeten altijd zelf op de hoogte zijn van de technische kant van de werken. Een belangrijk vraagstuk was hoe we aan de hand van die natuurlijke materialen de beoogde luchtdichtheidsklasse konden bereiken. Ik kan met enige trots zeggen dat we erin geslaagd zijn.”

Bouwteam aan het werk
Vanaf de eerste ontwerpfase vormden architect en aannemer een bouwteam. Dat hielp om de strakke timing te halen, maar bood ook enkele andere praktische voordelen. “Zo zijn de houten balken van het dak voor 90% zichtbaar gebleven. Uiteraard moeten de technieken netjes geïntegreerd worden, want je kan ze niet wegwerken. Ons bouwteam nam die zaken meteen mee in het ontwerp, met een mooi resultaat tot gevolg.”   

Tekst Stephanie Demasure    |    Beeld Furnibo


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Stad Oostende

Architect
BAST architects & engineers (Gent)

Hoofdaannemer(s)
Furnibo (Veurne) in samenwerking met PUUR Bouwen (Baaigem)


Participanten aan het woord

Holvoet Gebroeders – Houten binnenschrijnwerk
Volledig in lijn met de filosofie van het duurzame bouwproject viel de keuze voor het binnenschrijnwerk van Wiegelied op Rubberwood, een van de meest ecologische houtsoorten. Het hout van de rubberboom is als het ware een restproduct. Het wordt pas verwerkt na de volledige cyclus van latexproductie. “Rubberwood heeft een mooie, lichte kleur en laat zich eenvoudig bewerken. Het gaat perfect samen met de zichtbare gelamelleerde balken”, weet Dieter Vandeweghe van de firma Holvoet Gebroeders. Om de natuurlijke uitstraling van het hout optimaal te vrijwaren, werd het enkel bewerkt met een monocoatolie. Holvoet Gebroeders produceerde en plaatste al het binnenschrijnwerk: massieve raam- en deurgehelen, doorgeefkastjes, trappen, binnendeuren … Dit met bijzondere aandacht voor kindvriendelijkheid, zoals afwijkende deurkrukken en vingerklembeveiliging aan de scharnier- en slotzijde. “Ons ervaren team van twintig medewerkers gelooft sterk in vakmanschap en kwaliteit. We onderscheiden ons met onze proactieve ingesteldheid en onze specialisatie in afwerkingen die een zekere techniciteit vergen”, besluit Dieter Vandewege.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Stabroek, Villa Ter Molen