In hartje Wondelgem verrees in de voormalige parktuin van Kasteel Morek de residentie De Wondel. Zorgeloos ouder worden staat er centraal en de kwalitatieve, stijlvolle architectuur zorgt ervoor dat de woonvolumes optimaal geïntegreerd zijn in de groene long. De kleurgecoördineerde zonwering draagt eveneens haar steentje bij en garandeert in de gemeenschappelijke ruimtes tevens de nodige verluchting.
“Danneels was al een tijdje eigenaar van de gronden van de oude parktuin rond Kasteel Morek”, steekt communicatiemanager Wim De Meyer van wal. “Toen bleek uit het Gentse beleidsplan dat er een grote nood was aan woonruimte voor senioren met de insteek ‘levensloopbestendig wonen’. Daarop zijn wij gaan samenzitten met de stad. De groene long in Wondelgem was dé ideale locatie voor een dergelijk project: in een stukje gezonde natuur, dicht bij een woonzorgcentrum en alle voorzieningen die je nodig kunt hebben om zorgeloos te leven … Met Danneels keken we naar het concept van assistentiewoningen en Bontinck Architecture and Engineering heeft daar dan iets heel moois van gemaakt.”
“Het was een hele groene site, volledig bebost en ook wel wat verwilderd”, herinnert Marieke Blanchart van Bontinck Architecture and Engineering zich. “Wij wilden daarom bouwvolumes inplanten, maar met zoveel mogelijk behoud van het groen. Zo werden er uiteindelijk drie volumes bepaald, die zijn uitgewerkt tot assistentiewoningen. Qua materialisatie keken wij vooral hoe we mee in die groene omgeving konden passen. We kozen voor een genuanceerde baksteenarchitectuur met een bruintint die sterk aanleunt tegen die van de schors van de bestaande bomen. Ook voor het schrijnwerk kozen we bruintinten, zodat het hele gebouw mooi in de bosrijke omgeving past. De baksteenarchitectuur wordt hier en daar afgewisseld met metalen gevelbekleding in dezelfde kleur als het buitenschrijnwerk. Zo ontstaan insnijdingen die het geheel dynamiek geven.”
Wooncomfort staat centraal. Ook de zonwering draagt hiertoe bij. Het is bovendien een van de wettelijke verplichtingen voor erkende assistentiewoningen zoals De Wondel. De architect nam dit dan ook op in het lastenboek, maar de keuze voor het type zonwering lag bij de bouwheer. “Wij maken in al onze bouwprojecten exclusief gebruik van A-merken”, benadrukt Wim De Meyer. “Danneels ging dus al vaker een partnership aan met Renson. Die samenwerking is een geval van ‘1+1 = 3’. Kwalitatieve merken die kwalitatieve materialen leveren in combinatie met een uitstekende installateur zorgen gegarandeerd voor een topafwerking. Daarom kiezen wij voor Renson.”
Waar veel van de private woonruimtes uitgerust werden met de Fixscreen 100 Slim-zonwering, kregen ook de gemeenschappelijke ruimtes screens, in combinatie met raamverluchting. “Voor de zonwering en verluchting in de vier gemeenschappelijke ruimtes biedt Renson met de Fixvent Mono AK een unieke oplossing”, vertelt Wim Verstraeten van installateur Vitron. “De woningen zijn dan weer aangesloten op een ventilatiesysteem D, waardoor raamroosters niet nodig zijn. Daar is dus geopteerd voor de Fixscreen-zonwering. In dit hele project zitten meer dan honderd exemplaren.”
Danneels, Renson en Vitron gewagen van een succesvolle professionele samenwerking. Ze genieten dan ook van de lof die ze krijgen. “De bewoners zijn lovend en genieten in De Wondel van het hedendaagse comfort dat in hun verouderde huizen vaak ontbrak”, zegt Wim De Meyer. “Deze zomer was ook meteen de vuurproef voor het binnenklimaat en die heeft het gebouw met glans doorstaan. De goede koeling – zeker ook dankzij de inzet van de screens – maakt dat de bewoners echt in hun nopjes zijn. Van de bezoekende familieleden krijgen wij die opmerking ook. Veilig en comfortabel wonen zorgt voor een nieuwe dynamiek op hun oude dag. Dat is het mooiste compliment dat wij kunnen krijgen.”