Platform voor de bouw
Jaarboek

Zwevend vloersysteem biedt oplossing voor luidruchtige fitnesscentra

CDM-Stravitec-Foto-1
Goldring Center for High Performance Sport – University of Toronto. (Beeld: Tom Arban Photography Inc.)

Tekst | Wouter Peeters

Beeld | CDM Stravitec

24 december 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Akoestiek is een hot topic. Overheden leggen bouwheren strenge normen op voor projecten in grootsteden. Spoorwegen, metrolijnen, verkeersaders, luchthavens en fitnesszaken kunnen ongewenste trillingen en geluid veroorzaken. Hoe kan een geluidsprobleem in de naburige ruimtes vermeden worden?

SportCity Cornelis Schuyt. (Beeld: Aart van der Haagen)

Familiebedrijf en Benelux-marktleider CDM Stravitec bestaat zeventig jaar, heeft wereldwijd tien filialen en telt een 75-tal werknemers. Sven Dekerk, Marketing & Communications Manager: “Akoestiek is onze corebusiness. Maar akoestiek, en bouw-akoestiek in het bijzonder, omvat zowel het ruimtelijke aspect als geluidsisolatie. CDM Stravitec is gespecialiseerd in dit laatste domein, waarbij extern geluid of geluid tussen aanpalende ruimtes wordt tegenhouden of minstens gereduceerd door een ‘onzichtbare’ oplossing. Daarvoor wordt het volledige gebouw, of delen ervan, akoestisch ontkoppeld. In de lawaaierige ruimte of soms in de ontvangstruimte wordt een product aangebracht, zoals een zwevende vloer, om de omliggende ruimtes te vrijwaren.”

Stravigym XP. (Opbouw) (Beeld: Tilt And Shoot)

Hoogperformant vloersysteem

Een fitness bestaat vaak uit meerdere niveaus met een veelheid aan functies: een zone met losse gewichten, een zone met krachttoestellen, een cardiozone met loopbanden, spinning enzovoort. De excitaties op de vloer verschillen per zone. Net omdat al die zones onderling divers zijn qua gebruik, is het noodzakelijk om ook verschillende types zwevende vloeren te installeren.

Illustratie Strength Zone. (Beeld: Tilt And Shoot)

Zwevende vloersystemen zijn gebaseerd op het ‘massa-veerprincipe’, waarbij de ‘massa’ uit een (voornamelijk houten) beplating bestaat en de ‘veer’ uit elastische pads of een elastische mat, geoptimaliseerd in functie van het specifieke gebruik. De aldus gecreëerde ‘trillingsfilter’ reduceert ook lage frequenties efficiënt. Daarbovenop komt eventueel nog een impactmat, waarvan de dikte en samenstelling worden gekozen in functie het gebruik, om zoveel mogelijk energie te absorberen bij de bron van de impact.

Stravigym XP. (3D render) (Beeld: CDM Stravitec)

CDM Stravitec neemt zowel het ontwerp als de productie en eventueel ook de plaatsing en dienst na verkoop voor zijn rekening. Afhankelijk van het project, stelt CDM Stravitec een performante oplossing-op-maat voor met producten die voor dat specifieke probleem een optimaal resultaat garanderen. “Het is de aanpak van CDM Stravitec om prijs-kwalitatief de beste oplossing voor te stellen”, besluit Sven Dekerk.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details