Tagarchief: Aavo Architecten

Revor Group | Kuurne – Nieuwe productiesite centraliseert specialisaties

revor-group-gebouw-kopieren
Lees het gehele artikel

Liefst 50.000 vierkante meter. Zo groot is de nieuwe productiesite van Revor Group. De producent van matrassen en boxsprings brengt er zijn merken samen onder één dak. “We creëren een aangenaam werkklimaat en houden onze opties open voor toekomstige optimalisatie en automatisatie”, klinkt het.

Revor produceerde tot voor kort in Ingelmunster en Meulebeke. Naast plaatsgebrek was centralisatie de grootste drijfveer om op zoek te gaan naar een nieuwe uitvalsbasis. Die zoektocht leidde naar de Pradosite in Kuurne, een bedrijventerrein van 100.000 vierkante meter. “We konden de helft daarvan kopen voor onze nieuwe vestiging”, zegt operations manager Gunther Hombecq van Revor. “Terwijl onze focus in Meulebeke vooral op het traditionele slapen lag, produceerden we in Ingelmunster voor de private labels en contracten, zoals voor hotels. In Kuurne komen die twee specialisaties nu samen.” De magazijnen en de productieafdeling voor boxsprings zijn ondergebracht in een gerenoveerde loods in de Noordlaan. Daarnaast liet Revor een nieuwe productiehal optrekken, waar de productieafdeling voor matrassen en de kantoren huizen.

Keuzes voor de toekomst
Hoge gewelven, lange overspanningen en brede laadkades die zelfs de grootste trucks aankunnen: bij de bouw van zijn nieuwe productievestiging anticipeerde Revor Group al op eventuele toekomstige ontwikkelingen. De hoogte en ruimte in de hal zijn een voorwaarde voor verdere automatisering. “Al gaan we zeker niet naar een volautomatische productie”, benadrukt de operations manager. “Een semiautomatische workflow behoort wel tot de mogelijkheden: optimaliseren zonder onze authenticiteit te verliezen.”

Revor Group

Doordachte keuzes dus, weliswaar met hun eigen uitdagingen. Zoals het implementeren van de kleine stikmachines in een hal van 13 meter hoog. Om een aangenaam werkklimaat te creëren voor de stiksters, werden er warmtestralers geïnstalleerd. “De warme lucht wordt lokaal verspreid, zonder het volledige gebouw te moeten verwarmen. Het kleine stikwerk bevindt zich op een mezzanine van 6.000 vierkante meter. Een efficiënte benutting van de ruimte, met een lager verbruik als bijkomende troef”, weet Gunther Hombecq.

Tijdloos zonder toeters en bellen
Springen de langetermijnvisie en de energiezuinige oplossingen van de productiehal in het oog, dan is de inkleding des te opvallender in zijn eenvoud. “We kozen bewust voor een summiere inkleding. In plaats van voor speciale materialen opteerden we voor een tijdloze en betekenisvolle inrichting. De eiken afwerkingen, bijvoorbeeld. Die verwijzen enerzijds naar het ambachtelijke aspect, want ook vandaag doen we nog veel manueel werk. Anderzijds is het een materiaal dat altijd in de mode zal blijven. De tapijttegel, de valse wanden, de kasten op kijkhoogte: stuk voor stuk zijn het functionele keuzes. Zo creëerden we een efficiënte werkomgeving, die tegelijk ook aangenaam is”, legt Hombecq uit.

Het gebouw zelf is een combinatie van betonbouw en grote glaspartijen. De medewerkers kunnen in hun bureaus maximaal van natuurlijk licht genieten. Tegelijk creëert het daglicht ideale omstandigheden om de producten voor te stellen. “De materialen en kleuren komen het best tot hun recht in een lichtrijke omgeving. Door onze producten uit te stallen in een ruimte met natuurlijk licht krijgen onze klanten een realistische impressie.” De keuze voor beton en glas wordt verzoend met een energiezuinig karakter dankzij de doorgedreven isolatie van de muren, het dak en de ramen.

Aandacht voor de omgeving
Ook het onbebouwde gedeelte van de bedrijfssite kreeg een grondige facelift. Groene zones, een petanquebaan, een loungegedeelte en laadpunten voor elektrische fietsen en auto’s: Revor investeerde duidelijk in de tevredenheid van zijn werknemers. Al stopt het niet bij die medewerkers. Leveranciers kunnen terecht in een wachtplaats met sanitaire voorzieningen. Wie bijvoorbeeld in het weekend of na de openingsuren aankomt met zijn vrachtwagen, wordt vanop afstand binnengelaten (aan de hand van een code) en bezorgt de buurt geen overlast. De site sluit namelijk aan op een woonwijk. “Het personeelsgevoel opkrikken, het verkeer inperken, de omwonenden ontlasten en onze productie naar een hoger niveau tillen: onze nieuwe site in Kuurne verenigt al onze wensen”, concludeert Hombecq.