Platform voor de bouw
Houtbouwindustrie: transformatie tot geautomatiseerde productie
Een realisatie van Atelier Blik: herbestemming bunkerboerderij naar duurzame woningen te Arnhem – Houten gevelbekleding in HOTwood essen: Carpentier. (Beeld: Elroy Spelbos)

Houtbouwindustrie: transformatie tot geautomatiseerde productie

Bouwen met hout is terug van nooit weggeweest. En hoe!? Het eco-segment binnen de bouwindustrie onderging een metamorfose. De offsite bouwconstructies – gekenmerkt door digitale automatisatie – staan symbool voor innovatie. Welke kansen biedt dit voor de toekomst? We leggen ons oor te luisteren bij Fedustria, de sectorfederatie voor textiel-, hout- en meubelindustrie.

Natuurlijke materialen staan steeds hoger op het verlanglijstje voor wie duurzaam en gezond wil wonen. Wie natuurlijk zegt, denkt spontaan aan hout. Een houten interieur geeft ruimtes een pure uitstraling die bovendien welbehagen en rust ademt. Het werkt stressverlagend, reguleert de luchtvochtigheid en is ontzettend veelzijdig qua afwerking. 

Piet Vanthournout, milieu- en technisch adviseur bij Fedustria.(Beeld: The Content Company – Dieter Meyns)

De industriële transformatie

“Ruim duizend jaar geleden, lang voordat bakstenen bestonden, werden woningen al opgetrokken in hout”, steekt Piet Vanthournout, milieu- en technisch adviseur bij Fedustria van wal. “Vandaag vormen de innovatieve bouwmethodes meer dan ooit een performant alternatief voor de traditionele metselconstructies. Het innovatieve zit in de unieke combinatie van computergestuurde offsite productie en onsite plaatsing. Dit levert niet alleen een aanzienlijke tijdswinst op, maar ook een welomlijnd budget. Elk detail wordt vooraf met de bouwheer besproken en klopt tot op de millimeter!” 

AG Campus (Brussel) – EVR Architecten – Houttype gevelbekleding: LDCwood® ThermoWood® grenen. (Beeld: Steven Neyrinck)

Dé twee koplopers onder het modulair bouwen: houtskeletbouw en CLT 

– Houtskeletbouw (hsb) is de kampioen onder de lichte constructies. Een houten gebouw is een derde lichter dan zijn traditionele bouwgenoot. Dit vereist minder zware funderingen. Hierdoor is houtskeletbouw meteen ook een kwalitatieve en snelle manier om woningen te renoveren. Het uitbreiden van een bestaand gebouw met één of meerdere verdiepingen is perfect mogelijk, zelfs zonder een stabiliteitsstudie. Bij traditionele bouw is dit gewoonweg ondenkbaar. 

– CLT, de tweede vernieuwende bouwmethode, staat voor ‘Cross Laminated Timer’. Ook houtmassiefbouw genoemd. Het principe verwijst naar verschillende lagen massief hout die kruislings op elkaar gelijmd worden. Dit zorgt voor een nog grotere sterkte en stabiliteit, vergelijkbaar met gewapend beton. CLT-constructies zijn licht en tegelijk enorm sterk. 

Bouwen met hout? Ja, natuurlijk! 

Piet Vanthournout: “Houtbouw biedt vele voordelen, maar twee kenmerken springen er voor mij echt uit.” 

1. Duurzaam 

“Het is een misvatting om te denken dat houtbouw tot bosdegradatie leidt. Voorwaarde is wel dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Een manier om de herkomst aan te tonen, is door te werken met gecertificeerd hout, de meest gangbare systemen zijn FSC en PEFC. Dankzij duurzaam bosbeheer slaan we CO2 dusdanig lang op, dat ondertussen nieuwe bomen kunnen groeien die de cyclus kunnen verderzetten. Het oogsten van bomen biedt bovendien licht en ruimte aan het bos, waardoor biodiversiteit meer kans krijgt. Zo vormen bomen een belangrijke schakel om wereldwijd de CO2-uitstoot te verminderen en de klimaatverandering tegen te gaan. Dit is goed voor het bos, het klimaat en voor de ecologische waarde van woningen.” 

2. Bijna-energieneutraal? Hout doet beter! 

“Moeiteloos voldoen aan de criteria van bijna-energieneutraal bouwen, het kan dankzij hout. Of gaan we voor energiepositief? In combinatie met duurzame energieoplossingen behoort ook dat tot de mogelijkheden. Naast het feit dat hout van nature warmte-isolerende eigenschappen bezit, leent de modulaire aanpak zich tot optimale isolatieoplossingen, waardoor vlot een E-peil 30 of zelfs lager gehaald wordt. De muren nemen bovendien een pak minder plaats in dan bij klassieke bouwvormen.” 

Fedustria, een hart voor hout 

Niet alleen de ontwikkelingen binnen de sector, maar ook de regelgevingen volgen elkaar in een ongezien tempo op, zowel op regionaal, federaal als Europees vlak. Ben je actief binnen de hout-, meubelindustrie of textielsector? Neem dan eens een kijkje op www.fedustria.be. Als lid hou je een vinger aan de pols, kan je beroep doen op sectorexperten en ontmoet je regelmatig stakeholders. Of laat je inspireren voor je volgende project op www.houtdenatuurlijkekeuze.be.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details