Platform voor de bouw
Hoe een houthandel biodiversiteit optimaliseert in de bouwsector
Paulussen Houthandel integreert succesvol talloze houtsoorten in haar innovatieve systemen.

Hoe een houthandel biodiversiteit optimaliseert in de bouwsector

In het landelijke Retie bij Turnhout bevindt zich één van de meest innovatieve houthandels van West-Europa, Paulussen Houthandel BV. Een bedrijf dat dankzij een doorgedreven ecologische missie, een eigen importlijn en jarenlange expertise, veel meer is dan zijn naam doet vermoeden.

Paulussen Houthandel BV werd in 1984 opgericht door Eric Paulussen. Al vanaf die beginperiode, nog diep in de jaren tachtig, opteerde het familiebedrijf naast azobé en padoek ook minder bekende houtsoorten op te nemen in het assortiment. Ook de tweede generatie koos bewust voor dit soort diversificatie en breidde die duurzame filosofie steeds verder uit met een verregaande ecologische gedachtegang. We spraken met Steven Paulussen, de zoon van Eric Paulussen die in 2014 de fakkel overnam en vroegen hem naar het geheim van het huidige succes van zijn bedrijf.  

De firma staat zelf in voor het volledige proces: van importeren tot het leveren van geschaafde planken.

Duurzaamheid in alle activiteiten

Steven Paulussen: ‘Dankzij onze jarenlange kennis en ervaring met talloze houtsoorten, hebben wij ondertussen ontzettend veel expertise in huis die zeer gewaardeerde wordt door professionelen in de bouwsector. Wat ons ook vrij uniek maakt is dat wij via ons zusterbedrijf (Belgian Timber Trade) beschikken over een eigen importlijn. We reizen de hele wereld rond en volgen het volledige importtraject op. Daardoor staan wij zelf in voor de controle op kwaliteit, legitimiteit en duurzaamheid. Ook via ons partnerschap met FSC Nederland dragen we heel bewust bij aan verantwoord bosbeheer en de realisatie van de klimaatdoelstellingen. 

Koploper in innovatie

Vanaf het begin van zijn mandaat als zaakvoerder liet Steven Paulussen een frisse wind waaien door de firma. Hij koos er heel bewust voor te investeren in de nieuwste technologieën en in onderzoek naar Lesser Known Timber Species (LKTS). Hiermee zette hij het familiebedrijf de afgelopen jaren meer dan ooit op de kaart, met talloze prijzen voor innovatie en duurzaamheid. Zo realiseerde dit houtbedrijf onlangs nog een revolutie op het gebied van brandveiligheid. Na een langdurige trial-and-error-procedure en het combineren van enkele fysische wetten behaalden ze brandreactieklasse B met gevelpanelen. Iets wat tot voor kort onmogelijk werd geacht door alle wetenschappelijke instellingen. Met deze baanbrekende innovatie won de firma nationale en internationale prijzen, onder andere de Red Dot Award in 2022. Ook dit jaar wonnen ze opnieuw de Red Dot Award 2024, deze keer als ‘Innovative Product’.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details