Tagarchief: Basisschool

Aalter, Basisschool Emmaüs | Turnzaal en refter in nieuw jasje Kleurrijke blikvanger op scholencampus

img_8371_1
Lees het gehele artikel

Via de realisatie van een gebouw met maximale vrije ruimte en een speelse rode gevelbekleding kreeg Basisschool Emmaüs een grondige facelift. Het nieuwe volume biedt plaats aan de turnzaal en de refter. Het vervangt enkele gebouwen uit de jaren 50, die getekend waren door de tand des tijds.

De samenwerking tussen Architectenbureau Lievens & De Craemer en de Broeders van Liefde kent een rijke geschiedenis. Dat ze opnieuw met elkaar in zee gingen voor het nieuwe schoolgebouw van Basisschool Emmaüs in Aalter, hoeft dan ook niet te verbazen. Het subsidiedossier was al opgestart in de jaren 90. Nu start Emmaüs het nieuwe schooljaar eindelijk met een gloednieuwe turnzaal en refter.

 Maximale hoogte in turnzaal

Vanaf het prille begin van de ontwerpfase stond optimaal ruimtegebruik voorop. De twee oude gebouwen maakten plaats voor één gecombineerde nieuwbouw. Zo werd er meteen ook open, groene ruimte gecreëerd voor de leerlingen. “De turnzaalvloer bevindt zich op de kelderverdieping, in een betonnen kuip van 3 meter diep. Ook het gelijkvloers maakt deel uit van de turnzaal. Het resultaat van die keuze is een hoogte van goed 7 meter. Ideaal voor alle sporten, zonder meteen al te hoog te moeten bouwen”, licht architect Yves De Creamer toe. Uiteraard zijn er eveneens kleedruimtes en voldoende berging voorzien. De refter bevindt zich op de eerste verdieping en is bereikbaar via de centrale trap. 

Rood accent tussen grijze betonstructuren

De overige gebouwen dateren van de jaren 70. Het traditionele metselwerk heeft een grijze, ietwat grauwe uitstraling. “Het nieuwe gebouw is opgevat als een industriebouw. Het heeft een metaalstructuur met kolommen en balken. De gevels en het dak zijn bekleed met rode sandwichpanelen. Deze lichte constructie vergt weinig onderhoud.”    

In de eerste 3D-renders introduceerde de architect de opvallende rode kleur. Het idee werd meteen goed ontvangen. Dat het bordeaux terugkeert in het logo van Emmaüs is eerder toevallig, maar is achteraf bekeken een extra troef. In een nieuw kleuterschoolgebouw, dat de campus binnenkort zal vervolledigen, wordt het gesmaakte rood opnieuw de accentkleur, zij het in een ander concept. 

Akoestiek en moderne technieken

Binnen in de refter en de turnzaal is gewerkt met akoestische panelen in functie van een optimaal gebruikscomfort. De technieken voldoen aan de recentste normen. Zo is het gebouw volledig uitgerust met ledverlichting en is er een ventilatiesysteem D geïnstalleerd. “Voor de verwarming hergebruikten we de vernieuwde installatie van het oude gebouw, met lagetemperatuur-convectoren en luchtverhitters in de turnzaal. Bovendien is er deels sprake van natuurlijke verwarming dankzij de zonne-inval.”

In de toekomst kan het gebouw ook ingezet worden voor buitenschoolse activiteiten. Zowel de turnzaal als de refter zijn rechtstreeks toegankelijk vanaf de openbare weg. Zo kunnen verenigingen zoals sportclubs het gebouw na de schooluren gebruiken.