Platform voor de bouw
Automatisering van bij de start dankzij unieke synergie
Het politiekantoor in Kortrijk, waarvoor Sumi de KNX Innovation Award kreeg.

Automatisering van bij de start dankzij unieke synergie

Techniekenbedrijven kiezen meer en meer voor een geïntegreerde aanpak naar hun klanten toe. Niet alleen moet elke oplossing slim zijn en goed scoren inzake usability, ook de communicatie tussen de diverse technieken onderling is van cruciaal belang. Op zich niets nieuws onder de zon, maar wat als een bouwgroep als Group Jansen met zijn expertise in binnenafwerking, technieken, duurzame producten en service de kaart trekt van gebouwautomatisering? Begin februari nam deze Limburgse general contractor het West-Vlaamse Sumi over.  

“Bij Group Jansen kleuren we graag buiten de lijntjes. Dit keer kozen we voor een ongezien verhaal binnen de bouwwereld. Dankzij onze nieuwe samenwerking met Sumi verrijken we niet alleen onze bestaande activiteiten en producten op het vlak van automatisatie, maar geven we ook meteen een stevige duw tegen het traditionele bouwproces”, vertelt Sarai Bervoets, CCO bij Group Jansen.  

Slimme klimaatplafonds in Van der Valk Hotel Gent.

Data is het nieuwe goud

Het aansturen van verschillende technieken in een gebouw loopt niet altijd van een leien dakje. “Net op dat vlak gaan we voluit voor een klantvriendelijk aanbod. Onze filosofie is simpel: je moet geen technieker zijn om je technieken te gebruiken. Bij Sumi leveren we als grootste Belgische onafhankelijke
co-integrator de hardware, software en IT-infrastructuur waarmee gebruikers voluit genieten van een geïntegreerde en gebruiksvriendelijke oplossing”, aldus Stef Vande Meulebroucke, COO bij Sumi. “Ook met data capturing maken we het verschil. We verzamelen de data van een gebouw en gebruiken deze gegevens om ruimtes permanent te optimaliseren. Geen eenmalige ingreep, wel een langetermijnaanpak die rendeert. In die zin bewegen we ons tussen een CAPEX- en OPEX-scenario. Belgische klanten zijn nog graag eigenaar. Ze betalen voor hun hardware en software, maar houden niet van bijkomende kosten. Net in dat opzicht kan het verzamelen van data een verschil maken. Het toont op een transparante manier waarom een scherp berekend recurrent optimaliseringsbudget verantwoord kan zijn en wat het de klant oplevert qua energiebesparing of efficiënter onderhoud. Daarnaast denk ik ook aan de nakende ESG-rapportering. Dat wordt een gigantische uitdaging voor heel de sector. Maar door je gebouw te monitoren, de data te analyseren en te optimaliseren, schiet je alvast stevig in de roos. Om nog maar te zwijgen over de extra waardering van je vastgoed an sich, want ook op dat vlak zal gebouwautomatisering een belangrijke rol spelen voor bijvoorbeeld het energieprestatiecertificaat.” 

“Verder zijn de commerciële troeven niet te onderschatten”, vertelt Sarai Bervoets. “We bieden een innovatie aan die volledig geënt is op de business van de klant. Denk bijvoorbeeld aan de retail. Dankzij onze data capturing maak je als retailer een onderbouwde keuze. Op basis van de gegenereerde data kan je het aankoopgedrag stimuleren en connecteren met je klant door middel van bijkomende apps. Een extra marketingtool als het ware.” 

Sarai Bervoets (CCO Group Jansen) en Stef Vande Meulebroucke (COO Sumi).

Een verrassende insteek voor de bouw

Group Jansen en Sumi hadden al een boeiende voorgeschiedenis met projecten als VIB Zwijnaarde, Van der Valk Hotel Gent en het politiekantoor in Kortrijk. Door de overname van Sumi zal er nog intenser samengewerkt worden en kan Group Jansen de gebruiker en eigenaar van een gebouw nog centraler zetten. “Hoe een gebruiker leeft, werkt, herstelt en geniet in een ruimte is voor onze bouwgroep cruciaal. Dankzij deze investering in nog meer usability en data capturing maken we onze beloftes 100 % waar en creëren we echte places to be. We anticiperen op elke wens, helpen de klant met een volledig totaalpakket en bevestigen nog maar eens ons space as a service-aanbod. Het woord industrialisering is hierbij heel belangrijk. Binnen Group Jansen waren we al langer overtuigd dat we niet alles qua afwerking moeten organiseren op de werf zelf. Ook Sumi is een voorloper op dit vlak en bedenkt graag concepten die het vervolgens uitrolt in diverse vestigingen. Onder andere de 550 treinstations van de NMBS zijn hiervan een mooi voorbeeld. Toch durf ik van een gemiste kans spreken. Door de versnipperde aanpak binnen een bouwproces is gebouwautomatisering pas later in de schakel terug te vinden. Dat verklaart ook waarom je het amper terugvindt in nieuwbouwprojecten. Gelukkig komt daar nu verandering in!” zegt Sarai Bervoets. 

“In de toekomst kiezen we voor transversale intelligentie, waarbij we alle technieken van meet af aan verbinden. We luisteren naar de wensen van de klant en bieden daarna ruimtes (kantoren, winkelomgevingen …) aan als pakketten, geheel volgens een afgelijnd concept dat we perfect kunnen uitrollen. In zo’n pakket zitten bijvoorbeeld onze modulaire wanden, onze klimaatplafonds, onze technieken én dus ook onze gebouwautomatisering.”

“Bij Sumi kijken we alvast vol spanning uit naar de toekomst”, vertelt Stef Vande Meulebroucke. “We zien onze activiteit niet alleen groter en sterker worden, maar zullen vooral samen met Group Jansen een nieuw verhaal brengen. De rol van pionier is ons alvast op het lijf geschreven!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details