Platform voor de bouw
Brandveiligheid van a tot z: de theorie omgezet in de praktijk
In Meise werd EFSafety ingeschakeld voor de installatie van brandpreventie- en -beveiligingssystemen in Domein Ten Bossche. (Beeld: Rob Hogeslag)

Brandveiligheid van a tot z: de theorie omgezet in de praktijk

Experts for Fire Safety, kortweg EFSafety, is een studiebureau dat gespecialiseerd is in brandveiligheid en gevestigd is in Zaventem. EFSafety is actief in zowel het noorden als het zuiden van het land dankzij een netwerk van experts rond Pierre Cochet, een veelzijdige professional die in staat is om alle aspecten van de problematiek aan te pakken. De grootste bedrijven doen een beroep op hem om te voldoen aan de verschillende normen en voorschriften in dit uiterst gespecialiseerde vakgebied.

Pierre Cochet is opgeleid als elektricien en had ongeveer tien jaar ervaring als installateur van brandbeveiliging voordat hij het studiebureau EFSafety oprichtte: een carrière die hem vrijwel uniek maakt in ons land. “Er zijn maar een handvol mensen in België die alle aspecten van brandveiligheid tot in de puntjes beheersen”, beaamt hij.

EFSafety vernieuwt het volledige branddetectiesysteem in elf gebouwen in Herstal (waaronder datacenters) volgens de NBN S21-100-norm. (Beeld: NRB)

Een lastenboek opstellen voor de aanpassing van 165.000 m² magazijnen uit de jaren 1960 in Brussel, het volledige branddetectiesysteem in elf gebouwen in Herstal (waaronder datacenters) vernieuwen volgens de NBN S21-100-norm en de brandveiligheid in een grote kasteelvilla met bijgebouwen in Meise opwaarderen conform de hedendaagse regelgeving: het zijn maar enkele voorbeelden van projecten die EFSafety momenteel uitvoert. De klanten van het studiebureau zijn voornamelijk private of publieke bouwheren en algemene studiebureaus, maar ook industriële advocatenkantoren en vastgoedbeheerders.

Van risicoanalyse tot vrijstellingen

EFSafety is de ideale partner voor alle aspecten van brandpreventie en -beveiliging, van de verplichte risicoanalyse tot eventuele vrijstellingen, inclusief het preventiedossier, de warmtelastberekening, het compartimenteringsplan, het evacuatie- en interventieplan …  Pierre Cochet: “Als we een risicoanalyse uitvoeren, leidt dat meestal tot een consultancyopdracht, want de analyse zelf is nutteloos als we geen voorstellen doen om de problemen te verhelpen. We zijn dus duurder dan anderen, maar de klant kan rekenen op een volledig document dat zelfs rechtstreeks aan de brandweer kan worden voorgelegd voor advies.”

Pierre Cochet is een van de weinige personen in België die de complexe theorie op het vlak van brandpreventie en -veiligheid kan vertalen naar praktische oplossingen.

In het geval van een industrieel gebouw classificeert de warmtelastberekening het gebouw in klasse C, de strengste klasse als het aankomt op de maatregelen die moeten worden genomen om de brandveiligheid te garanderen. EFSafety gebruikt al zijn expertise en kennis van de regelgeving om de financiële impact voor de bouwheer te beperken. Hetzelfde geldt voor het verkrijgen van vrijstellingen op federaal of regionaal niveau.

Een Bretoen onder de Vlamingen 

Ondanks een gebrek aan kennis van het Nederlands – hij is Fransman, dus dat vergeven we hem graag – is Pierre Cochet ook actief in het noordelijke deel van ons land. Zijn specialisatie maakt hem onmisbaar voor iedereen die geconfronteerd wordt met een brandveiligheidsprobleem. In Meise werd hij bijvoorbeeld ingeschakeld om interieur- en afwerkingsbedrijf BB DESIGN te helpen bij de installatie van brandpreventie- en -beveiligingssystemen in Domein Ten Bossche, een kasteelvilla met bijgebouwen die is omgebouwd tot een exclusieve evenementenlocatie met seminariezalen, een restaurant en hotelkamers. 

Pierre Cochet: “De klant kreeg bepaalde eisen opgelegd door de brandweer en zocht naar oplossingen die technisch en financieel haalbaar waren. Ook hier moesten we uitgaan van de bestaande situatie: de villa van 1.400 m² uit 1922 en het bijgebouw van 310 m², evenals een uitgestrekt park met een grote open tent.” 

Heel wat hotels doen een beroep op EFSafety om vrijstellingen te bekomen, evacuatieplannen uit te werken en signalisatie te plaatsen.

“De eerste uitdaging bestond erin de verschillende niveaus van de kasteelvilla te compartimenteren, met behoud van een vlotte circulatie en de authenticiteit van deze bijzondere plek. BB DESIGN’s ervaring in interieurafwerking maakte deze extra bescherming bijna onzichtbaar, terwijl de brandwerende eigenschappen behouden bleven. De tweede uitdaging was om een tweede vluchtweg te voorzien voor de onthaalruimtes op de eerste verdieping en de slaapkamers op de tweede verdieping. Dit werd gerealiseerd door middel van een externe brandtrap en de installatie van kleine uitschuifbare trappen om de aanwezigen indien nodig te kunnen evacueren via de ramen aan de achterkant van het gebouw. We namen dit project van a tot z voor onze rekening, tot en met de evacuatieplannen, de pictogrammen en de installatie van het verzamelplaatsbord. Missie geslaagd!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details