Platform voor de bouw
Decoratieve klimaatplafonds  verenigen esthetiek en comfort
De klimaatplafonds op de 9de verdieping in de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis zijn van de allerhoogste kwaliteit.

Decoratieve klimaatplafonds verenigen esthetiek en comfort

In België is In-Nergy (Thimister-Clermont) het enige afwerkingsbedrijf dat alle types hoogperformante klimaatplafonds levert en plaatst, zowel wat het plafondmateriaal als het type activatie betreft: (strek)metaal, gipsplaat, pleister of hout, geactiveerd met PPR, PERT, koper of inox. Alles is mogelijk, en dat met een zeer laag energieverbruik. Dat blijkt eens te meer in het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel.

“Gedurende meer dan een jaar werkten we heel intensief samen met de ontwerpers en nevenaannemers aan de 3D-studie”, zegt executive director Wim Vossen.

“We kregen deze opdracht circa twee jaar geleden toegewezen. Gedurende meer dan een jaar werkten we heel intensief samen met de ontwerpers en nevenaannemers aan de 3D-studie”, zegt executive director Wim Vossen. De integratie van alle technieken was een van de grootste complexi-teiten, aangezien er niet geraakt mocht worden aan de geactiveerde oppervlakte. “De vorm van het gebouw en de lokalen, in combinatie met de verschillende hellingen, maakte deze uitdaging nog groter. Op basis van onze DWG-tekeningen lieten we ongeveer driehonderd vormstukken uit multiplex frezen op een CNC-machine. De bijbehorende coördinaten werden ter plaatse uitgezet door een landmeter.”

In de open ruimtes en de boardroom werden de gipskartonplafonds geperforeerd om de akoestische absorptie te waarborgen.

Geavanceerde activatie

Om een hoge thermische comfortniveau te kunnen garanderen, dienden niet alleen de metalen plafondpanelen, maar ook de gipskartonplafonds op de negende verdieping geactiveerd te worden. “Hiervoor produceerde onze partner bijna vijfhonderd koperen koelmeanders. Om de verschillende gebogen oppervlaktes zo maximaal mogelijk te kunnen activeren, hadden we meer dan dertig verschillende types nodig. In de open ruimtes en de boardroom werden de gipskartonplafonds geperforeerd om de akoestische absorptie te waarborgen. De gebruikte  Climafit-platen zijn uitgerust met grafiet, waardoor de thermische geleiding van de platen verhoogd wordt”, legt Wim Vossen uit. “De metalen hook-on plafondpanelen zijn eveneens voorzien van een activatie met koperen registers, geperst in aluminium warmtegeleidingsprofielen. Om het geleverde vermogen te verhogen, werd de buigmachine aangepast om de tussenafstand van de leidingen te verkleinen. Zo werden er in de 800 mm brede panelen registers met tien buizen gekleefd. In totaal maakten we gebruik van ongeveer 750 panelen die bijna allemaal van elkaar verschilden, waaronder ook een tachtigtal trapeziumvormige exemplaren.”

De vorm van het gebouw en de lokalen, in combinatie met de verschillende hellingen, maakte deze uitdaging nog groter.

Zestig jaar knowhow

De inbouw van de ledlichtlijnen werd mogelijk gemaakt door de opkanten van de panelen aan te passen aan de hoogte van het verlichtings-armatuur. “Op die manier kon de verlichting aan onze verstevigde ophangstructuur bevestigd worden en liggen de ledlijnen perfect in hetzelfde vlak met het plafond. Er is ook geen enkel ventilatierooster zichtbaar. De pulsie gebeurt via roosters die we luchtdicht monteerden achter de geperforeerde plafondpanelen en de extractie via openingen in de schaduwvoeg tussen het gipskarton en het metalen plafond”, verduidelijkt Wim Vossen. “We zijn een relatief jong bedrijf, maar met meer dan zestig jaar gebundelde knowhow aan boord kunnen we de meest complexe projecten aan – steeds met oog voor het kleinste detail en in perfecte coördinatie met de nevenaannemingen. Zo installeerden we onlangs nog klimaatplafonds in het NAC van Beveren, het administratief centrum van Etterbeek, kantoorgebouw Feronstrée in het centrum van Luik, ziekenhuizen in Verviers en Luik en het Europees Parlement in Brussel. Daarnaast realiseerden we ook al projecten in Luxemburg, Ibiza, Zuid-Frankrijk, Parijs en het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment zijn we aan de slag op de werven van Pôle Bavière in Luik, Maison des Parlementaires in Namen en UZ Leuven.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details