Platform voor de bouw
Digitale toegangscontrole for dummies
Waar de veelzijdigheid van badges optimaal rendeert, krijgen ze de voorkeur op digital keys.

Digitale toegangscontrole for dummies

Kies je voor cloud- of servergebaseerde toepassingen? Werk je met badges of digital keys via de smartphone? In dit artikel ontleden we deze belangrijke dilemma’s.

De keuze voor server- of cloud-based hangt af van de specifieke noden van bedrijven of organisaties en de karakteristieken van de gebouwen of omgevingen waarop 
de systemen van toepassing zijn.

Eerst even dit: een correcte oplossing op het vlak van toegangscontrole en -verlening is haast altijd maatwerk. Bedrijven en organisaties die er nood aan hebben en die niet meteen thuis zijn in de materie wenden zich dus best tot een doorwinterde specialist. Ook wij deden dat in het kader van dit artikel. De technische mogelijkheden zijn legio, maar we besloten te focussen op twee populaire hoofdbrekers: cloud- of servergebaseerd? Badges of digital keys? Eric Beling van SALTO Systems was zo vriendelijk om ons de nodige tekst en uitleg te verschaffen. 

Digital keys die bediend worden met behulp van een smartphone kunnen uitstekend van pas komen. 
Denk onder meer aan hotelkamers.

Cloud of server?

Een eerste belangrijk onderscheid is dat tussen cloud- en servergebaseerde systeem. Waar server-based toepassingen functioneren op basis van een beveiligd privénetwerk dat gebonden is aan een bepaalde locatie, werken cloud-based toepassingen via een geëncrypteerde internetverbinding en kan je ze in theorie dus ook vanop afstand bedienen aan de hand van strikte loginprocedures. Het een is niet per se beter of geavanceerder dan het andere, benadrukt Eric Beling: “Het hangt af van de specifieke noden van bedrijven of organisaties en de karakteristieken van de gebouwen of omgevingen waarop de toegangscontrole en -verlening van toepassing zijn.”

“Cloud-based systemen zitten in de lift, maar toch zullen server-based systemen niet volledig uitsterven”

Cloud-based systemen zitten in de lift, merkt Beling: “Hoewel databeveiliging een cruciaal aandachtspunt is en blijft, zien we dat de koudwatervrees voor cloudoplossingen stilaan weg- ebt. Een logische evolutie, want er zijn enkele waardevolle voordelen aan verbonden. Zo hoef je niet te investeren in serverinfrastructuur, onderhoud van het netwerk, het installeren van firewalls en het instellen van VPN’s. Bovendien is de integratie van andere systemen en applicaties vaak praktischer via de cloud.” 

Toch zullen server-based systemen niet volledig uitsterven. “Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen met één vaste locatie. Zij zullen grotendeels via de eigen server blijven werken omdat talloze applicaties gekoppeld zijn aan het eigen beveiligde netwerk. Op termijn zullen ze hier en daar allicht ook wel wat zaken in de cloud doen, maar lang niet alles.”

Badge of digital key?

Ook qua digitale toegangsverlening moeten geïnteresseerde bedrijven en organisaties vaak een cruciale knoop doorhakken: opteren ze voor badges of digital keys die bediend worden met behulp van smartphones? “Het is de applicatie die alles bepaalt”, weet Eric Beling. “In het gros van de ziekenhuizen beschikt het zorgpersoneel standaard over een badge, die niet alleen wordt ingezet voor identificatiedoeleinden, maar ook om deuren te openen, uren te registreren, te betalen in de cafetaria … Ook in andere omgevingen, zoals een coworkingspace, kunnen badges uitstekend van pas komen om ondergrondse parkings binnen te rijden, kantoor- of vergaderruimtes te openen, toegang te krijgen tot gemeenschappelijke ruimtes … Deze functionaliteiten kunnen zelfs gekoppeld worden aan het interne facturatiesysteem. Kortom: waar de veelzijdigheid van badges optimaal rendeert, krijgen ze de voorkeur op digital keys. Het is nu eenmaal minder voordelig om voor iedere afzonderlijke handeling je smartphone te moeten bovenhalen.”

In andere gebouwen komen digital keys dan weer beter tot hun recht. “Veel deuren op korte tijd openen met behulp van een smartphone is wat omslachtig, maar er zijn tientallen toepassingen waarbij dat niet het geval is. Denk onder meer aan hotelkamers. Even de bijbehorende app openen en je bent binnen! Geen problemen met badges die verloren gaan!”

“De kostprijs van beide systemen is vergelijkbaar, want de hardware is grotendeels identiek”, benadrukt Beling. “Het enige verschil is dat je bij badges als het ware een licentie met database koopt, terwijl je bij digital keys een stuk van de cloud huurt. Maar welke keuzes je ook maakt: er is hoe dan ook een oplossing op maat mogelijk!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details