Platform voor de bouw
Dynamisch schouwspel van aluminium en glaspartijen
De speelse uitstraling en het dynamische dak brachten het nodige teken- en ingenieurswerk met zich mee. (Beeld: www.yvanglavie.com)

Dynamisch schouwspel van aluminium en glaspartijen

Groentebedrijven Orca en Rotom Tomatoes vullen elkaar al jarenlang mooi aan en besloten de krachten onder één dak te bundelen voor een nog efficiëntere samenwerking. Daarvoor bouwden ze een nieuwe loods met kantoorruimtes in Sint-Katelijne-Waver. De imposante, speelse glaspartijen zijn een duidelijke verwijzing naar grote tuinbouwkassen. Aliplast leverde zijn eigen systeem van stijlvolle, complexe gordijngevelprofielen en werkte voor dit project intensief samen met Alupro BV. 

Het nieuwbouwkantoor voor Orca en Rotom Tomatoes is een imposant staaltje industriebouw. Het pand bestaat uit vijftien laad- en lossteigers, een nieuwe productiehal, een opslagruimte en een nieuw kantoor van maar liefst 9.500 m², naar een ontwerp van het architectenbureau wilma wastiau. Het gebouw heeft een zeer speelse uitstraling door het dynamische dak, dat uit verschillende kleinere puntdakjes bestaat. Alexander Morel, Project Support Manager bij Aliplast Aluminium Systems, loodst ons door het bouwproces: “Voor dit project gebruikten we het MC GLASS-systeem van Aliplast. Dit zijn profielen die specifiek ontwikkeld zijn voor grote overspanningen met zware glasoppervlakken, waarbij een slank uitzicht behouden blijft. De architect opteerde voor de uitvoering met een siliconevoegverdeling, waarbij de voeg beperkt blijft tot 25 millimeter. De keuze voor dit systeem was dan ook snel gemaakt.”

In het interieur zijn de aluminiumprofielen gedetailleerd ingesneden, zodat ze perfect aansluiten op de hoekstijlen van het dak. (Beeld: www.yvanglavie.com)

Veel teken- en ingenieurswerk

De moeilijkheid zat vooral bij de inklemming van de glasbladen, aangezien er heel wat variabele hoekverbindingen waren. Hiervoor werden op maat gemaakte klemstukken ontwikkeld. Aangezien in deze gordijngevel zo goed als geen enkel oppervlak dezelfde afmeting had, kwam hier veel teken- en ingenieurswerk bij kijken. Olivier De Pelsmaker, zaakvoerder bij Alupro BV, vult aan: “De ondersteuning van Aliplast was voor ons essentieel voor de uitwerking van dit complexe project. Zij denken actief mee na over een efficiënte aanpak in functie van productie en afwerking. Alexander bezit ontzettend veel knowhow en technische expertise. Zijn supervisie bij de complexiteit van dit project maakte dat zowel qua timing, budget als uitvoering alles volgens plan verliep. Gezien de strakke deadline voor de oplevering van dit pand was dat absoluut een vereiste.”

Oog voor esthetiek 

De MC GLASS-systemen zijn een populaire toepassing in het huidige bouwlandschap. De subtiele siliconevoegen maken van grote glasgevels een echte eyecatcher. Bovendien kreeg het aluminium schrijnwerk binnenin wat extra aandacht. Olivier De Pelsmaker: “De uitsprongen in het dak worden niet zomaar weggewerkt, integendeel. We hebben de aluminium profielen zodanig ingesneden dat ze perfect op de hoekstijlen van het schuine dak passen. Zo bieden onze profielen een esthetische meerwaarde.”

Het MC GLASS-systeem heeft een siliconevoegverdeling om zo weinig mogelijk aluminium in het zicht te hebben. (Beeld: www.yvanglavie.com)

Passie en gedrevenheid als raakvlak

Aliplast ontwikkelt en produceert zijn aluminium profielen volledig in eigen huis: van het extruderen van profielen tot het elektrostatisch poederlakken met zowel een horizontale als verticale laklijn. Ook het inrollen van de thermische stegen neemt Aliplast, de specialist voor aluminium ramen en deuren uit Lokeren, integraal voor zijn rekening. De volledige inhouse productie van aluminiumsystemen levert niet alleen een uitgebreide expertise en grondige productkennis op, maar garandeert ook een vlotte, betrouwbare en kwaliteitsvolle levering van de Aliplast-producten. Alexander Morel: “De samenwerking tussen onze bedrijven zit echt heel goed. We delen dezelfde visie over esthetiek en detailafwerking. Schrijnwerk dient een meerwaarde te zijn in een project, anders heeft het geen zin.” Olivier De Pelsmaker vult aan: “Dat klopt. Aliplast is vaste toeleverancier voor Alupro BV. Zij bieden steeds een antwoord op onze vragen. Van ondersteuning bij basisrealisaties tot het uitdenken en uitwerken van gedetailleerde maatwerksystemen voor complexe projecten zoals dit. We benutten elkaars expertise en dat biedt nieuwe kansen. Samen tillen we elk project naar het hoogste niveau en daar zetten we in de toekomst graag extra op in.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details