Platform voor de bouw
Experimenteel Beton BE verruimt horizon van prefabbeton
EXPERIMENTEEL BETON BE wordt ingezet om een dialoog te creëren tussen een brede groep ontwerpers en de industrie.

Experimenteel Beton BE verruimt horizon van prefabbeton

Onbeantwoorde vragen, extreme toepassingen en schijnbaar onmogelijke ideeën vormen de basis van EXPERIMENTEEL BETON BE. Het verkennen van de maakbaarheid van de steeds verder reikende fascinaties en ambities van ontwerpers en vormgevers zijn het uitgangspunt van dit initiatief. Het idee vloeide voort uit het streven naar een intensievere, uitdagendere en vruchtbaardere samenwerking tussen producenten van prefabbeton en ontwerpers. EXPERIMENTEEL BETON BE is zo opgebouwd dat deze beoogde communicatie tot stand komt op basis van de ontwikkeling van concepten en producten in prefabbeton. Een innovatieve benadering van ontwerp, toepassing en productie staat centraal.

EXPERIMENTEEL BETON BE wordt ingezet om een dialoog te creëren tussen een brede groep ontwerpers – zowel van bekende bureaus met grote orderportefeuilles als van beginnende en kleine ondernemingen –  en de industrie. Een dialoog die niet louter bestaat uit informatie over bestaande mogelijkheden en kennismaking met de laatste toepassingen, maar één waarin aan de ontwerpers wordt gevraagd wat zij willen maken, waardoor zij worden geïnspireerd, hoe zij de grenzen van bestaande technieken en toepassingen willen verleggen en hoe beton hen kan ondersteunen bij de realisatie van hun architectonische visies. 

FEBELCEM en FEBELARCH brachten groepjes van vier architecten en een betontechnoloog samen om op zoek te gaan naar innovatieve manieren om prefabbeton toe te passen binnen het maatschappelijk relevante thema ‘Super Skin’. Niet toevallig ook het centrale thema van ARCHITECT@WORK in Kortrijk. 

Van de vele initiële ideeën werden verschillende concepten verder uitgewerkt tot toonbare prototypes.

Het zoeken naar oplossingen richtte zich deze keer niet op een concreet project, maar was volledig vrij van eender welke belemmering. Waar droomt de ontwerper van? Wat wil de architect eens samen met de betonexpert uitproberen? Hoe maken we prefabbeton ‘futureproof’? Wat ook de insteek was, het idee ging zo ver mogelijk mee in het verhaal. De eindresultaten zijn, zoals steeds, erg verrassend. FEBE stelt ze op 11 en 12 mei tentoon op ARCHITECT@WORK in Kortrijk, direct bij het binnenkomen van de beurs. 

Van de vele initiële ideeën werden volgende concepten verder uitgewerkt tot toonbare prototypes:

DOBBERS: Alsof we aan het vissen zijn, dobberen de glazen buisjes in het beton. Na het polijsten van het uitgeharde beton laten ze het licht doorheen het beton sijpelen.

EMOTON: Met heimwee naar vervlogen tijden houden de hergebruikte materialen van het voormalige gebouw de herinnering levendig in het nieuwe beton. Historiek wordt tot leven gebracht in het nieuwe gebouw.

FLASHCRETE: Beton druipt langzaam af. Onderaan groeit een kolom, terwijl bovenaan een
kapiteel vorm krijgt. Natuurlijker dan dat zou beton nooit vorm krijgen, maar of het haalbaar is?

INTELLISPONS: Hoe intelligent kan beton zijn? Kan één prefabbetonelement, als zuiver materiaal, alle structurele en bouwfysische eisen op zich nemen? Het resultaat van deze denkpiste zal iedereen verbazen.

WEEDCRETE: Hennep neemt uitzonderlijk goed trekkrachten op. Is dit een denkpiste voor een nieuw betontype met lange levensduur en lage milieu-impact? Een poging waard!    

Werkten mee aan de workshop EXPERIMENTEEL BETON BE, editie 2023

Ontwerpers:
– Niklaas Deboutte (META architecten)
– Ilse De Roock (Marge Architecten) 
– Gert Cuypers (Cuypers-Q)
– Tom Leyman
– Steven Schreurs (Marge Architecten)
– Sein Debock
– Xander Denduyver (OYO Architecten)
– Raphaël Roland (Bureau Bouwtechniek)
– Lieven De Groote (Makers Architecten)
– Thomas Roelandts (Marge Architecten)

Fabrikanten:
– Verhelst Bouwmaterialen nv
– Enjoy Concrete nv 
– Verheyen nv

Een initiatief van FEBELARCH en FEBELCEM, naar een concept van bureaubakker.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details