Platform voor de bouw
Hout als toekomst van de woningbouw
85 % van alle woningen wereldwijd wordt nu al opgetrokken in hout.

Hout als toekomst van de woningbouw

Sinds 1973 heeft Bostoen een missie: door innovatief te bouwen voorzien in betaalbare en kwalitatieve huisvesting voor iedereen. De duurzame woonoplossingen van de onderneming getuigen van diepgeworteld vakmanschap en elk bouwproject wordt met passie en respect voor mens en milieu uitgevoerd.

De modulaire bouwstenen zijn buitenwanden, binnenwanden, plafonds en daken (2D), maar ook complete modules (3D) waarmee ontwikkelaars, architecten en aannemers volledige gebouwen kunnen samenstellen.

Bostoen geniet een unieke positie op de bouwmarkt. Het bedrijf beschikt als projectontwikkelaar niet alleen over vijftig jaar ervaring in het bouwen van traditionele sleutel-op-de-deurwoningen en -appartementen, maar is ook aannemer via een eigen bouwbedrijf dat zich niet alleen richt op de particuliere markt, maar ook andere bedrijven ondersteunt die een nieuwbouwproject willen realiseren op eigen bouwgrond. Als een ervaren en toegewijde speler binnen de traditionele bouwsector is Bostoen actief in nagenoeg alle Vlaamse provincies. Maar in een wereld in transitie, die gekenmerkt wordt door vele maatschappelijke veranderingen, kiest ook Bostoen resoluut voor nieuwe uitdagingen.  

“We streven naar een persoonlijke en professionele werkomgeving voor al onze werknemers en partners”, onderstreept Johan De Vlieger.

Nadruk op innovatie en persoonlijke ontwikkeling

“We streven naar een persoonlijke en professionele werkomgeving voor al onze werknemers en partners”, onderstreept Johan De Vlieger, CEO bij Bostoen Group. “Duurzaamheid, respect, moed en een no-nonsenseaanpak staan centraal in onze bedrijfscultuur. We zijn een team van flexibele en gedreven medewerkers die individueel verantwoordelijkheid nemen voor de volgende generaties. Als een groeiend en toekomstgericht bedrijf leggen we veel nadruk op innovatie en persoonlijke ontwikkeling. We investeren graag in onze mensen door middel van opleidingen en persoonlijke groeitrajecten, zodat kennis en competenties voortdurend kunnen worden versterkt.”

Met oog op de betaalbaarheid van de woningen werd bewust gekozen voor standaardisatie.

Investeren in houtskeletbouw

“De roots van BFB Wood liggen in het jaar 2000”, verduidelijkt Johan De Vlieger. “Toen nam Bostoen een bestaand en ervaren Waals bedrijf over, dat zich toespitste op de realisatie van modulaire houten woningen in de particuliere markt. Vandaag hebben we die markt verlaten en de overstap gemaakt naar business-to-business, waarbij we onder de naam BFB Wood gestandaardiseerde elementen bouwen in houtskeletbouw en CLT – bij voorkeur op modulaire basis.”

De investering in hout is gebeurd met het oog op ecologische duurzaamheid en rekening houdend met de trends in de arbeidsmarkt.

Gestandaardiseerd en betaalbaar

“De modulaire bouwstenen die uit onze fabriek komen, zijn buitenwanden, binnenwanden, plafonds en daken (2D), maar ook complete modules (3D) waarmee ontwikkelaars, architecten en aannemers volledige gebouwen kunnen samenstellen”, aldus Johan De Vlieger. “Om onze woningen ook in de toekomst betaalbaar te houden, hebben wij het ‘op maat’-verhaal losgelaten. In plaats daarvan hebben wij heel bewust gekozen voor standaardisatie. Vergelijk het een beetje met een legopakket, waarbij iedereen dezelfde soorten en aantallen steentjes krijgt, maar toch compleet andere bouwwerken realiseert.” 

Houtbouw is duurzamer, terwijl de productie van bakstenen zeer energie-intensief is.

Bouwen met baksteen verdwijnt

“De investering in houtbouw is gebeurd met het oog op ecologische duurzaamheid en rekening houdend met de trends in de arbeidsmarkt, waar het traditioneel metselen van woningen en appartementen meer en meer onder druk kwam te staan”, onderstreept Johan De Vlieger. ”Vergis je niet, we spreken hier wel degelijk over de toekomst van de woningbouw. Bij Bostoen denken we dat bouwen met baksteen geleidelijk zal verdwijnen. Over één of maximaal twee generaties bouwt niemand meer met baksteen en zal het volledig in hout gebeuren. Dat is zo vanwege enkele heel duidelijke redenen.”

“Er is, eerst en vooral, in heel Europa een schrijnend tekort aan metselaars. De vraag overstijgt het aanbod op de arbeidsmarkt en werken met hout kan hierbij soelaas bieden. Ten tweede is de uitdrukking ‘de Belg heeft een baksteen in de maag’ niet uit de lucht gegrepen. Wij denken hier in België nog al te vaak dat woningen gebouwd moeten worden met baksteen. 85 % van alle woningen wereldwijd wordt nu al opgetrokken in hout. We staan daar soms niet bij stil, maar ga maar eens kijken in Scandinavië, de Verenigde Staten, Canada of China: iedereen bouwt er met hout. Houtbouw is duurzamer, terwijl de productie van bakstenen zeer energie-intensief is. Schrik overigens niet van een houten huis, want we wonen al eeuwen onder een houten dak”, besluit Johan De Vlieger.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details