Platform voor de bouw
Interactie tussen jong en oud
Het kinderdagverblijf treedt in dialoog met de stad.

Interactie tussen jong en oud

Een kinderdagverblijf met vijftig plaatsen en een beperkte uitbreiding van het woonzorgcentrum: dat was de opzet van dit nieuwbouwproject in het centrum van Leuven. De realisatie van ‘DoRemy’ kadert in de voltooiing van het masterplan voor de sociale zorgsite Edouard Remy. “Het was een grote uitdaging om op programmatorisch vlak verschillende generaties en diensten samen te brengen op deze belangrijke plek in de stad”, zegt architecte Elke Martens. 

Jong en ouder ontmoeten elkaar in de gemeenschappelijke binnentuin.

“Als architect werkte ik mee aan de opmaak van het masterplan voor de site en de realisatie van het nieuwe woonzorgcentrum aan de Maria-Theresiastraat”, zegt Elke Martens van bureau voor architectuur & planning. “Daardoor ben ik goed vertrouwd met de site en zijn gebouwen. Kinderdagverblijf DoRemy sluit fysiek aan op het bestaande woonzorgcentrum en deelt er ook verschillende functies mee, zoals de tuin, vergaderzalen, logistieke ondersteuning, ondergrondse parking enzovoort. Door het dubbele gebruik van verschillende ruimtes integreert het kinderdagverblijf zich optimaal in de site en ontstaat er een interactie tussen jong en oud.”

Via de monumentale trap vloeit de ontmoetingsruimte over in een atelier waar zowel voor ouders als voor kinderen verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden.

Ontmoeting stimuleren

Om de oprichting van het kinderdagverblijf en de uitbreiding van het woonzorgcentrum mogelijk te maken, werd een verouderde, in onbruik geraakte vleugel van het woonzorgcentrum gesloopt. Het nieuwe gebouw is opgetrokken  boven op een nieuwe ondergrondse parkeergarage met twee bouwlagen, die aansluit op een bestaande ondergrondse parkeergarage.
Verspreid over twee bouwlagen werden vier leefgroepen voor tweemaal tien baby’s en tweemaal vijftien peuters ingericht, bestaande uit een leefruimte, verzorgingsruimte en slaapplaatsen. Elke leefgroep heeft rechtstreeks toegang tot een grote, overdekte buitenruimte, alsook tot de gemeenschappelijke binnentuin en boomgaard van de sociale zorgsite. De gemeenschappelijke buitenruimte vormt de plaats waar de buurtbewoners – jong en oud – elkaar kunnen ontmoeten.

Beeld: Marc Sourbron.

De inkomhal is ingericht als centrale ontmoetingsplek. De administratie en gespreksruimte van het kinderdagverblijf staan op het gelijkvloers rechtstreeks in contact met deze ruimte. Via de monumentale trap vloeit de ontmoetingsruimte over in een atelier waar zowel voor ouders als voor kinderen verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden. Aan dit atelier bevinden zich een personeelslokaal en een snoezelruimte. Die ruimte wordt ingezet om kwalitatieve, individuele ontwikkelingssessies op maat van de jonge kinderen aan te bieden. Boven het kinderdagverblijf is tot slot een grote polyvalente vergaderzaal gerealiseerd die tevens kan fungeren als opleidingslokaal. Het ‘torenvolume’, waarmee de bestaande vleugel van het WZC is afgewerkt, voorziet de bestaande vleugel van een nieuwe verticale circulatie en bijkomende leefruimtes.    

Beeld: Marc Sourbron.

Specifieke uitdagingen

Een specifieke uitdaging in dit project was om het nieuwe gebouw qua niveau af te stemmen op het bestaande gebouw waar het fysiek tegen aanleunt. Daarnaast moest er ook nog rekening gehouden worden met toekomstige ontwikkelingen op de site. “Zo werd de fundering van de ondergrondse parkeergarage dusdanig gedimensioneerd dat er op termijn nog bijkomende bebouwing boven op en in het verlengde van het reeds gerealiseerde volume mogelijk is”, aldus Elke Martens. “Erg moeilijk was de aansluiting van de ondergrondse parkeergarage op het bestaande gebouw dat centraal op de site gelegen is. Stabiliteitstechnisch was dit geen evidentie en was bijsturing noodzakelijk. Ook het handhaven van de timing tijdens de coronapandemie was allerminst een sinecure.”

“Een leuke extra is dat het mogelijk was om de buurt bij de site te betrekken, want boven de ondergrondse parkeergarage is een moestuin voor de wijkbewoners aangelegd. Ontwerpmatig was het een grote uitdaging om op programmatorisch vlak verschillende generaties en diensten – ouderen- én jongerenzorg – samen te brengen op deze belangrijke plek in de stad. Desondanks zijn we met glans in onze missie geslaagd”, besluit Elke Martens.    

Boven de ondergrondse parkeergarage is een moestuin voor de wijkbewoners aangelegd.

Vlakkelichtkoepel (Heruvent B.V.) – Brandwerende daklichten 

De onderneming Vlakkelichtkoepel (Heruvent B.V.) uit het Nederlandse Cuijk was verantwoordelijk voor de levering en plaatsing van geattesteerde brandwerende daklichten, waarvan vier exemplaren met dagmaat 2.100 x 900 mm en classificatie RE60. Ook het brandwerende aansluitmateriaal werd door dit bedrijf verzorgd.

Vlakkelichtkoepel levert stijlvolle prefab daklichten en lichtstraten in ruim negenhonderd standaardmaten voor woning- en utiliteitsbouw die ruimschoots aan de hoogste veiligheids- en isolatie-eisen voldoen. “We gingen te werk volgens onze gebruikelijke interne productie- en kwaliteitsprocedures”, zegt Max Barenbrug, directeur-eigenaar van Vlakkelichtkoepel. “Het gaat hierbij om producten die exact ontworpen en geproduceerd werden volgens attest. Bovendien wordt ook het aanbrengen van de verlijming jaarlijks onafhankelijk geaudit.”

Vlakkelichtkoepel heeft een unieke range van brandwerende daklichten voor platte en licht hellende daken. Zijn de standaardproducten al opgebouwd uit brandvertragende materialen, dan heeft Vlakkelichtkoepel ook een extra brandwerende uitvoering die garandeert dat een brand minimaal 60 minuten lang binnen het compartiment blijft. Max Barenbrug: “Wat veel opdrachtgevers niet beseffen, is dat brandwerendheid niet alleen betrekking heeft op het glas of de opstand zelf, maar ook op de aansluiting tussen beide. Als die niet perfect is, kan de brand alsnog doorslaan. Wij bieden in ons assortiment kant-en-klare producten die voldoen aan de strengste wettelijke eisen.”

Het brandwerend daklicht van Vlakkelichtkoepel werd grondig getest door onafhankelijk brandlaboratorium Peutz, zodat het totaalproduct aan de eisen volgens NEN-norm 1365-2 voldoet. Daarnaast heeft het bedrijf ook klasse REI-producten in het uitgebreide gamma, dat aanvullende voorwaarden aan de toelaatbare warmtedoorstraling stelt.

R&M Van Den Boer – Buitenschrijnwerk

Schrijnwerkerij R&M Van Den Boer uit Lommel nam het volledige buitenschrijnwerk van kinderdagverblijf DoRemy in Leuven voor zijn rekening. Naast de kwaliteitsvolle realisatie van het schrijnwerk, de beglazing en de screens was het een uitdaging om de planning strikt na te leven. Gelukkig werden de nodige wekelijkse werfvergaderingen georganiseerd om alles zo vlot
mogelijk in te plannen en te laten verlopen. Vermits de werken in een binnenstedelijke omgeving dienden te worden uitgevoerd, was de werkruimte vrij beperkt. Dankzij de jarenlange ervaring, expertise en correcte prijs werd ook dit project echter tijdig gerealiseerd door R&M Van Den Boer. De Limburgse onderneming is gespecialiseerd in het plaatsen van aluminium ramen, deuren en schuifdeuren. Ze werkt enkel met kwaliteitsvolle producten, zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten. Het is een heuse aanrader om de toonzaal van R&M Van Den Boer te bezoeken en samen met de vakmensen van het bedrijf het grote scala aan mogelijkheden van aluminium buitenschrijnwerk te bekijken. Want voor elk project heeft deze firma wel het geschikte raam- en/of deurprofiel in huis!

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Zorg Leuven (Leuven)
  • Architect TM bureau voor architectuur & planning (Heverlee) – VK architects+engineers (Brussel))
  • Hoofdaannemer(s) Houben (Hasselt)
  • Studiebureau stabiliteit & technieken VK architects+engineers (Brussel)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?