Platform voor de bouw
Make-over voor Mechelse buurt De Schijf
PIT-EIFFAGE geeft een nieuw leven aan woonwijk De Schijf in Mechelen.

Make-over voor Mechelse buurt De Schijf

Levenslang wonen voor ouderen en mindervaliden

Vlak na de Tweede Wereldoorlog liet Woonpunt Mechelen een wijk bouwen voor oudere koppels, als alternatief voor de toen gescheiden rusthuizen: Bejaardenhof De Schijf. PIT-EIFFAGE katapulteerde die Mechelse wijk naar de 21ste eeuw. Het bouwbedrijf creëerde er duurzame en eigentijdse woningen mét behoud van de typische modernistische architectuurstijl van de jaren 40 en 60.

Bejaardenhof De Schijf dateert van 1949. Woonpunt Mechelen, toen nog De Mechelse Goedkope Woning, liet de wijk bouwen voor oudere koppels die in de rusthuizen anders zouden worden gescheiden. Het hof bestond uit vrijstaande huizen en duplexwoningen met een slaapkamer en een gemeenschapslokaal rond autoluwe, gemeenschappelijke pleinen. In de jaren 60 kwamen daar nog extra woonblokken met appartementen bij. PIT-EIFFAGE zorgde de voorbije jaren voor een totale make-over van de wijk. De woningen voldoen nu aan de energieprestatienormen van vandaag en zijn aangepast om er levenslang in te wonen, ook voor wie moeilijk te been is.

Het project is een mix van nieuwbouw, renovatie en restauratie.

Restauratie, renovatie en nieuwbouw

PIT-EIFFAGE kreeg de verwezenlijking van de volledige site toevertrouwd en realiseerde een mooie combinatie van restauratie, renovatie en nieuwbouw. In de nieuwbouw komen de witte gevels met de blauwe mozaïeken van het originele gebouw terug. Daarnaast kregen de 79 appartementen nieuwe daken, ramen, elektriciteit, centrale verwarming, een volledig nieuwe binnenafwerking en een ventilatiesysteem type C+. Alle gevels kregen een opknapbeurt door ofwel een restauratie ofwel te worden ingepakt met isolatie en baksteenstrips. Alle aanpassingswerken gebeurden met respect voor het originele ontwerp, aangezien de bakstenen gebouwen en galerijwoningen beschermd erfgoed zijn. Omdat het om een renovatieproject ging en de wijk telkens deels bewoond bleef, ging PIT-EIFFAGE in verschillende bouwfasen aan de slag, met zo weinig mogelijk hinder voor de bewoners.

De woningen zijn nu duurzaam en klaar om er levenslang in te wonen.

Parkomgeving

Ook de omgeving onderging een metamorfose. Het gedeelde park werd opnieuw aangelegd, met veel groen, ontmoetingsplaatsen en nieuwe wandelpaden. Na een oproep van radiomaakster Sofie Lemaire kregen die paden vrouwelijke namen, zoals het Dianapad, het Demeterpad, de Feminastraat, het Artemispad en het Herapad. Intussen begon Woonmaatschappij Rivierenland ook met de renovatie van de aangrenzende wijk.

In de nieuwbouw komen de blauwe mozaïeken van het originele gebouw terug.

Al 35 jaar gespecialiseerd in renovatie en restauratie

PIT-EIFFAGE maakt deel uit van de Eiffage Group, een van de grootste bouwondernemingen in Europa. Al sinds 1988 specialiseert het bedrijf zich in renovatie- en restauratiewerken. Op het PIT-palmares vind je heel wat socialewoningcomplexen, historische panden en monumenten terug.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Woonpunt Mechelen
  • Architect KPW Architecten
  • Hoofdaannemer(s) PIT-EIFFAGE

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details