Platform voor de bouw
Op maat gemaakte aluminium profielen schitteren in gerenoveerd zwembad
Het prachtige samenspel tussen architectuur en zon maakt van een zwembeurt een leuke belevenis.

Op maat gemaakte aluminium profielen schitteren in gerenoveerd zwembad

Zwembad Neptunium in Schaarbeek opende midden september 2023 opnieuw de deuren. Tijdens een doorgedreven renovatieprogramma dat zes jaar in beslag nam, onderging het gebouw een complete transformatie, zonder evenwel afbreuk te doen aan de modernistische architectuur geïnspireerd op de ‘style Pacquebot’ van de jaren 1930. De aluminium systemen voor de indrukwekkende dakconstructie en de grote ramen met verborgen vleugel werden geëxtrudeerd en geleverd door Aliplast Aluminium Systems. Een project met heel wat uitdagingen, waarbij het systeemhuis ook tijdens de engineering ondersteuning bood.

Uitrusten op ligstoelen onder de invallende zon kan probleemloos dankzij de indrukwekkende dakconstructie.

Verschillende generaties kinderen en volwassenen hebben voor het eerst gezwommen in het bekende Neptuniumzwembad in Schaarbeek. Dit architecturaal hoogstandje opende in 1953 en werd uitgebreid in 1957. Met zijn strakke horizontale lijnen, brede balkons, ronde ramen, afgeronde hoeken en repetitieve vormen doet deze ‘piscine’ denken aan enorme scheepsboeg. In 2017 ging het zwembad echter dicht voor een doorgedreven renovatie, getekend door ALTIPLAN°architects en studiebureau GEI, in opdracht van de gemeente Schaarbeek en Beliris, de openbare bouwexpert voor Brussel. 

Het gebouw werd gemoderniseerd, verduurzaamd en gerenoveerd om opnieuw te voldoen aan de hedendaagse eisen op het vlak van veiligheid en hygiëne. De kleedkamers en het tegelwerk binnenin werden herwerkt. Het verouderde verwarmingssysteem werd vervangen door een condensatieketel, het ventilatiesysteem werd vernieuwd en er kwam een warmtepompsysteem. Verder werden gevels en daken beter geïsoleerd en bepaalde ramen vervangen. Een systeem met gewone en onderwatercamera’s moet zorgen voor bewaking en bescherming tegen verdrinking.

Vanaf het zonneterras hebben bezoekers een mooi zicht op het volledige zwembad.

Project met meerdere uitdagingen

Het team van Aliplast Aluminium Systems werd door installateur DMS Windows bij dit mooie architecturale project betrokken om de geschikte aluminium profielen te voorzien voor dak, ramen en deuren. “We werden slechts vier maanden voor de geplande plaatsing van de profielen benaderd en moesten dus op heel korte tijd alles extruderen en leveren. We ondersteunden bovendien de architect en klant bij de engineering, waardoor we konden meedenken over alle details”, vertelt Alexander Morel, project support manager bij Aliplast. 

“Dit project kende nogal wat uitdagingen, maar dat schrok ons geenszins af. In de eerste plaats moest de oppervlaktebehandeling aan strenge eisen voldoen. In een dergelijke agressieve omgeving met veel chloor moesten de profielen voldoende corrosiebestendig zijn, met andere woorden een goede voorbehandeling krijgen en perfect gelakt worden. De profielen voor de dakconstructie hebben een specifieke extrusielengte van maar liefst 9 meter. Een lakstraat is doorgaans 7 meter lang, waardoor slechts weinig bedrijven dergelijke lange profielen kunnen lakken. Bij Aliplast kunnen we dit wel. De architect wou bij de grote ramen trouwens ook werken met een verborgen vleugel, waarbij deze volledig achter het kader kwam te zitten. Tot slot is er ook veel aandacht besteed aan de aansluiting van de verticale glasgevels met de schuine dakconstructie en het dilateren op de stalen liggers. Alles moest immers perfect afgesloten zijn, zodat wind- en waterinfiltratie uitgesloten was.”

De strakke belijning van het modernistische bouwwerk werd volledig in ere hersteld.

Maatwerk in aluminium

In het glazen dak en de grote ramen werd de vliesgevel MC Wall van Aliplast geplaatst. Dit systeem heeft een grote verscheidenheid aan stijlen, regels en afwerkingsprofielen op een uniforme lijn van 55 mm. Het is geschikt voor glasdiktes tot 59 mm. Met een Uf-waarde van 0,97 W/m²K, luchtdichtheid klasse AE1300 en waterdichtheid klasse RE1500 scoort dit systeem hoog op alle vlakken.

“We extrudeerden en leverden alle aluminium profielen probleemloos binnen de vooropgestelde korte termijn. Daarvoor is onze verticale integratie een sterke troef. Alles gebeurt bij Aliplast onder één dak: extrusie, poederlakken, thermisch isoleren, plaat- en plooiwerk, opslag en distributie”, benadrukt Alexander Morel. “Dat heeft zijn voordelen, want zo hebben we een uitgebreide expertise en grondige productkennis en houden we de controle over het volledige productieproces en de kwaliteit van onze producten. Bovendien kunnen we de verschillende processen perfect op elkaar afstemmen, waardoor we flexibel kunnen inspelen op de behoeften van de klant en een vlotte en betrouwbare levering kunnen garanderen. Dit was een uitdagend project, waarin we opnieuw ons kunnen toonden. Dit soort toepassingen willen we in de toekomst nog meer gaan doen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details