Lierde, Residentie Kartuizerhof
05:06
25-01-2019

Residentie Kartuizerhof | Lierde

Perfecte integratie in pittoreske omgeving

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar sinds dit jaar beschikt de gemeente Lierde over haar eigen woonzorgcentrum. Het bleek een hele uitdaging om een complex te ontwerpen dat in de schaduw van de historische Kartuizersite past. Dankzij de strakke en ingetogen architectuur, het onopvallende kleurenpalet, de gekozen vormentaal, de transparantie en de openheid wist het gebouw zich echter perfect te integreren in de landelijke dorpskern.

Lierde, Residentie KartuizerhofHet zicht op de Sint-Martinuskerk en de Kartuizersite is maximaal gevrijwaard, onder meer dankzij een doorkijk op het gelijkvloers van de rechtervleugel.

In 1329 werd in Sint-Martens-Lierde een van de eerste kartuizerordes van ons land gesticht. Hoewel de kloosterorde rond de achttiende eeuw verdween, bleven de Sint-Martinuskerk, de pastorie, de Kartuizerpoort en enkele delen van de abdij bewaard. “De Kartuizersite vormt het DNA van deze pittoreske gemeente”, vertelt architect Koen Laurijssens. “Ingesloten in de kern van het dorp, drukt ze haar stempel op de hele omgeving. Ingrijpen op of in de buurt van zo’n beladen plek is niet evident. Vandaar dat we de rust en de stilte op deze historische site maximaal wilden vertalen naar ons ontwerp. Dit alles ondanks het feit dat het complex vrij groot is, want het omvat 96 kamers, 32 assistentiewoningen, facilitaire en administratieve ruimtes en een Grand Café.”

Lierde, Residentie KartuizerhofDe benutbare oppervlakte bedraagt bijna 11.000 m², terwijl op de 17.000 m² grote site nog heel wat plaats overblijft voor groen, wandelpaden en parking.

Aanpasbaar in de toekomst
Laurijssens Architects trok resoluut de kaart van eenvoud. Het woonzorgcentrum is opgedeeld in drie rechthoekige vleugels met drie bouwlagen en één kelderniveau. Hiermee werd een benutbare oppervlakte van bijna 11.000 m² gecreëerd, terwijl op de 17.000 m² grote site nog heel wat plaats overblijft voor groen, wandelpaden en parking. Enkel voor het gedeelte met het Grand Café werd een betonstructuur toegepast. De rest van het gebouw is opgetrokken uit kalkzandsteenelementen. “Een ideaal materiaal om snel en flexibel te bouwen”, leggen de ontwerpers uit. “Bovendien laat het je toe om nog een aantal wijzigingen door te voeren op de werf. Ook met het oog op toekomstige aanpassingen is het een interessante oplossing. Zo zijn de dragende wanden in Residentie Kartuizerhof de langswanden van de gangen in plaats van de kamers. Daardoor kunnen de tussenwanden op termijn gemakkelijk weggehaald worden om de ruimte anders in te delen. Dit trekt de initiële bouwkost wel omhoog, maar op termijn is het een investering die rendeert.” 

Lierde, Residentie KartuizerhofDe gevel bestaat uit donkergetinte handvormsteen, die gemetseld is met een dunbedmortel.

Met zicht op een stukje geschiedenis
De inplanting gebeurde met veel respect voor de historische omgeving. “Het zicht op de Sint-Martinuskerk en de Kartuizersite is maximaal gevrijwaard”, aldus de ontwerpers. “Enerzijds dankzij de parallelle ligging, anderzijds dankzij een doorkijk op het gelijkvloers van de rechtervleugel, ter hoogte van het Grand Café. Het betreft een beglaasd en overkraagd volume dat het gebouw licht, elegant en extra luchtig maakt. De overkraging draagt bovendien bij tot de temperatuurbeheersing, want ze weert de zon.” Voorts werd er geopteerd voor een onopvallende architectuur en materialen die uitblinken qua duurzaamheid, kwaliteit en lage onderhoudskost. De donkergetinte handvormsteen is gemetseld met een dunbedmortel. De uiterst dunne voeg verhoogt de massiviteit van de gevelvlakken en creëert een authentieke uitstraling. De combinatie met het zwarte aluminium schrijnwerk en de blauwe hardstenen dorpels zorgt voor een mooie integratie in de omgeving. Nog een fraai detail: de parkeerplaatsen zijn half verdiept aangelegd. Dit maakt dat je over de auto’s heen naar het gebouw en de Kartuizersite kan kijken.   

Lierde, Residentie KartuizerhofBijna alle kamers kijken uit op de kerk of de oude boomgaard.

Maximaal ingezet op sfeer
Het woonzorgcentrum is ontworpen als zorghotel, waarbij de onthaalbalie en de zithoeken het beeld van een hotellobby oproepen. “Het gebouw moet uiteraard praktisch zijn, met een optimale focus op de zorgfunctie”, vertelt Koen Laurijssens. “Maar in samenspraak met Vulpia hebben we maximaal ingezet op sfeer. Het interieur oogt warm, gezellig en stijlvol. Weliswaar met materialen die specifiek op het doelpubliek zijn afgestemd. Zo zijn alle stoffen antibacterieel, urinebestendig en brandwerend. En natuurlijk zijn de overgangen tussen kamers en terras of andere ruimtes allemaal rolstoelvriendelijk gemaakt.”    

Lierde, Residentie KartuizerhofHet woonzorgcentrum is opgevat als zorghotel, waarbij de onthaalbalie en de zithoeken het beeld van een hotellobby oproepen.

Op maat van de bewoners
“Als hoogkwalitatieve zorgverlener hechten we veel belang aan het evenwicht tussen huiselijke warmte en geruststellende zorg”, vertelt Marjolein Luyten van Vulpia. “Door ons gevarieerde aanbod kunnen we elke bewoner de gewenste woonvorm aanbieden, telkens met het aangewezen zorgniveau. Kwaliteit, verantwoordelijkheid en betrokkenheid staan telkens volledig in functie van het welzijn van onze bewoners, zij het steeds met respect voor ieders privacy en autonomie. Dat is niet anders in Residentie Kartuizerhof, dat perfect inspeelt op de wensen van Vulpia. We kunnen dan ook alleen maar besluiten dat dit woonzorgcentrum opnieuw een mooie aanwinst voor ons portfolio is.” 

Lierde, Residentie KartuizerhofEr werd maximaal ingezet op sfeer, met een interieur dat warm, gezellig en stijlvol oogt.

Tekst Els Jonckheere    |    Beeld Erwin Tecqmenne
Uitgelichte afbeelding: 
Dankzij de strakke en ingetogen architectuur, het onopvallende kleurenpalet en de gekozen vormentaal past het gebouw perfect in de landelijke dorpskern.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Sense Development, Vulpia (Brasschaat)

Architect
Laurijssens Architects (Hasselt)

Hoofdaannemer(s)
Juri (Zele)


Participanten aan het woord

Rosval – Grootkeuken
De grootkeuken van Residentie Kartuizerhof werd deskundig ingericht door het Nederlandse Rosval. “We werken al een aantal jaren samen met Vulpia, waardoor we weten wat er van ons verwacht wordt”, vertelt bedrijfsleider Mari Versantvoort. “Toch is elk project anders en moeten we steeds opnieuw zorgvuldig inschatten hoe we de beschikbare oppervlakte optimaal kunnen benutten en de behoeften kunnen invullen. Dat is precies onze kracht, want Rosval biedt maatwerk en vakmanschap in combinatie met duurzame kwaliteit. We zijn een van de weinige Europese bedrijven dat zijn fornuizen en grootkeukenmeubels volledig zelf ontwerpt en produceert in onze fabriek in Best (Nederland). Dit laat ons toe om perfect in te spelen op elke situatie. We gebruiken hoogwaardig roestvast staal (18/10) en geven tien jaar garantie op de constructie.”

Lierde, Residentie Kartuizerhof

Rosval is een familiebedrijf dat sinds 1985 actief is en dat inmiddels is uitgegroeid tot dé referentie inzake fornuizen van topkwaliteit voor de professional. De onderneming richt zich tot het midden- en hogere segment in de horeca. Denk aan restaurants, hotels, strandpaviljoens, patisserie, traiteurs, bedrijfsrestaurants, slagerijen en instellingen. Behalve voor grootkeukenfornuizen en koelwerkbanken met rubberloze lades en deuren (Easy-Cooling®) kunnen klanten er eveneens terecht voor onder meer bars en (live cooking-)buffetten.


Juri – Sleutel-op-de-deuraanneming
Enkele dagen nadat Juri uit Zele een project voor Vulpia – Sense Development in Mariakerke had afgerond, kreeg het aannemersbedrijf al een nieuwe opdracht op zijn bord: de realisatie van Residentie Kartuizerhof. “Ook dat was een sleutel-op-de-deurproject”, vertelt afgevaardigd bestuurder Joachim De Bock. “Eentje dat we bovendien in recordtempo hebben gerealiseerd. We zijn gestart in september 2016, en in het najaar van 2017 was het project al volledig afgerond. In een dergelijke korte tijdspanne een opdracht van deze omvang realiseren, kan enkel door veel in eigen handen te nemen. Maar net dat is de sterkte van ons bedrijf: we werken nog veel met eigen mensen die worden opgevolgd door een projectleider en een team van ingenieurs die voortdurend aanwezig zijn op de werf. Dat deze aanpak zijn vruchten afwerpt, bewijst Residentie Kartuizerhof. Want intussen heeft de bouwheer al een derde project bij ons besteld: Maria Assumpta in Dilbeek.”


Dols C&P – Interieurinrichting
Een woonzorgcentrum vereist meubilair dat specifiek op de bewoners is afgestemd. Comfort en veiligheid lijken logische vereisten, maar de bekleding moet ook onderhoudsvriendelijk, antibacterieel, urinebestendig en brandwerend zijn. In Residentie Kartuizerhof werd onder meer daarom beslist om Dols C&P in te schakelen als leverancier.

Sinds één jaar opereren interieurinrichters C&P Furniture uit het Belgische Zutendaal en Dols uit het Nederlandse Sittard onder één en dezelfde vlag. Dankzij deze samensmelting is de kennis op het vlak van office, healthcare, horeca en hospitality verenigd, waardoor de holding nog beter kan inspelen op de wensen van de klant, ongeacht de omvang en complexiteit van het project. Zaakvoerder Peter Jans: “We kijken niet op een inspanning meer of minder: indien nodig zoeken we zelf de juiste materialen bijeen en sturen we ze naar onze producenten. Enkel op die manier kunnen we inspelen op specifieke eisen zoals die van de zorgsector. Een andere sterkte is dat we bouwheer en architect doorheen ons uitgebreide aanbod gidsen en helpen om de juiste materialen en kleuren te combineren met de gekozen meubels. Deze aanpak is bij Vulpia blijkbaar in de smaak gevallen. Na twee kleinere opdrachten voor Villa Temporis in Hasselt en Vuerenveld in Wezenbeek-Oppem mochten we al het meubilair voor Residentie Kartuizerhof leveren.”

Complexe logistiek

Dols C&P rustte de 96 kamers uit met een zetel, tafel en stoelen. Ook de meubels voor de facilitaire ruimtes, dokterspraktijk, verpleeglokaal, kineruimte, wachtkamers, zithoeken, dagzalen, personeelsrefter en directiekantoren stonden in het orderboekje. “Voorts richtten we de 75 zitplaatsen in het Grand Café in”, vervolgt Peter Jans. “Kortom: een erg grote en variabele bestelling, met als resultaat een complexe logistiek van inkomende en uitgaande goederen. Om tot een uiterst snelle en efficiënte montage en plaatsing te komen, hebben we al het meubilair voorzien van individuele codering per locatie. In combinatie met een logische belading van de vrachtwagens is de levering uiteindelijk erg vlot verlopen.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Vrouw- en KindziekenhuisDe Ballon Oostende