Platform voor de bouw
Spegelaere, Brugge | Eigen accenten voor vaste voorschriften

Spegelaere, Brugge | Eigen accenten voor vaste voorschriften

Een draaiboek van het merk, de geldende bouwnormen en de wensen van de concessiehouder verenigen met de eigen visie? Het kostte de architect zijn beste jongleervaardigheden en een gezonde dosis koppigheid. Maar de nieuwe garage voor Spegelaere in Brugge stemt iedereen tevreden.

Bij Jaguar-Land Rover hebben ze een duidelijke visie op hun identiteit. Elke concessiehouder dient daarom behoorlijk strikte voorschriften te volgen bij de bouw en de inrichting van zijn of haar garage. Voor Spegelaere in Brugge was dat niet anders. Voor het ontwerp van de kersverse nieuwbouw nam het Architectenbureau Delafontaine onder de arm. De moeilijke opdracht was tweeledig: alle wensen en voorschriften verzoenen en het maximale uit de beschikbare ruimte halen.

Efficiënt ruimtegebruik

Spegelaere Vakblad vlaanderen bouw

De ruimte in de werkplaats is maximaal benut.

 

Klein is de nieuwe garage van Spegelaere zeker niet. En toch was het een uitdaging om alle functies op een goede manier te bundelen op de beschikbare oppervlakte. De vereisten waren dan ook niet min. Pascal Herman: “De klant had nood aan een functionele werkplaats, ruimte voor de opslag van voertuigen én een showroom. Zeker in de showroom is een open en luchtig gevoel belangrijk voor Jaguar-Land Rover. Klanten moeten er tot rust kunnen komen. Het was dus zaak om een optimale indeling en een doordachte verbinding tussen de ruimtes te voorzien, zodat de flow doorheen het gebouw klopte.”

De denkoefening met het oog op een efficiënte invulling bracht de architecten onder meer bij het idee van een parkeertoren. In de nieuwe garage worden de wagens gestockeerd op vier niveaus: één ondergrondse en vier bovengrondse verdiepingen, inclusief bijhorende autolift. Zo is er voldoende opslagplaats en blijft er tegelijk zo veel mogelijk ruimte vrij voor de andere functies van het gebouw. En voor het appartement van de concessiehouder dat in de nieuwbouw geïntegreerd werd.

Herkenbaar, maar toch uniek

Van de gevelconstructie met cassettes en grote glaspartijen tot de verlichting in de showroom: het draaiboek van Jaguar-Land Rover was op zijn zachtst gezegd strikt. Wat de kleuren en materiaalkeuzes voor zijn garages betreft, houdt het merk de touwtjes strak in handen. Zo zorgt het voor een herkenbare identiteit.

Spegelaere Vakblad vlaanderen bouw

Parket en tapijt zorgen voor een huiselijk gevoel.

 

Toch kon architectenbureau Delafontaine eigen accenten leggen, zonder afbreuk te doen aan de voorschriften (en uiteraard na goedkeuring van de bouwheer). “Het ontwerp en de uitvoering waren geen evidentie”, geeft Pascal Herman toe. “We zaten voortdurend tussen twee vuren: aan de ene kant de noden en wensen van onze klant, aan de andere kant het keurslijf van de dealer. We wisten hun high-level materiaalvereisten gelukkig te combineren met onze West-Vlaamse pragmatische ingesteldheid. Sommige dingen konden goedkoper en beter. Zo stelden we proactief andere tegels voor dan in het draaiboek: met dezelfde kwaliteit en uitstraling, maar een stuk voordeliger. Voor andere onderdelen, zoals het meubilair, konden we een samenwerking met lokale vaklui afdwingen.”

Hoogwaardige afwerking

Zoals vaak zijn het bij het project van Spegelaere de details die het verschil maken. Pascal Herman: “De ramen en deuren zijn perfect geïntegreerd om een vloeiende gevel te kunnen creëren. Een combinatie van strakke en geperforeerde plaasterplaten zorgt in de directie- en verkoopruimtes voor een hedendaagse uitstraling en een verbeterde akoestiek. Tapijt en parket brengen een zekere warmte in de garage. Met deze uitvoering menen we de hoogwaardige standaard van de Jaguar-Land Rover-garages geoptimaliseerd te hebben.” En zo steekt garage Spegelaere dus volledig in het nieuw. Van de gezellige ontvangstruimte tot het functionele atelier: klant, medewerker én dealer profiteren mee van de fikse upgrade.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details