Spegelaere Vakblad vlaanderen bouw

Cassettes en grote glaspartijen domineren de voorgevel van de nieuwe garage.

01:59
06-05-2019

Spegelaere, Brugge | Eigen accenten voor vaste voorschriften

Een draaiboek van het merk, de geldende bouwnormen en de wensen van de concessiehouder verenigen met de eigen visie? Het kostte de architect zijn beste jongleervaardigheden en een gezonde dosis koppigheid. Maar de nieuwe garage voor Spegelaere in Brugge stemt iedereen tevreden.

Bij Jaguar-Land Rover hebben ze een duidelijke visie op hun identiteit. Elke concessiehouder dient daarom behoorlijk strikte voorschriften te volgen bij de bouw en de inrichting van zijn of haar garage. Voor Spegelaere in Brugge was dat niet anders. Voor het ontwerp van de kersverse nieuwbouw nam het Architectenbureau Delafontaine onder de arm. De moeilijke was tweeledig: alle wensen en voorschriften verzoenen en het maximale uit de beschikbare ruimte halen.

Efficiënt ruimtegebruik

Spegelaere Vakblad vlaanderen bouw

De ruimte in de werkplaats is maximaal benut.

 

Klein is de nieuwe garage van Spegelaere zeker niet. En toch was het een uitdaging om alle functies op een goede manier te bundelen op de beschikbare oppervlakte. De vereisten waren dan ook niet min. Pascal Herman: “De klant had nood aan een functionele werkplaats, ruimte voor de opslag van voertuigen én een showroom. Zeker in de showroom is een open en luchtig gevoel belangrijk voor Jaguar-Land Rover. Klanten moeten er tot rust kunnen komen. Het was dus zaak om een optimale indeling en een doordachte verbinding tussen de ruimtes te voorzien, zodat de flow doorheen het gebouw klopte.”

De denkoefening met het oog op een efficiënte invulling bracht de architecten onder meer bij het idee van een parkeertoren. In de nieuwe garage worden de wagens gestockeerd op vier niveaus: één ondergrondse en vier bovengrondse verdiepingen, inclusief bijhorende autolift. Zo is er voldoende opslagplaats en blijft er tegelijk zo veel mogelijk ruimte vrij voor de andere functies van het gebouw. En voor het appartement van de concessiehouder dat in de nieuwbouw geïntegreerd werd.

Herkenbaar, maar toch uniek

Van de gevelconstructie met cassettes en grote glaspartijen tot de verlichting in de showroom: het draaiboek van Jaguar-Land Rover was op zijn zachtst gezegd strikt. Wat de kleuren en materiaalkeuzes voor zijn garages betreft, houdt het merk de touwtjes strak in handen. Zo zorgt het voor een herkenbare identiteit.

Spegelaere Vakblad vlaanderen bouw

Parket en tapijt zorgen voor een huiselijk gevoel.

 

Toch kon architectenbureau Delafontaine eigen accenten leggen, zonder afbreuk te doen aan de voorschriften (en uiteraard na goedkeuring van de bouwheer). “Het ontwerp en de uitvoering waren geen evidentie”, geeft Pascal Herman toe. “We zaten voortdurend tussen twee vuren: aan de ene kant de noden en wensen van onze klant, aan de andere kant het keurslijf van de dealer. We wisten hun high-level materiaalvereisten gelukkig te combineren met onze West-Vlaamse pragmatische ingesteldheid. Sommige dingen konden goedkoper en beter. Zo stelden we proactief andere tegels voor dan in het draaiboek: met dezelfde kwaliteit en uitstraling, maar een stuk voordeliger. Voor andere onderdelen, zoals het meubilair, konden we een samenwerking met lokale vaklui afdwingen.”

Hoogwaardige afwerking

Zoals vaak zijn het bij het project van Spegelaere de details die het verschil maken. Pascal Herman: “De ramen en deuren zijn perfect geïntegreerd om een vloeiende gevel te kunnen creëren. Een combinatie van strakke en geperforeerde plaasterplaten zorgt in de directie- en verkoopruimtes voor een hedendaagse uitstraling en een verbeterde akoestiek. Tapijt en parket brengen een zekere warmte in de garage. Met deze uitvoering menen we de hoogwaardige standaard van de Jaguar-Land Rover-garages geoptimaliseerd te hebben.” En zo steekt garage Spegelaere dus volledig in het nieuw. Van de gezellige ontvangstruimte tot het functionele atelier: klant, medewerker én dealer profiteren mee van de fikse upgrade.  

Tekst: Stephanie Demasure   
Beeld: Architectenbureau Delafontaine
Participanten aan het woord

FDK – Interieurwerken

FDK uit Brugge werkte de visie van de architect mee uit. “In samenspraak met BABO coördineerden we de interieurwerken en voerden we ze ook mee uit”, licht algemeen directeur Sven Deketelaere toe. “Waar nodig stuurden we de planning dus ook zelf bij. Een groot voordeel voor de bouwheer.”

Die interieurwerken gingen van chapen en vloeren tot binnenschrijnwerk, beglazing, pleisterwerken en schilderwerken. De glazen balustrade op de verdieping is geïnstalleerd zonder tussenprofielen. Ook de akoestische beglazing en de geperforeerde plafonds in de burelen laten een visuele verbinding met de omliggende ruimtes toe. Deketelaere: “Ruimte was heel belangrijk in dit project. Zo kozen we onder meer voor een zeer witte muur- en plafondverf. In combinatie met de reflectie van de keramische vloer, de showroomwagens en de hoge plafonds met slanke ledlijnen krijg je een heel open gevoel.” Het technische huzarenstukje van FDK was weliswaar de uitschuifbare poort tussen de afleverzone en de showroom. Met een gewicht van 500 kilo zijn het bronskleurige veiligheidsglas en het stalen frame toch probleemloos manueel in- en uit te schuiven.


Plafolux – Plafonds en wandafwerking
De strakke, witte plafonds dragen bij tot de stijlvolle sfeer in de nieuwe Jaguar – Land Rover-garage van Spegelaere. Plafolux (Jabbeke) installeerde de gyprocpanelen en werkte ze naadloos af. Al bijna veertig jaar staat deze firma garant voor kwalitatieve wanden en plafonds. Sinds 2003 onder huidig zaakvoerder Benny Willems. “We werken hoofdzakelijk voor professionals: bedrijven, school-gebouwen … Grotere opdrachten schrikken ons dus niet af. De opdracht bij garage Spegelaere is een goed voorbeeld, want daar ging het om een behoorlijke oppervlakte”, aldus Benny Willems.
In de nieuwe garage van Spegelaere werd hoofdzakelijk gyproc gebruikt, met geperforeerde gedeeltes voor het verbeteren van de akoestiek. In enkele kleinere lokalen en de sociale ruimtes kozen bouwheer en architect voor systeemplafonds. “Geen enkel probleem: we werken met alle materialen. Wanden en plafonds zijn onze specialiteit, maar we verzorgen ook binnenafwerking, zoals deuren”, geeft de zaakvoerder nog mee.


Grondwerken Simon Eggermont –Grondwerken en buitenaanleg

Van de grondwerken, uitgevoerd volgens de regels van de kunst, tot de netjes afgewerkte parking in klinkers: Grondwerken Simon Eggermont maakte het terrein van Spegelaere bouwrijp. Zodra de riolerings- en grondwerken klaar waren, verschoof de focus naar de buitenaanleg van de bedrijfssite. “Projecten als deze, waar we als totaalpartner kunnen fungeren, zijn ons voornaamste doel. Als jong bedrijf hebben we de expertise, het moderne machinepark en het enthousiasme in huis om de identiteit van een site mee vorm te geven”, zegt zaakvoerder Simon Eggermont. “De ruimte rond het gebouw was hier eerder beperkt. Het was dus belangrijk om ze efficiënt te benutten. Zo voorzagen we tijdens de grondwerken infiltratieputten, die onder de parking een buffer vormen voor zware regenval, en werkten we de buitenomgeving strak en stijlvol af. Volledig in lijn met de nieuwe garage!”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Spegelaere (Brugge)

Architect
Architectenbureau Delafontaine (Roeselare)

Hoofdaannemer
Vandewalle IBC (Aalter

Artikel Renson Outdoor Experience vakblad België