Platform voor de bouw
Sterk stabiliteitsconcept + uitmuntende samenwerking = geslaagd woonproject
O’Duin is een van de vele projecten waarin de sterkte van COBE ingenieurs nadrukkelijk tot uiting kwam, met name door de visie en ambities van de architect af te stemmen op de budgettaire realiteit.

Sterk stabiliteitsconcept + uitmuntende samenwerking = geslaagd woonproject

De architecturale ambities en de budgettaire beperkingen met elkaar verzoenen aan de hand van een geoptimaliseerd stabiliteitsconcept dat een vlotte en kwalitatieve uitvoering garandeert: dat is de corebusiness van COBE ingenieurs. Dit bewees het Brugse studiebureau eens te meer bij de realisatie van O’Duin, een prachtig residentieel complex met zestig appartementen in Oostende. “Dankzij onze ruime expertise kunnen we in dergelijke projecten een aanzienlijke meerwaarde bieden.”

In 2000 richtten ir. arch. Koen Van Nevel en ir. Katrien Dobbelaere hun eigen studiebureau op. Bijna een kwarteeuw later is COBE uitgegroeid tot een vaste waarde in de bouw- en architectuursector. “Het spreekt voor zich dat we garant staan voor een correcte opvatting en berekening van de structuur, maar daarnaast gaan onze ingenieurs en modelleurs ook telkens op zoek naar een oplossing die rekening houdt met de esthetische en praktische eisen”, vertelt Koen Van Nevel. “Dit gebeurt via een constructieve dialoog met de andere betrokken partijen, van de eerste meeting tot op de werf. Sterk, gedetailleerd en esthetisch: dat zijn de drie kwaliteiten die de structurele COBE-concepten kenmerken. En dat altijd binnen de vooropgestelde timing en het beschikbare budget.”

Specifieke uitdagingen

Dat dit geen loze woorden zijn, bleek onlangs nog in Oostende. COBE droeg er zijn steentje bij aan de realisatie van O’Duin, een fraai woonproject van Koramic dat op stijlvolle wijze is ingebed in een karakteristiek kustlandschap met strand, zee en duinen. “Daar kwamen enkele specifieke uitdagingen aan te pas. De bemaling had bijvoorbeeld de nodige voeten in de aarde. De funderingsplaat zit vrij diep – lees: een aantal meter onder het hoogwaterpeil van de zee. Vandaar dat er geopteerd is voor een retourbemaling om de invloed op de aanpalende natuurzones beperkt te houden en de zettingen van de gebouwen te minimaliseren”, vertelt stabiliteitsingenieur Stijn Gurderbeke, die instond voor de structurele berekeningen, de coördinatie met de architect en aannemer én de aansturing van de 3D-modellering in Revit om tot bruikbare uitvoeringsplannen te komen. 

O’Duin is een fraai woonproject in Oostende dat op stijlvolle wijze is ingebed in een karakteristiek kustlandschap met strand, zee en duinen.

“In de bovenbouw is enkel bij de gelijkvloerse afdek sprake van afhangende balken, terwijl er op alle andere niveaus verdiepingshoge ramen geïnstalleerd zijn. Boven de eerste verdieping is een 30 cm dikke hernemingsplaat voorzien, waardoor we het aantal staalprofielen sterk hebben kunnen reduceren en er veel plaats was voor het instorten van de ventilatiekanalen. Op de koppen van het gebouw zijn de grote uitkragende balkons opgehangen aan verzwaarde plaatranden. Deze laatste zijn na een optimalisatieronde in samenspraak met de aannemer niet uitgevoerd in architectonisch beton (zoals initieel de bedoeling was), maar geprefabriceerd in grijs beton dat bovenaan, onderaan en op de kopse kant een strakke afwerking kreeg om tot de beoogde look-and-feel te komen.”

Optimaal totaalplaatje

O’Duin is een van de vele projecten waarin de sterkte van COBE nadrukkelijk tot uiting kwam, met name door de visie en ambities van de architect af te stemmen op de budgettaire realiteit. “Als er optimalisatie mogelijk was, hebben we dit op tafel gelegd en is dat op een constructieve manier besproken met alle betrokken partijen. Zo zijn we tot een economisch haalbaar totaalplaatje gekomen, zonder in te boeten aan esthetiek. De architecturale uitstraling van het project – met een witte gevel en een strakke structuur met stijlvolle bronzen accenten die de horizontale lijnen van het langgerekte volume accentueren – spreekt voor zich”, zegt Stijn Gurderbeke. “De wisselwerking met aannemer Van Tornhaut was prima, vooral met betrekking tot de prefabricatie van de betonstructuur. En na een succesvolle samenwerking bij de realisatie van Suikerpark in Veurne was ook de verstandhouding met a1Ar architects wederom uitstekend. We hebben met dezelfde partijen intussen al een nieuw dossier lopen in Middelkerke. Kortom: we voelen elkaar goed aan en vormen een sterk team.” 

Dat COBE dankzij zijn ruime expertise een aanzienlijke meerwaarde kan bieden bij dergelijke realisaties, bewees het eerder ook al in heel wat andere projecten: Sky Tower en The Waves in Oostende, het nieuwe casino van Middelkerke, het gemeentehuis van Jabbeke, Leietop in Deinze, Diamond en The Loop in Gent … “Waar we aanvankelijk vooral actief waren aan de kust en in onze thuisprovincie West-Vlaanderen, schuiven we steeds verder op richting het binnenland. Zo hebben we intussen enkele mooie referenties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dus ook in de rest van Vlaanderen en regio-Brussel is COBE stilaan een gekende naam.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details