Platform voor de bouw
Succesvolle vakbeurs etaleert meerwaarde van BIM in prefabprojecten
Verschillende prefabpartners demonstreerden hoe BIM-modellen kunnen bijdragen aan het verhogen van de efficiëntie op de werf.

Succesvolle vakbeurs etaleert meerwaarde van BIM in prefabprojecten

Op 27 oktober 2022 organiseerde bouwBIM een prefabbeurs met als doel: op een interactieve manier alle mogelijke partijen van het bouwteam bij elkaar brengen, met inbegrip van prefabfabrikanten. Hoeft het nog gezegd te worden dat dit evenement iets was om naar uit te kijken?

Christophe Van der Gucht, zaakvoerder bij Bouwpunt Van der Gucht en oprichter van bouwBIM: “De eerste editie verzamelde verschillende prefabpartners die elk op hun manier demonstreerden hoe BIM-modellen kunnen bijdragen aan het verhogen van de efficiëntie op de werf. In de bouwsector begint het namelijk traag maar gestaag door te sijpelen dat meer tijd steken in een grondige voorbereidingsfase de foutenmarge op de werf gevoelig verkleint. We mochten dan ook heel wat architecten, aannemers, studiebureaus, prefabfabrikanten en andere bouwprofessionals welkom heten op onze beurs.”

bouwBIM implementeert aangeleverde modellen van fabrikanten of onderaannemers in het eigen model om clashcontroles uit te voeren.

Productiviteitsefficiëntie én proactiviteit

Christophe Van der Gucht: “Het zal iedereen wel al opgevallen zijn, maar elke offerte steeg de laatste tijd gevoelig in prijs. Dat komt uiteraard door de prijsverhogingen van het benodigde materiaal, maar ook de prijs van de werkuren swingt de pan uit. En net dát kunnen we aanpakken. Niet door goedkopere arbeid en liefst ook niet door lagere marges te hanteren. Wat we wel kunnen aanpakken, is de productiviteitsefficiëntie én proactiviteit. BIM heeft zich op dat vlak reeds bewezen als een manier van samenwerken en het aangaan van partnerships die de efficiëntie op de werf aanzienlijk vergroot. Door niet alleen het project uit te tekenen, maar ook bestaande processen aan te passen en te stroomlijnen, oogst je tijd en rendement in de uitvoeringsfase.”

Met bouwBIM kan alle data geïntegreerd én iedereen perfect gecoördineerd worden.

Diensten in het kader van prefabricatie

1. Meedenken over de optimalisatie van projecten

Wat kan prefab worden uitgevoerd, wat is ervoor nodig en hoe wordt dat level behaald? Met een frisse kijk op het project worden mogelijkheden belicht waar misschien nog geen rekening mee werd gehouden. Hoe sneller dat denkproces start, hoe meer mogelijkheden er zijn tot optimalisatie. Liefst wordt er aangesloten in de voorbereidingsfase, maar ook in de ontwerpfase is advies mogelijk.

2. Assistentie bij het beheer van de CDE (Common Data Anvironment)

Met Trimble Connect als CDE werken alle partners van het bouwteam samen en wordt informatie verzameld en geraadpleegd. Er worden ook Trimble-erkende opleidingen gegeven om het platform te leren gebruiken of op zoek te gaan naar de beste manier van samenwerken. 

3. Coördinator van digitale informatiestroom en -modellen. 

Wanneer een prefabfabrikant een model aanlevert, is het wenselijk om dit te integreren in het eigen model. Op die manier komen fouten of mogelijke problemen op de werf naar boven en kunnen ze aangepast worden vooraleer elementen in productie gaan. Dit bespaart kosten in uitvoering. bouwBIM implementeert aangeleverde modellen van fabrikanten of onderaannemers in het eigen model om clashcontroles uit te voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de juiste coördinatie en positie van de elementen, koppeling van informatie aan elementen, controle van de maatvoeringen, clashes met andere elementen, ontbrekende of foutieve uitsparingen voor doorvoeren en/of fouten in natte knopen en aansluiting van de wapening.

Door niet alleen het project uit te tekenen, maar ook bestaande processen aan te passen en te stroomlijnen, oogst je tijd en rendement in de uitvoeringsfase.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

“We moeten onze gezamenlijke verantwoordelijkheid opnemen en niet zomaar verderdoen omdat we al jaren niets anders gewoon zijn. Dé oplossing is volledig geïntegreerde bouwteams samenstellen. Enkel zo kun je elkaar echt efficiënter maken. Daarvoor betrek je alle verschillende partijen zo vroeg mogelijk bij elk project. Met bouwBIM kan alle data geïntegreerd én iedereen perfect gecoördineerd worden. Want met een efficiënt traject win je niet alleen tijd, maar ook geld”, besluit Christophe Van der Gucht.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details