Platform voor de bouw
Tips en tricks voor een piekfijne kantoorakoestiek
Een efficiënte manier om de akoestiek in kantooromgevingen onder controle te krijgen, is het plaatsen van akoestische wand- of plafondpanelen, plafondeilanden of akoestische baffles.

Tips en tricks voor een piekfijne kantoorakoestiek

Het interieur van een kantoor mag nog zo tot de verbeelding spreken: als het niet goed zit met de akoestiek, heb je er niets aan. Gelukkig bestaan er voldoende efficiënte oplossingen om het akoestisch comfort in kantooromgevingen op te krikken. In het beste geval bieden ze zelfs ook een esthetische meerwaarde. Wij lijsten in dit artikel alvast enkele nuttige tips op.

Alles begint bij het ontwerp

Grote, open ruimtes staan niet meteen gelijk aan een minderwaardige akoestiek. Door een kantoorvloer op een slimme manier in te delen, kan je het akoestische basisniveau al flink verbeteren. Denk aan een mix van open en intiemere ruimtes, die bij voorkeur van elkaar gescheiden worden door elementen die het geluid niet al te sterk weerkaatsen of bij voorkeur zelfs absorberen.

‘Cosy corners’, ‘office pods’, ‘privacy boots’ enzovoort kunnen er via hun geluidsabsorberende materialisatie mee voor zorgen dat het rumoer op de werkvloer tot een minimum beperkt blijft.

Geluidsabsorberende vloer- en wandbekleding

Een ‘no-brainer’ op het vlak van akoestiek: een vloer- en wandbekleding die geluid absorbeert en een storende nagalm tegengaat. Denk aan tapijt, stofelementen, gordijnen, houtaccenten of zelfs groenwanden met mos. Bovendien geven deze akoestische afwerkingen het interieur extra cachet. 

Uitgekiend meubilair

Ook het meubilair kan een belangrijke bijdrage leveren aan het akoestisch comfort in een kantooromgeving. Zeker ‘soft seating’-elementen komen daarbij uitstekend van pas. Hun stoffen bekleding doet van nature dienst als geluidsbuffer.
Zo kunnen zetels met hoge ruggen op zichzelf haast een stiltehoek vormen. 

Hokjesdenken loont

Een opvallende trend op het vlak van kantoorinrichting: ‘cosy corners’, ‘office pods’, ‘privacy boots’ … Lees: kleine afgesloten ruimtes of zitelementen waarin medewerkers zich kunnen terugtrekken om de stilte op te zoeken of naar hartenlust geluid te produceren zonder hun collega’s te storen. En die er via hun geluidsabsorberende materialisatie mee voor zorgen dat het rumoer op de werkvloer tot een minimum beperkt blijft. 

De stoffen bekleding van ‘soft seating’-elementen doet van nature dienst als geluidsbuffer.

Akoestische panelen en schermen

Tot zover de ‘passieve maatregelen’, want je kan geluidsoverlast natuurlijk ook (pro)actief tegengaan. Denk bijvoorbeeld aan akoestische wand- of plafondpanelen, plafondeilanden – al dan niet met geïntegreerde verlichting – of akoestische baffles. Ook glazen wanden en balustrades kunnen hun steentje bijdragen.

Isolerende scheidingswanden

Tot slot kan je de akoestiek in kantoren eveneens bevorderen via extra isolatie. Niet zozeer door de buitenschil te isoleren (wat uiteraard ook helpt), maar eerder de scheidingswanden tussen verschillende ruimtes. Niets zo storend als lawaai uit naburige ruimtes dat door muren gaat. Zeker in vergaderzalen of zogeheten ‘stilteruimtes’ is extra binnenwandisolatie dus geen overbodige luxe. Er bestaan overigens ook meer dan voldoende geluidsisolerende glazen wanden, die ervoor zorgen dat het visuele contact met de rest van de werkvloer intact blijft.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details