Platform voor de bouw
Van cloudmodellen tot logistieke synchronisatie
Voor de uitbreiding van zijn eigen burelen ging Willy Naessens Group voor full-option BIM, inclusief de uittekening van alle betonstructuren, technieken … (Beeld: AAVO Architects)

Van cloudmodellen tot logistieke synchronisatie

Bouwprojecten worden steeds complexer. Onder andere door ingewikkelde regelgeving, kortere uitvoeringstermijnen en hogere kwaliteitseisen. Om het bouwproces beter te organiseren én de samenwerking tussen de verschillende leden van een bouwteam te optimaliseren, sleutelde Willy Naessens Group eerst aan een ‘interne BIM’.

‘Clash check’ via BIM.

Dr. ir. Wim Moerman, R&D Manager bij Willy Naessens Group: “Beton-structuren tekenden we indertijd uit in AutoCAD en staalstructuren in Tekla Structures. Van die laatste software zagen we al vrij snel de voordelen in en toen begonnen we ook onze betonstructuren in 3D te modelleren. Het resultaat was dat de foutenlast een heel stuk daalde. En zo kwam onze focus op een ‘interne BIM’ te liggen. Doordat we bij Willy Naessens Group sterk verticaal geïntegreerd zijn, hebben we een hele ‘keten’ waar we zelf controle over hebben. Dat laat ons toe duidelijke afspraken te maken. Denk bijvoorbeeld aan studiebureaus die allemaal op dezelfde manier tekenen, met routines die door ons ontwikkeld zijn in Tekla. Zo kwamen we intern al snel tot strakke standaarden, wat ons toeliet heel wat zaken te automatiseren.”

Efficiëntie door technologie

“Een bijkomend voordeel is dat we uit die modellen ook heel wat informatie kunnen halen”, gaat Wim Moerman verder. “Denk onder andere aan de plooivormen voor wapeningen, die we via ons ERP-pakket doorsturen naar de fabrieken. We kunnen het tevens gebruiken om CNC-machines aan te sturen. Ook onze interne kostprijsberekening leunt heel hard op die modellen. Nadat we alles uitgetekend hebben, weten we namelijk exact hoeveel wapening erin zit, hoeveel consoles eraan hangen, hoeveel bevestigingen er nodig zijn, noem maar op. Kortom: zo’n 3D-model definieert alle benodigde parameters, waar we dan onze prijsberekening op afstemmen én onze volledige facturatie mee genereren. Daarom noemen wij dit onze ‘interne BIM’. We gebruiken namelijk heel wat van de informatie die in zo’n model zit. In zowat alle facetten van onze workflow.”

Voor de nieuwbouw van DPD in Vilvoorde werd zowat alles in het 3D-model gestoken: HVAC, elektriciteit, sprinklersysteem, poorten, sorteersystemen enzovoort.

Van intern naar extern

Maar daar stopt het niet. De laatste vier jaar begon het familiebedrijf ook steeds harder in te zetten op het ‘externe’ BIM-model. Daarbij wordt dan met verschillende partners samengewerkt. Zoals de afspraak waar het ‘nulpunt’ komt, zodat alle verschillende modellen netjes in elkaar passen. Die coördinatie kan in opdracht van een bouwheer gebeuren, maar ook voor Willy Naessens Group zelf. Wim Moerman: “Op die manier voegen we modellen van verschillende onderaannemers samen, ook degene die niet in ons pakket zitten. Want enkel zo kun je met 100 % zekerheid nagaan of alles klopt én een efficiënte ‘clash check’ uitvoeren.” 

Full-option BIM

“Een van de eerste projecten die we op dergelijke manier hebben aangepakt, was DPD Vilvoorde, eind 2020. Daar hebben we zowat alles in ons 3D-model gestoken: HVAC, elektriciteit, sprinklersysteem, poorten, sorteersystemen enzovoort. Laat me zeggen dat we zeer goed de voordelen hebben ingezien van op voorhand zaken te ondervangen. Ook voor de uitbreiding van onze eigen burelen gingen we voor full-option BIM, inclusief de uittekening van alle betonstructuren, technieken … Zo kunnen we alles tot in het kleinste detail coördineren en eventuele clashes, dingen die niet volledig kloppen, niet logisch zijn enzovoort er op voorhand uithalen.”

De nieuwbouw van DPD in Vilvoorde.

Nieuwe horizonten verkennen

“Nu ons BIM-verhaal op punt staat, gaan we uiteraard nóg enkele stappen verder. Zoals het uploaden van 3D-modellen in de cloud, zodat ploegbazen ze online kunnen checken. Bovendien koppelen we hier nu onze productiestatussen aan. En ook in logistiek opzicht biedt dit een ontegensprekelijke meerwaarde. Via onze BIM kunnen we nu perfect coördineren wanneer en waar specifieke elementen op de werf moeten arriveren. En we hebben nog wel enkele aanvullingen in de pijplijn zitten. Want als je dit model van in het begin van het project minutieus toepast, zijn de mogelijkheden oneindig”, besluit Wim Moerman.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details